Seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tänään. Minulla oli viime viikolla Koillis-Lappi -lehdessä mainos ja olen tuttaviin ja sukulaisiin ottanut yhteyttä asian tiimoilta. Heino-ukkini on tehnyt minulle vaalityötä raataamalla omille tuttaville. On käynyt ilmi, että moni ikänsä kirkon jäsenenä ollut ei ole koskaan käynyt äänestämässä näissä kirkon vaaleissa. Kirjoitinkin eilisessä Koillis-Lapissa yleisönosastolle otsikolla "Kuuluvatko seurakuntavaalit kaikille?"

Kerrotaan, että monin paikoin ennakkoäänestysvilkkaus on kasvanut. Samaa tuskin voi juhlia Kemijärvellä. Olen syvästi pahoillani siitä, että esim. ruokakaupassa ei järjestetty äänestystä, kuten vaikkapa Rovaniemellä Prismassa ja Citymarketissa. On tullut sellainen tunne, että seurakuntavaalit halutaan ikään kuin vaieta kuoliaaksi. Pitää olla hiljaa ja hys-hys. Että nöyrältä näyttää kun ei mainosta ja sanoo, että enhän minä mitään halua.

Täällä ei ole aikaisemmin ollut ainakaan useampien viime vaalien aikaan ehdokkailla henkilökohtaisia mainoksia. Monella paikkakunnalla niitä kuitenkin on käytetty ja näissäkin vaaleissa nyt on useampi ehdokas näkynyt ilmoittelevan itsestään paikallislehtien sivuilla. Siinä ei mielestäni ole mitään pahaa. On kai nyt selvää, että joka tosissaan ehdokkaaksi asettuu, myös haluaa tulla valituksi ja tehdä itseään tunnetuksi. Tietenkään lehtimainokset eivät ole siihen ainoa tapa.

Toivottavasti ensi viikon sunnuntaina äänestäjiä löytyy. Tuolloin on koko päivä aikaa äänestää kirkossa. Jos on minusta yhtään kiinni, niin ensi vaaleissa ei varmasti ennakkoäänestystä jätetä yhteen paikkaan ja muutamassa kylässä käyntiin. Luoja suokoon, että Kemijärvellä vielä silloinkin ihmisiä asuu!

Mielenkiintoisia kirjoituksia ihmisiltä muuten löytyy, kun Internetiä selailee. Olen lueskellut eri seurakuntien ehdokkaiden erilaisia näkemyksiä. Joidenkin kohdalla pistää kyllä miettimään, että minkälaisia askeleita oltaisiinkaan ottamassa, jos nämä näkemykset pääsisivät vallalle. Kun kirkon arvot eivät vastaa nuorten arvoja - koska mm. kirkko puolustaa ydinperheitä ja vastustaa luonnonvastaista hedelmöityshoitolakia - pitäisi kirkon erään kirjoittajan mukaan muuttaa arvojansa. Näin estettäisiin muka nuorten kirkosta eroaminen. Kyllähän kirkon tuleekin olla ihmistä lähellä ja nuorten tukena. Mutta eihän se voi hyvänen aika tapahtua muuttamalla niitä Raamatun ikuisia totuuksia, joista kristillinen arvomaailma nousee. Eikö se sanota, että tulee kuulla enemmän Jumalaa kuin ihmistä?

p.s. Kemijärveläisten kansanedustajaehdokkaiden määrä tulevissa eduskuntavaaleissa on noussut neljään. Lehtitietojen mukaan Kommunistinen Työväenpuolue on nimennyt puistotyöntekijä Kaarlo Nurmikummun ehdolle kansanedustajaksi. Jatkokauttaa hakee istuva kansanedustaja Markus Mustajärvi, minkä lisäksi Keskustan ja SDP:n listalta löytyy Kemijärvellä asuva ehdokas. Mielenkiinnolla odotetaan, löytyykö vielä muita.