Kirjoitukseni 27.3.2013 Koti-Lapissa.

---

”Tervemenoa!”

Maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa tuli esille yleisen edunvalvonnan toimitilojen siirto Kemijärvellä. Valtio on tähän saakka maksanut vuokraa kaupungille siitä, että yleisen edunvalvojan toimisto on ollut kaupungin sosiaali- ja terveystoimen tiloissa. Samoin se on korvannut kaupungille tästä aiheutuvat toimistokulut ym. kustannukset.

Tuntuu ihmeelliseltä, että yleinen edunvalvonta halutaan siirtää pois näistä tiloista, kun edunvalvonta tekee yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa ja nimenomaan asiakkaiden etu on ollut, että ei tarvitsisi kulkea monessa paikassa. Perusteena on kuulemma se, että yleisen edunvalvojan huone tarvitaan kokoustiloiksi. Luulisi kaupungissamme riittävän tyhjiä tiloja ja luulisi myös valtion maksamien vuokratulojen kelpaavan kaupungille. Mutta ehkä minun luuloni ei ole jonkun toisen tiedon väärti.

Yleinen edunvalvoja, kaupunginvaltuutettu Tarja Perälä toi valtuustossa julki huolensa siitä, että edunvalvonnan palvelupiste siirtyy valtion virastotalon kolmanteen kerrokseen, hänen mukaansa hissittömän yhteyden päähän. Monelle liikuntarajoitteiselle asiakkaalle tämä voi merkitä sitä, että henkilökohtainen käynti estyy kokonaan. Tarja Perälä kertoi, että jos asiakaskäynnit kovin vähenevät, on vaarana, että koko yksikkö siirtyy Rovaniemelle. Mehän tunnemme valtiovallan keskittämisinnon.

Kun Tarja Perälä oli lopettanut puheensa mainintaan uhasta Rovaniemelle siirtämisestä, katsoi eräs valtuutettu tarpeelliseksi hörähtää välihuudon: ”Tervemenoa!”

Olen paljon saanut kokea näinä 13 vuotenani Kemijärven politiikassa, mutta tuon välihuudon kuuleminen oli yksi kylmäävimpiä hetkiä. Yleisen edunvalvonnan piirissä olevat ihmiset ovat usein kaikkein heikompiosaisia ihmisiä tässä yhteiskunnassa. Varsinkin keskustalaisten tulisi heitä puolustaa Santeri Alkion testamentti – ”Älä unohda köyhän asiaa.” – muistaen.

Tarja Perälä kyllä pystyy mersullaan ajamaan Rovaniemelle ja saa korvaukset työmatkastaan. Ei tässä ole hänen asemastaan kyse, vaan monien hyvin vaikeassa asemassa olevan kemijärviläisen, joiden palveluita meidän tulisi puolustaa.

Janne Kaisanlahti
kaupunginvaltuutettu, oikeustieteen maisteri (kesk.)