Viime päivinä aikani on kulunut vaalikentillä ja toisaalta esimieheni, kansanedustaja Eeva-Marian Maijalan, sairastumisen johdosta tapahtuneisiin asioiden järjestelyihin. Olen työskennellyt kolme ja puoli vuotta Eeva-Marian eduskunta-avustajana. Eipä hän ole monta päivää sairauden takia ollut töistä pois ja yleensä silloinkin jonkin verran työtehtäviä hoidettu. 

Minulta on kysytty Eeva-Marian voinnista, niin julkaisen tässä myös hänen tänään antamansa tiedotteen.

Eduskunta-avustajanahan en käytä aikaani varsinaiseen vaalikampanjointiin osallistumiseen, mutta vapaapäiviäni myönnän kyllä uhranneeni siihenkin työhön. Leipätyöni on valtiopäivätoimissa avustaminen, mutta yksityishenkilönä olen myös itse poliitinen toimija ja tietysti olen kiinnostunut, miten tulevissa vaaleissa käy. Jos pieneltäkään osin voin siihen vaikuttaa, niin sen teen. Toki kaikki työ, jota olen avustajana tehnyt (sikäli kun siitä on ollut hyötyä), on tietysti edistänyt Maijalan poliittisia toimia ja sitä kautta hyödyttää myös kampanjaa.

Lauantaina olin Sodakylässä mukana perinteisessä koparakeittojuhlassa. Kyseinen juhla järjestetään vuosittain kevättalvella paikallisen keskustaväen toimesta. Tällä kertaa tosin juhlan nimikkotuotetta, porojen koparoista valmistettua keittoa ei ollut tarjolla (kuten yleensä), vaan juhlaruokana oli poronkäristystä. Tilaisuudessa puhui mm. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen. Ennen juhlaa olimme puolitoista tuntia Keskustan teltalla tapaamassa ihmisiä, mistä seuraava kuvakin on otettu:

sodankyl%C3%A4st%C3%A4.jpg

Sodankylässä Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Katri Kulmunin ja kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan seurassa lauantaina 21.2.2015. Viimeksi Eeva-Maria oli Lapissa Keskustan ehdokaslistan ääniharava ja 4. sijalle tulleen Katrin läpimenokin jäi alle 300 äänen päähän. Saa nähdä, miten nyt käy.

Lauantaina menin Kemijärvelle tilaisuuksien jälkeen. Eeva-Maria soitti minulle vielä illalla. Hänellä oli edessään raskas kampanjaviikonloppu, mutta hän oli intoa täynnä. Takanahan oli taas normaali arkiviikko eduskuntatyötä (johon mahtui mm. Eeva-Marian neljässadas puheenvuoro täysistunnossa!) ja sitten lauantaina Sodankylän tapahtuma, sunnuntaina Posion messut ja maanantaina piti olla vaalikampanjan viralliset avajaiset Itä-Lapin neljässä eri kunnassa, jonka jälkeen taas tiistaiaamuna Helsinkiä ja eduskuntaa kohti... Voin sanoa, että vaikka kansanedustajia paljon parjataan, niin kyllä minä en heidän kanssaan osaa ja työtahtia mieluusti vaihtaisi.

Varhain sunnuntaiaamuna kuitenkin sain tiedon, että Eeva-Maria oli saanut äkillisen sairaskohtauksen ja joutunut sairaalahoitoon. Tietenkin uutinen säikäytti minut ja monet muut Eeva-Marian kannattajat, varsinkin kun ei heti tiennyt, mistä voimakkaissa oireissa oli kyse.

Käytin maanantaisen vapaapäiväni sitten tuuraamalla Maijalaa hänen ja kansanedustaja Markus Mustajärven yhteisessä vaalikampanjan avauksessa. Itä-Lapissa on herättänyt paljon huomiota, että keskustalainen Maijala ilmoitti pitävänsä yhteiset vaalitilaisuudet Markus Mustajärven kanssa. Mustajärvihän on vasemmistolainen ja edustaa vieläpä puolueensa vasenta laitaa. Hän on kuitenkin Lapissa hyvin pidetty henkilö myös meidän keskustalaisten parissa. Onhan Mustajärvi paitsi voimakas Lapin ihmisten puolustaja, niin hän on vastustanut johdonmukaisesti usein myös oman puolueensa politiikkaa puolustaessaan kansallista etua. Niinpä vastaanotto siitä, että Maijala ja Mustajärvi pitävät yhteisen kampanja-avauksen, on ollut hyvin myönteistä. Tapahtuman otsikko oli "ERI AATE --- SAMAT KOTIKAIRAT".

Eeva-Marian sairastumisesta huolimatta tilaisuudet päätettiin järjestää, kun ne oli jo ehditty ilmoittaa. Kiersimme yleisötapahtumissa Pelkosenniemellä, Kemijärvellä, Savukoskella ja Sallassa. Eeva-Mariaa siellä edustivat hänen kampanjapäällikkönsä Hellevi Kangas ja Eeva-Marian puoliso Jari Puska. Minäkin olin mukana ja koetin pitää puheenvuoroja ja tavata ihmisiä. Vastaanotto oli kyllä myönteistä. Uskon, että ihmisiä kiinnostaa nämä vaalit. Suomen tulevaisuudessa pohjoinen on enemmän arvossaan kuin tänään, meidän luonnonvaroillamme Suomi on nostettava nousuun.

IMG_1217.jpg

Eeva-Mariaa tuurasi kiertueella "roll-up" kuva. Kemijärvellä makkaraa tarjoiltiin ja politiikkaa puhuttiin talkoolaistenkin voimin. Kuvassa taustalla Eeva-Marian kampanjapäällikkö Hellevi Kangas, kemijärveläiset poliitikot Kaarina Soppela (kesk.) ja Kauko Jaakkola (vas.) sekä kansanedustaja Markus Mustajärvi.

IMG_1219.jpg

Sallassa Keskustan teltalla S-Market Erätulen edustalla.

Minulta on kysytty, miten Eeva-Maria voi ja mistä oikein on kyse. On ollut vaikeata vastata, kun ei ole tiennyt varmasti. Voin nyt täälläkin kertoa, että kävin tänään katsomassa Eeva-Mariaa. Useissa lehdissä on nyt uutisoitu Eeva-Marian sairastumisesta, joten todettakoon täälläkin, että pahoinvoinnin syyksi löytyi lopulta verisuonitukos aivoissa. Tämä kuulostaa tietysti pahalta ja vakavasta asiasta onkin kyse, mutta onneksi toipuminen on sujunut hyvin ja hän saa hyvää hoitoa. Kävin tänään tapaamassa Eeva-Mariaa, ja voin todeta, että hän oli pirteä, hyväntuulinen ja täynnä uusia ideoita tulevasta työstä. Toipuminen tietysti vie oman aikansa. Uskon, että ystävien esirukoukset ovat kantaneet. Niitä on hyvä rukoilla tietysti edelleen. Lappi tarvitsee Maijalan työtä vielä pitkään. Talkooväkeä ja kaikinpuolista tukea kampanjalle tarvitaan, jotta hyvä työ voi jatkua.

---

Maijalan oireiden syynä oli aivoverisuonitukos

26.02.2015
 

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan (kesk.) vatsaoireiden ja pahoinvoinnin syyksi paljastui pieni aivoverisuonitukos. Maijala kertoo olevansa toipumassa hyvää vauhtia, mutta olevansa vähän aikaa sairauslomalla.

– Olin sunnuntaiaamuna kotona lähdössä Posion messuille, kun aloin äkkiä voimakkaasti oksentaa ja menetin tasapainoni. Minut vietiin ambulanssilla sairaalaan, jossa tutkimuksissa vasta torstaiaamuna selvisi vaivani syy.

– Olin hyvin yllättynyt sairaudesta, koska mitään aikaisempia oireita ei ole ollut. Työtahtini on kieltämättä ollut nyt tavallistakin tiiviimpi, kun eduskunnassa on ollut runsaasti työtä ja olen pyrkinyt käyttämään vapaapäiväni kiertämällä eri puolilla Lappia tapaamassa ihmisiä. Ihminen ei näemmä ole kone.  

– Lääkäri on määrännyt minulle nyt lentokiellon, mutta onneksi yöjuna kulkee Helsinkiin. Lähiviikot minun on kuitenkin otettava kevyemmin, jotta toipuminen etenee suunnitellusti. Tämän vuoksi olen joutunut peruuttamaan muutamia lähiajan tapahtumiani. Uskon äänestäjien tämän ymmärtävän. Muutoin vaalikampanjaa on tarkoitus käydä suunnitellusti.

– Kiitän kaikista saamistani parantumisen toivotuksista, onneksi selvisin lähes säikähdyksellä. Jatketaan töitä yhdessä.