Katselin illalla tv:stä Heidi Hautalan esiintymistä ylen presidenttitentissä. Toimittaja yrittää johdatella kömpelöihin ansoihin, ei antanut ehdokkaan puhua ja ns. räkytti tyhjää. Sama linja on toki ollut kaikkien haastateltujen ehdokkaiden kohdalla. Hyvä onkin, että keskustelu käy kuumana ja presidenttikandidaatit pannaan lujille, mutta tuon tyylinen ohjelma tuskin palvelee mitään tarkoitusta. En jaksa uskoa sen perusteella kovinkaan monen äänen ratkeavan.

Ensimmäisen kerran ohjelman nähtyäni ajattelin, että onpas tuo, mutta en puhunut mitään. Tuumin, että ehkä nykyään haastattelujen kuuluukin olla tuollaisia ja että nolaan itseni, jos alan syytellä turhasta räksytyksestä. Nyt olen lukenut, että ylen ohjelmapäivystykseen on tullut runsaasti palautetta ko. toimittajan haastattelutavasta enkä siis ole yksin näkemyksineni.

Ehdokas Hautalaa selvästi huvitti toimittajan tyyli ja hänen oli vaikea peitellä sitä. Yritys saada Hautala näyttämään huumeiden ja huuhaa-lääketieteen kannattajalta epäonnistui surkeasti. En suhtaudu kovinkaan suurella lämmöllä Vihreään Liittoon - mm. juuri sen piirissä esiintyvien huumenäkemysten vuoksi - ja Heidi Hautala on tullut minulle kaikissa vaalikoneissa viimeiseksi, mutta kyllä hän terävä nainen on. Puolueensa ehdotonta kärkeä.

Tänään oli ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä. Mummini ehti äänestämään ensimmäisten joukossa täällä Kemijärvellä. Kerrotaan, että Suomessa äänestäneitä on ensimmäisen päivän aikana ollut 6,0 %, siis vähän enemmän kuin kuusi vuotta sitten. Olin odottanut, että nämä vaalit eivät innosta ihmisiä niin paljon kuin aikaisempi, jolloin kilpailutilanne oli jännittävämpi. Mutta hyvä, että äänestävät. Sanotaan, että istuvan presidentin, SDP:n ja Vasemmistoliiton ehdokkaan Tarja Halosen kannatus on sitä korkeampi, mitä enemmän ihmiset äänestävät.

Pitäisikö tässä ei-sosialistina toivoa että äänestysaktiivisuus jäisi matalaksi? En toivo! Kansalla on edes hetken valta, kun se sitä äänestyslipulla käyttää ja käyttäköön runsain mitoin. Siihen tulokseen on kaikkien tyytyminen. Kieltämättä jotain osviittaa jo nyt antanee se, että naiset ovat äänestäneet paljon runsaammin kuin miehet. Mutta mitä vain voi vielä tapahtua. Kemijärvellä äänestäneitä on muuten nyt 7,1 %.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma näytti kommentoineen puoluesihteerinsä kommenttia listavaalista. Hänen mukaansa siihen ei pidä ainakaan vielä siirtyä! Koskahan olisi sellainen aika, että kansalaisten ei tarvitse enää valita, ketä he äänestävät. Se systeemi sopisi varmasti hyvin sosialisteille. Toivon, että meille keskustalaisille jo ajatus listavaalista on kauhistuttava. Se veisi liialliseen puoluevaltaan ja vahvistaisi väärällä tavalla järjestöissä toimivia tahoja, joilla ei välttämättä ole lainkaan mandaattia äänestäjiltä. Kyllä kansalla tulee olla oikeus valita paitsi mitä puoluetta niin myös ketä ihmistä he äänestävät.

Tämä ei tarkoita millään muotoa puoluejärjestöjen väheksymistä. Puolueet ovat demokratian tukipylväitä ja mahdollisuus nuorillekin saada äänensä kuuluviin. Sitoutumattomuus ei ole mikään ylpeydenaihe jos nyt ei häpeänkään. Kuten tunnettua, olen Kemijärvellä mm. ajanut linjaa, että oman puolueeni kunnallisjärjestön johtokunta saisi osallistua valtuustoryhmän kokouksiin. Se ei merkitse valtuuston ulkopuolisten voimia junttapuuhia, vaan puolueorganisaation hyvää yhteistyötä aatetovereiden kanssa, sillä valtuutetut saavat tehdä itse päätöksensä ilman ryhmäkuria. Onneksi tämä linja voitti ensimmäisessä valtuustoryhmän kokouksessa syksyllä 2004.