Englannin ja useiden muiden maiden kuningatar Elisabet täyttää huomenna 90 vuotta. Hänen merkityksensä Britannialle, kansanyhteisölle, Euroopalle ja koko maailmalle on ollut käsittämättömän suuri. Vähäeleisen arvokkaasti hän on edustanut maanosamme parhaita arvoja ja perinteitä. Jo silloin nuorena prinsessana, nostaessaan isänsä, unohtumattoman Yrjö VI:n, ja kuningatar-äitinsä rinnalla vastarintaa Hitlerin Euroopan-valloitusretkeä vastaan. Ja samaa hän teki silloinkin, kun pisti Saudien kuninkaan "pelkääjän paikalle" ja istuutui itse ratin taakse tietoisena siitä, ettei kuninkaan maassa naisilla ole edes ajo-oikeutta.

Henkilökohtaisesti minua on koskettanut erityisesti se, kun kuningatar jokin aika sitten kieltäytyi peruuttamasta seppeleenlaskua sankarivainajien muistomerkille, vaikka oli paljastunut terroristien juoni hänen murhaamisekseen tuossa tilaisuudessa. Eurooppa ei horju.

21-vuotiaana kruununperijänä prinsessa Elisabet lupasi puheessaan: "Koko elämäni, olipa se lyhyt tai pitkä, tulee olemaan omistettu teidän palvelemiseenne... Jumala, auta minua pitämään valani..."

Britannia ja maailma ovat muuttuneet kovasti sen jälkeen, kun kuningatar yli 64 vuotta sitten astui valtaan. Hän on kestänyt ajan myrskyt ihailtavalla tavalla. Monarkian kannatus on säilynyt vahvana. Kuningatar on perustuslaillisena monarkkina pidättäytynyt julkisesta politiikkaan sekaantumisesta, mutta hänellä on keskeinen rooli yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Historiantutkijoiden tehtävä on aikanaan arvioida, missä määrin hän oli yksinomaan arvojohtaja, ja kuinka paljon hänen neuvonsa vaikuttivat myös suoraan päätöksentekoon.

Kuningattaren syntymäpäivän kunniaksi on julkaistu valokuva, jonka pohjalta on tehty myös postimerkkisarja. Valokuvassa esiintyy kuningattaren lisäksi kruununperimysjärjestyksessä seuraavat henkilöt, prinssit Charles, William ja George. Siinä kuvassa yhdistyi Britannian historia, nykypäivä ja tulevaisuus.

Aikana, jolloin avioliitot päättyvät helposti, on kuningattaren yli 68 vuotta Edinburghin herttuan, prinssi Philipin kanssa kestänyt avioliitto myös hieno esikuva nuoremmille sukupolville.

Rohkeasti on kuningatar tuonut julki henkilökohtaisen kristillisen vakaumuksensa. Hän on sanonut mm. seuraavaa:

"Monille meistä uskollamme on perustavanlaatuinen merkitys. Minulle Kristuksen opetukset ja oma henkilökohtainen vastuuni Jumalan edessä muodostavat sen perustan, jonka mukaan yritän elää elämääni. Minä, kuten niin monet teistä, olen saanut vaikeina aikoina suurta lohtua Kristuksen sanoista ja esimerkistä."

Uskon, että kuningattaren merkitys maanosallemme ymmärretään täysin vasta sitten, kun häntä ei enää ole keskuudessamme. Toivotaan kuitenkin hänelle pitkää ikää ja jatkossakin menestyksekästä hallituskautta!