Eduskunta jäi istuntotauolle. Sote-/maakuntauudistus sekä alkoholilakia koskevat muutokset (sekä eduskuntaväen oma alkoholinkäyttö pikkujouluissa) herättivät paljon keskustelua, ja moni muu asia jäi julkisuudessa niiden alle.

Jos sote-/maakuntauudistus kaatuu, on vaikea nähdä, miten hallitus pystyisi enää jatkamaan. Keskeistä lienee, kuinka paljon Kokoomus on valmis perääntymään yksityistämis-/valinnanvapausnäkemyksistään.

Alkoholilaki on herättänyt kovasti tunteita. Minulla ei ole asiaan suuria intohimoja, vaikka olenkin täysin raitis ja minulla on monia syitä vastustaa alkoholia kaikissa muodoissaan. Toki olisin varmaankin itse kansanedustajana äänestänyt prosenttirajan korottamista vastaan, koska niin laaja asiantuntijanäkemys oli sillä kannalla, eikä itsellä ole parempaa tietoa. Mutta silti mielessä on myös ajatus, että eipä se kieltolakikaan kansaa raitistanut ja juoppo kyllä vaikka tekee itse kiljua tai juo lasolia, jos ei kaupasta saa ostaa. Nykyään Alkotkin ovat niin laajasti tavoitettavissa, että väkevämpiä juomia tarvitseva saa ne kyllä sieltä, olipa niitä ruokakaupassa tai ei.

* * *

Presidentinvaalien kaksi vaalipaneelikeskustelua on pidetty televisiossa. Kävin myös Helsingissä Sanomatalolla katsomassa presidenttimessuja. TV:n paneelikeskusteluista kaksi puheenvuoroa jäi erityisesti mieleeni.

Arvostan istuvaa tasavallan presidentti Niinistöä monessa asiassa, mutta television vaalitentti 13.12. oli hänen osaltaan todella hämmentävää katsottavaa erään puheenvuoron yhteydessä. Presidentti lausui, ettei laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten piilottelu ole vielä sellaisenaan vastoin lakia, eikä muutenkaan paheksuttu moista toimintaa. En ymmärrä, miksi valtionpäämies antoi lausunnon, jolla osoitetaan myötätuntoa ja hyväksyntää laittomasti Suomessa oleskelevien piilottelua kohtaan. Mikä merkitys sillä on yleensä laillisuuden ja viranomaistoiminnan kunnioittamista kohtaan? Tällaista höpinää voisi odottaa kuulevansa punavihreiden ehdokkaiden puolelta, ei kokoomuslaisen.

Toinen mieleeni jäänyt puheenvuoro tuli Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston suusta. Hänen mukaansa Nato-kansanäänestystä ei pidä sen takia pitää, koska niihin voidaan ulkopuolelta vaikuttaa. Ilmeisesti pelkona on se, että erityisesti Venäjä voisi jotenkin vaikuttaa suomalaisten äänestyskäyttäytymiseen. Mutta eikö sillä logiikalla pitäisi kaikki vaalit sitten kieltää? Jos se on ongelma, että kansaan voi jotenkin vaikuttaa? Ainahan suurvallat ovat pienempien tekemisiin pyrkineet puuttumaan, mitä uutta siinä muka on?

* * *

"Hillotolppapuolueeksi" kutsuttu Perussuomalaisista eronnut Sininen Tulevaisuus järjestäytyi Tampereella. En ole kaikesta Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Ahon kanssa samaa mieltä, mutta ymmärrän hänen pettymyksensä "uuvatteihin", joiksi Sinisen Tulevaisuuden jäseniä on kutsuttu. On vaikea nähdä, miten Sininen Tulevaisuus voisi menestyä vaaleissa jatkossa. Puolueen synty perustuu sen johtohenkilöiden haluun säilyä istuvan  hallituksen jäseninä. Perussuomalaisten edustamilla näkemyksillä sen sijaan voi hyvinkin olla tulevaisuutta, jos he pystyvät pitämään äärimmäisyysmielipiteet ja pahimmat ylilyönnit puolueensa ulkopuolella. Se on tietysti kova haaste.

* * *

Kansainvälisissä kauneuskilpailuissa otettu kahden nuoren naisen yhteiskuva nostatti valtavan mellastuksen Lähi-Idässä. Miss Irak julkaisi kuvan, jossa poseeraa Miss Israelin kanssa. Tämän seurauksena monet muslimit suuttuivat, irakilaismissin perheelle annettiin tappouhkauksia ja seurauksena oli maanpako. Sen takia, että hän osoitti ystävyyttä juutalaiselle. Tämä osoittaa hyvin, millaiseen vihaan Israelia kohtaa muslimimaissa porukkaa aivopestään, ja valitettavasti lännessäkin moni osoittaa myötätuntoa arabipropagandalle. Jokaisen tulisi ymmärtää, miksi Israel joutuu pitämään niin vahvaa armeijaa. Muuten heidät ajettaisiin hetkessä mereen omalta maaltaan.

USA:n presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungissa, vaalilupauksensa mukaisesti. Tämä päätös on tosiasian tunnustamista. Israelilla on oikeus valita pääkaupunkinsa. Kaikkien länsimaisen tulisi tukea Israelia sen pyrkimyksissä taata kansalaistensa turvallisuus. Valitettavasti näin ei ole. Presidentti Trump on osoittautunut muutenkin virkistäväksi poikkeukseksi poliitikkojen joukossa - hän nimittäin pitää vaalilupauksensa, tai ainakin yrittää sen tehdä!