Osallistuin eilen lukuisten muiden oikeustieteen opiskelijoiden tavoin professori emeritus Aulis Aarnion 70-vuotisjuhlaseminaariin. Fellman-sali oli kerrankin aivan täynnä, hyvä niin. Professori Aarniohan on eräs arvostetuimpia oikeustieteilijöitämme ja laajalti tunnettu myös ulkomailla. Seminaarissa oli myös useita muita arvostettuja puhujia, mm. EU:n entinen oikeusasiamies, nykyinen kansanedustaja Jacob Söderman. Södermanin puheessa käsiteltiin monia länsimaisen demokratian perustekijöitä, kuten hallinnon avoimuutta ja kansalaisen oikeutta hyvään hallintoon. EU:ssa oli täytynyt vääntää kättä siitäkin, määritelläänkö hyvään hallintoon virkamiehen kohtelias käytös, joka sitten luetteloon lisättiin.

Suomalaiseen oikeuselämään kuuluu, että elinkautinen ei todellisuudessa ole elinkautinen, vaan n. 12-15 vuoden kuluttua siitä armahdetaan. Eilen uutisoitiin kolmoismurhaajan vapauttamisesta, mikä luonnollisesti on herättänyt voimakkaita tunteita, pelkoa ja ahdistusta siinä ruotsalaisessa kylässä, jossa hän murhat aikanaan teki. Suomalaisittain 20 vuoden istuminen on toki kova rangaistus, mutta uskoakseni kansan syvien rivien oikeustajuntaan ei mahdu ajatus vakaviin rikoksiin syyllistyneiden vapauttamisesta. Ja aina silloin tällöin saamme lukea, miten esim. joku seksuaalirikollinen vapautetaan lyhyen tuomion jälkeen ja joskus vain muutaman päivän jälkeen hän uusii tekonsa. Vaikka järjestelmäämme miten päin perusteltaisiin, niin minä en hyväksy vallitsevaa rangaistuskäytäntöämme ja toivon, että joskus tähän maahan saataisiin eduskunta, jossa olisi ryhtiä muuttaa rikoslain rangaistusasteikkoja.

Merkillinen uutinen kantautui myös Helsingistä joku päivä sitten. Joukko tunnettuja suomalaisia, tosin käsittääkseni ainakin osaksi entisiä taistolaisia, on esittänyt Leninin patsaan hankkimista Helsinkiin. Itsekin kun olen tullut kemijärviläiseen patsashankkeeseen mukaan, niin mielelläni seuraan vastaavia projekteja muualla. Tosin omassa hankkeessani kohdehenkilö on ollut ideologialtaan täysin toisenlainen. Toveri Leninin luoma työläisten diktatuuri muodostui vertaansa vaille olevaksi hirmuvaltioksi, kun hänen seuraajansa toveri Stalin tapatti kymmeniä miljoonia kansalaisiaan ylittäen moninkertaisesti niin Iivana Julman kuin Nikolai II:n verityöt. Vanha myytti kuuluu, että jos Lenin olisi saanut elää, olisi Neuvostoliitto muodostunut toisenlaiseksi, mutta siitä ei ole tietenkään takeita. Leninin sallimana ainakin toteutettiin tsaariperheen teloittaminen, palvelusväki ja perheen viattomat lapset mukaan lukien.

Toisaalta voi kysyä, onko monikaan niistä kuninkaista ja mahtimiehistä, joiden patsaita on Eurooppa täynnä, osoittanut erityistä armeliaisuutta tai humaaniutta. Vaikkapa sellaisen vuosisatoja sotaa käymättömän maan kuin Ruotsin maan isänä kunnioitettu Kustaa Vaasa oli tunnettu väkivaltaisena luonteena ja kuninkaan vastustajat päätyivät vankilaan tai mestauspölkylle. Suomen historiaa tarkastaeltaessa on sitä paitsi pakko myöntää, että Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden allekirjoituksellaan muuta minuutti ennen vuoden vaihtumista 31.12.1917. Tästä tapahtumasta on kirjoitettu paljon ja tehty elokuvakin. Suomi oli siihen saakka ollut osa Venäjää. Vaikka Venäjällä valta vaihtuikin, niin mikä pakko entisen suuriruhtinaskunnan itsenäisyyttä olisi ollut tunnustaa? Venäjän porvarillinen hallitus ei sitä tehnytkään. Liekö Leninkään sitä hyvää hyvyyttään teki, luultavasti hän uskoi, että Suomesta tulee pian sosialistinen tasavalta punakapinan kaadettua porvarihallinnon, mutta sittenkin Lenin oli se, joka Suomen itsenäisyyden tunnustuksen allekirjotti. (Tosin saman teki toveri Stalin, joka sittemmin tarkisti kantaansa.)

Aikanaanhan, muistaakseni 1980-luvun alussa, Suomessa puuhattiin sellaista patsashanketta, että Helsingin ja Moskovan välillä vaihdetaan patsaita. Suomen tuli lahjoittaa Moskovaan Urho Kekkosen patsas ja Neuvostoliitto vastaavasti toisi Helsinkiin Vladimir Leninin. Osoitus suomettumisesta ja Kekkosen ajan nöyristelystä, sanoisi joku hieno oikeistolainen tutkija tänään. No, silloin kuitenkin kauppa virtasi ja UKK saattoi todeta, ettei ole Moskovassa neuvotteluissa koskaan joutunut mitään antamaan, vaan on aina sieltä jotakin saanut. Mikäli Venäjällä olisi kiinnostusta, niin tämän vanhan patsaanvaihtohankkeen minun puolestani voisi elvyttää symbolina kansojen välisestä ystävyydestä. Vai olisiko sitten syytä päivittää myös patsaiden henkilöt, presidentti Putiniksi ja Haloseksi? Tuskinpa vain, meillä ei ole ollut tapana pystyttää patsaita eläville. Ja arvelenpa, että Lenin, mahdollisista Suomi-sympatioistaan huolimatta, koetaan niin vahvasti symboliksi sille hirmuvallalle, joka lopulta tuhosi miljoonittain ihmisiä, että patsashanke kuivuu kokoon, kuten aikaisemminkin.

p.s. Iltapäivälehdistöstä seuraan joskus myös vähemmän vakavia aiheita. Vaikka oikeastaan tämä aihe on enemmän kuin vakava. Amerikkalainen lehdistö on aloittanut kuuluisan näyttelijä Jennifer Love Hewittin parjaamisen, kun tämä varsin hoikka, joskin hyvin sievä Hollywood-tähti on saanut muutaman lisäkilon ja näyttää nyt huomattavasti terveemmältä. Ylipainoisuus on länsimaissa kasvava ongelma, johon toki on puututtava, mutta kun hoikkaa näyttelijätärtä aletaan irvailla siitä, ettei hän ole aivan anorektinen, on se syvästi vastenmielistä. Juuri tämä luonnottoman kauneusihanteen palvominen johtaa syömishäiriöihin ja moniin muihin ongelmiin. Siinäkin olisi asia, johon jonkun tulisi puuttua.

p.p.s. Pelkosenniemi säilyy itsenäisenä, ainakin toistaiseksi. Päätös oli vieläpä yksimielinen, kun liitosneuvotteluja kannattaneet valtuutetut eivät huomanneet tehdä pohjaesitykselle vastaesitystä! Ilmeisesti päätös olisi sittenkin ollut ns. itsenäisyyslinjan mukainen, koska kukaan itsenäisyyttä kannattaneista ei ollut kääntänyt takkiaan. Vielä ei oltu siis opeteltu Kemijärven tavoille, meillä kyllä tarvittaessa saada joltakin kiskottua takki nurin, kuten mm. viime kesän kouluratkaisu osoitti. Osa Pelkosenniemen valtuutetuista oli marssinut ulos. Mitä Kemijärven kaupunginhallituksen enemmistö on tästä mieltä, eikö pitäisi perustaa toverituomioistuin ja tuomita tällaiset ulosmarssivaltuutetut raskaimman mukaan? Mutta ai niin, ettehän te pääsekään tuomitsemaan ja ainakaan vielä Pelkosenniemen isäntiä leikkimään...