Syyskuun 11. päivänä kuluvaa vuotta, Yhdysvaltoihin tehtyjen hirvittävien terrori-iskun 11. vuosipäivänä, Yhdysvaltain Libyan-suurlähetystöön hyökättiin Libyassa. Hyökkäyksen seurauksena Yhdysvaltain suurlähettiläs Christopher Stevens menetti henkensä ja liittyi niiden lukemattomien amerikkalaisten joukkoon, jotka ovat joutuneet antamaan henkensä länsimaisen vapauden ja demokratian puolesta.

Hyökkäysten syyksi on esitetty islaminuskoa ja profeetta Muhammedia irvivä video, jonka joku latasi Internetin Youtube-palveluun.

Tätähän on tapahtunut ennenkin. Joku piirtää pilakuvan, tekee videon tai muuten arvostelee jotakin islamilaisuuden oppeja. Seurauksena alkaa mahdoton öyhääminen ensin yhdessä ja sitten toisessa muslimimaassa. Raivon partaalle kiihotettu väkijoukko alkaa poltaa Amerikan lippuja ja lähetystöjä. Tällä kertaa oli myös länsimaisten ravintolaketjujen ravintoloihin hyökätty ja mm. Saksan lähetystöönkin on tunkeuduttu Sudanissa, vaikkei Saksalla ole mitään tekemistä uusimman Muhammed-videon kanssa. Logiikkaa voi ensi näkemältä olla vaikea ymmärtää.

Mutta tämä osoittaa, mistä tässä pohjaltaan on kyse. Vihasta ja sodasta länsimaita, länsimaista kulttuuria ja länsimaista sivistystä vastaan. Ne ovat rakentuneet kristinuskon arvojen pohjalle. Uskon, että moni maallistunut, arvoliberaali nimikristittykin pohjaltaan myöntää, vaikkei tohdikaan ääneen sanoa, että on parempi, että esi-isämme valitsivat elämänkatsomuksensa ja yhteiskuntajärjestyksemme perusteeksi nimenomaan kristinuskon perusarvot joidenkin muiden uskonoppien sijaan.

Moni hehkutti taannoista "arabikevättä". Itse olin varsin pidättyväinen juhlinnoissa, vaikka Gaddafin kaltainen kelvoton tyranni nyt joutikin mennä. Mutta mikä on tilanne tänään esimerkiksi Egyptissä? Kovan linjan islamilainen Muslimiveljeskunta on ottamassa vallan. Hosni Mubarak säilytti monista puutteistaan huolimatta alueella rauhan ja järjestyksen ja koetti suhtautua edes jonkinlaisella tasapuolisuudella myös Israelin asemaan.

Ei tietenkään ole oikein pilkata kenenkään vakaumusta. Epäilemättä Internetissä on paljon rumaa ja loukkaavaa tekstiä niin muslimeja kuin kaikki muitakin uskontokuntien edustajia kohtaan. Mutta kaikkia uskontoja ja uskonkäsityksiä on voitava arvostella. Sananvapauden nimissä niitä on oltava mahdollista käsitellä hyvinkin kriittisesti. Mitä siitä seuraa, jos lähdemme sille tielle, että väkivaltaisten ääriryhmien pelossa alamme rajoittaa sananvapautta lännessä. Tarpeeton provosointi on tietysti typerää, mutta eiväthän länsimaiset valtiot sitä harjoitakaan. Mutta arabimaissakin on käsitettävä, ettei valtion hallinto vastaa kaikesta siitä, mitä maassa asuvat henkilöt sanovat ja tekevät.

Tämä huomioiden on aika pelottavaa, miten Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja hänen hallintonsa ovat reagoineet tapahtumiin. Tietysti he ovat tuominneet iskun, kuten varmasti jokainen täysjärkinen ihminen. Mutta ensimmäinen reaktio oli kuitenkin todeta, että he ymmärtävät näiden hyökkääjien uskonnollisten tunteiden loukkaamisen ja olivat tästä pahoillaan. Valkoinen talo on nyt vaatinut, että muslimeja loukannut video pitää poistaa YouTubesta. En muista, että presidentti Obama olisi pyytänyt poistettavaksi ainoatakaan kristinuskoa pilkannutta videota.

Suomessakin on menty huolestuttavaan suuntaan. Kristinuskoa saa kyllä pilkata ja ivata vapaasti, mutta islaminuskon arvostelua ei hyväksytä. Minun on edelleenkin hyvin vaikeata ymmärtää kansanedustaja Jussi Halla-ahon saamaa tuomiota uskonrauhan rikkomisesta 2010-luvun Suomessa. En itse allekirjoita läheskään kaikkia Halla-ahon väittämiä, mutta hänen sananvapauteensa puuttumista pidän pelottavana askeleena hyvin pimeään suuntaan. Halla-aho sitä paitsi arvosteli islamia sen omien lähteiden pohjalta. Jos vastaavaa tekstiä olisi kohdistettu kristinuskon arvosteluun, ei minkäänlaista kohua olisi noussut. Jos muistan oikein, niin Suomen islamilaisen puolueen puheenjohtajana toimineen Abdullah Tammen puheista tehtiin tutkintapyyntö. Hän kutsui kristittyjen pyhää sakramenttia, ehtoollista, veriseksi toiminnaksi ja kannibalismiksi. Tutkintapyyntö ei johtanut mihinkään.

Syyt tälle kaikelle riehumiselle ovat toki moninaiset. Köyhät, kouluttamattomat ihmiset, joiden ainoa tietolähde voi olla jonkun paikallisen ääriliikkeen edustaja, on helppo kiihottaa vihaan ja väkivaltaisiin tekoihin. Kuten Pakistanin entinen pääministeri, suuresti kunnioittamani Benazir Bhutto, jonka äärimuslimit tappoivat, sanoi - parhaat aseet taistelussa terrorismia vastaan ovat koulutus, köyhyyden poistaminen, tasa-arvo ja demokratia. Mutta sittenkin on niin, että länsimaiden on kaikkien hyökkäysten ja uhkailujen edessä seisottava lujana ja taipumattomana omien arvojensa, länsimaisen vapauden ja demokratian pohjalla. Yhdysvallat maailman mahtavimpana valtiona kantaa suuren vastuun maailmanrauhan ja länsimaiden turvallisuuden säilymisestä. Henkilökohtaisesti nukun yöni paremmin, kun Yhdysvaltoihin saadaan jälleen presidentti, joka ei nöyristele maataan ja koko läntistä maailmaa uhkaavien voimien edessä.