Kesäkuussa 2014 käytävillä Euroopan parlamentin vaaleilla on meille hyvin suuri merkitys. Kaikki vaalit ovat tärkeitä, ja on väliä, ketkä meitä meppeinä edustavat, mutta EU-vaaleilla on nyt erityisen suuri merkitys Keskustan tilanteelle.

Onnistunut EU-vaalien ehdokasasettelu ja vaalikampanja siivittävät meitä myös menestykseen kevään 2015 eduskuntavaaleissa.

Oma ehdokkaamme EU-vaaleissa on valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen. Presidentinvaalit osoittivat, minkälaisella linjalla kannatus nousee ja vuoto Perussuomalaisiin tukitaan. Varsinkin EU-politiikassa Paavo Väyrysen edustamaa linjaa Keskustan tulisi tässä maailmantilanteessa kuunnella entistä voimakkaammin.

Väyrynen ei kuitenkaan yksin riitä ehdokkaaksi. Keskustan on koottava kattava ja uskottava ehdokaslista. Kaikilla listalle päästettävillä on oltava potentiaalia kerätä ääniä laajasti. Pelkkä pyrky ei riitä, täytyy olla myös nostetta. Tätä on ajateltava vakavasti, kun esityksiä ehdokkaista tehdään.

Kun koko maa on vaalipiirinä, on menestyksen kannalta erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni ehdokas olisi valtakunnallisesti tunnettu jo ennen vaaleja. Eduskuntaryhmästä täytyisi löytyä "uhrimieltä", jotta moni kansanedustaja lähtisi ehdokkaaksi. Politiikasta isoimmat ansionsa keränneiden lisäksi ehdokkaita olisi syytä hankkia myös elinkeinoelämän, kulttuurin ja vaikkapa kirkon piiristä.

Puolueen edun mukaista olisi, että mahdollisimman moni Keskustan EU-vaaliehdokas sitoutuisi ehdokkaaksi myös eduskuntavaaleihin. Näin EU-vaaleissa ehdokkaiden saama näkyvyys ja tunnettavuus sataisi laariimme myös eduskuntavaaleissa. Ihminen äänestää helposti sellaista ehdokasta, jota on aikaisemminkin äänestänyt.

Tulevat eduskuntavaalit ovat kohtalon kysymys Keskustalle ja suomalaisille maakunnille. Tällä maalla ei ole varaa toiseen kauteen Kataisen hallitusta.

Susanna Viitala
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Rovaniemi

Janne Kaisanlahti
Keskustan Lapin piirin varapuheenjohtaja, Kemijärvi