Kuluneet päivät ovat olleet kiireisiä. Viime viikolla pidettiin tiistaina kaupunginvaltuuston kokous, jossa käsiteltiin kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä. Sitten olin joitakin päiviä työssä Rovaniemellä, viikonloppuna maalasin Jussi-sedän navettaa. Hän asuu nyt sillä tilalla, jota viime vuonna kuollut isomummini emännöi aikanaan. Maanantaina kävin päivämutkin Helsingissä lentokoneella, osallistuin siellä Keskustan puoluevaltuuskunnan kokoukseen. Eilen tulin taas tänne Rovaniemelle ja huomenna aion lähteä viettämään juhannusta Kemijärvelle. Olen osallistunut jo monien, monien vuosien ajan kotikyläni Levärannan juhannusjuhliin Lanton rantaan. En tee poikkeusta tänäkään vuonna.

Kemijärvellä on paljon puhuttanut edessä oleva kaupunginjohtajan valinta. Minäkin olen saanut runsaasti puhelinsoittoja ja soitellut itsekin ja kysellyt kuulumisia. Asiasta olisi paljonkin sanottavaa, mutta säästän isommat puheet tulevaan valtuuston kokoukseen, jossa asia ratkeaa. Koska tämän päivän Koillis-Lappi -lehdessä oli uutisoitu oma kantani, joka siten on siis tullut julkiseksi, niin kommentoin tapahtunutta muutamalla sanalla.

Arto Ojalan kausi Kemijärven kaupunginjohtajana päättyy vuoden lopussa. Minun puolestani hän olisi voinut jatkaa pidempäänkin. Kaupunginjohtajan paikka päätettiin panna hakuun jo aikaisessa vaiheessa. Ensimmäisellä hakukierroksella tuli vain kolme hakijaa. Tämän johdosta hakuaikaa jatkettiin. Päätöksen tästä teki ensin kaupunginhallitus, vaikka se ei kuulunut sen toimivaltaan. Valtuusto otti asian sitten kiireellisenä käsittelyyn.

Uudessa hakukierroksessa mukaan tuli kymmenen uutta hakijaa. Hakuajan päättymisen jälkeen on annettu vielä pari suostumusta lisää. Kaupunginhallitus haastatteli hakijoista neljä henkilöä. Maanantaina hallitus päätyi esittämään kaupunginvaltuustolle, että kaupunginjohtajaksi valittaisiin opettaja Tatja Karvonen, joka mm. toimi viime vaalikaudella muutaman vuoden kansanedustajana noustuaan eduskuntaan Hannu Takkulan varapaikalta. Karvosen vastaehdokkaana kaupunginhallituksessa oli hammaslääkäri Timo Alaräisänen, joka on toiminut Kemijärven sosiaali- ja terveysjohtajana ja myös mm. Kemijärven kirkkovaltuuston puheenjohtajana.

Itse en jaksa uskoa, että kaupunginvaltuustossa lopullinen valinta tehtäisiin näiden kahden ehdokkaan välillä. Kaupunginhallituksen äänestyksessä oli mukana aimo annos taktiikkaa. Oma ja myös monen muun valtuutetun, yli puoluerajojen, ehdokas kaupunginjohtajaksi on valtiotieteen maisteri, tietohallintopäällikkö Janne-Veikko Perälä. Perusteluja hänen valinnalleen olisi lukuisia. Tärkeimpänä niistä pidän sitä, että Kemijärven on aika katsoa tulevaisuuteen. Pelin politiikka ja hyvävelikerhoilu on kitkettävä kaupungin hallinnosta. Uusi aika tarvitsee uudet tekijät. Viime vuosina on ollut selvästi nähtävissä myös, että laillisuutta ei kunnioitettu hallinnon johtavana periaatteena. Väärin saa tehdä, jos ei jää kiinni. Ja jos jää kiinni, niin syyllisiä ovat valituksia tehtailevat valtuutetut, mutta eivät virkamiehet. Tämä ajattelutapa on yksi tärkeä tekijä siihen, miksi Kemijärvellä menee huonosti.

Janne-Veikko Perälä on toiminut nelisen vuotta Kemijärven tietohallintopäällikkönä. Hän on osoittautunut tehtävässään hyväksi työntekijäksi ja kotiseutunsa kehittämiseen aidosti sitoutuneeksi, idearikkaaksi nuoreksi mieheksi. Hän on yhteistyökykyinen ja pärjäisi hyvin myös meidän, joskus vähän säästeliäästi diplomatiaa käyttävien valtuutettujenkin kanssa. Hänen johdollaan voitaisiin jatkaa myös sitä hyvää työtä, jota kunnioitettu Arto Ojala on aloittanut suhteessa elinkeinoelämän kehittämiseen. Todettakoon, että myös Kemijärven yrittäjäjärjestö on virallisesti ottanut kantaa Janne-Veikko Perälän valitsemiseksi. Kaupunkia on aikaisemmin moitittu - eikä aina syyttä - ongelmallisesta suhteesta paikkakunnan yrittäjiin. Perälä hallitsisi myös tämän työsaran.

On sanottu, että kaikki neljä haastatteluun kutsuttua henkilöä olisivat keskustalaisia. Ainakaan Janne-Veikko Perälä ei ole Keskustan jäsen. Olen ollut mukana melko aktiivisesti Keskustan toiminnassa yli kymmenen vuoden ajan. En muista nähneeni Janne-Veikko Perälää kertaakaan yhdessäkään puolueen tapahtumassa, en edes makkaranpaistossa. Hänen "syntinään" kai pidetään joissain piireissä myös sitä, että hän on edellisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan, Veikko Perälän poika. Mutta eihän poika isänsä tekemisistä vastaa eikä isä pojan. Eikä sitä paitsi ole häpeä olla Veikko Perälän poika. Kun kaikkea tätä menoa Kemijärven kaupungissa on viime vuosina seurannut, on monesti noussut aivojen sisälle hiljainen huokaus: tätäkään ei olisi tapahtunut Veikon aikana. Veikko Perälän vaalilause oli aikanaan: "Laki on laki kaupungissakin". Uskon, että tätä isän periaatetta myös poika tulee noudattamaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala ja tekninen johtaja Pekka Koskenranta ovat kannattaneet kaupunginjohtajaksi voimakkaasti Timo Alaräisästä. Alaräisänen puolestaan tuki voimakkaasti Heikki Nivalaa eduskuntaan vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Kun Heikki Nivala viime talvena pyrki saamaan Arto Ojalan mahdollisimman nopeasti pois kaupunginjohtajan paikalta, kirjoitin Koillis-Lapissa ja myös tässä blogissani mm. seuraavaa:

Kysyn Heikki Nivalalta, mikä kiire meillä on saada Arto Ojalan kaltainen kyvykäs mies pois Kemijärveltä? Onko se kuntalaisten edun mukaista vai joidenkin yksittäisten tahojen intressi? Eduskuntavaalit lähestyvät. Pitääkö saada sopivan ehdokkaan tukimies kaupunginjohtajaksi ja näin valjastettua kunnallishallinto eduskuntavaalityöhön? Viime eduskuntavaaleissa moni johtava viranhaltija oli julkisesti Heikki Nivalan tukijana. Miten tämä on näkynyt vaalien jälkeen kunnallispolitiikan ratkaisuissa, sitä voi jokainen pohtia.

En saanut vastausta kysymykseeni, mutta jokainen viime viikkojen tapahtumia seurannut ymmärtää, että olin epäilyineini aivan oikeassa. Kuitenkin täytyisi katsoa kaupungin kokonaisetua. Tarvittavaa uudistusta ei saada, jos uusi kaupunginjohtaja ei tule kauempaa kuin nykyisten osastonjohtajien parista.

Yksi vaihtoehto on tietysti, että valintaa ei tehtäisi maanantaina, vaan kutsuttaisiin vielä lisää haastateltavia. Mutta alkaisiko tämä prosessi saada sitten jo vähän liikaa farssin makuja?

Edelleen peräänkuulutan, ryhtiä valtuutetut! Kukin meistä tehköön itsenäisen ratkaisun, kaikki näkökohdat vakaasti punniten. Mitkään ryhmäsopimukset eivät mene riippumattoman, kuntalaisten äänillä valitun valtuutetun ohitse. Saamme kirjoittaa äänestyslappuun juuri sen nimen, jonka haluamme.

Mutta valittiinpa maanantaina kenet tahansa, Kemijoki virtaa samaan suuntaan jatkossakin. Tekijät vaihtuvat, mutta työ jatkuu. Kun maanantaina Helsingissä jäi kokousten väliin muutama tunti aikaa, niin kävin esimieheni Katri Kulmunin kanssa kävelemässä Helsingin keskustassa ja kävimme myös Hietaniemen hautausmaalla. Veimme molemmat kukkia presidentti Urho Kekkosen haudalle. Hänenkin aikansa on päättynyt, mutta työ on yhä kesken. Ja kesken se jää meiltä kaikilta. Omalta osaltamme voimme tehdä elinympäristöämme edes hitusen paremmaksi.

Olen kerran ollut hyvin surullisella mielellä Urho Kekkosen haudalla. Kävin siellä samoihin aikoihin, kun Kemijärven sellutehdas lopetti toimintansa. Sehän oli yksi Kekkosen aluepolitiikan näkyvimmistä tuloksista. Ja niin paljon muutakin oli mennyt uuden ajan pyörteissä. "Mitä sinun maallesi onkaan tehty", ajattelin. Vaikka aika on toinen, menneiden vuosien suuruuksista ja siitä hengestä, jossa Suomea silloin rakennettiin, voi oppia hyvin paljon.

Mutta nyt laskeudun juhannuksen viettoon. Ajattelin jatkaa mainitsemani navetan maalausurakan loppuun, ellei joku innokas talkoolainen ole jo ehtinyt tehdä sitä. Kun kerrankin saa nähdä oman työnsä jäljen välittömästi, siitä saa tavattomasti voimaa ja onnistumisen iloa.

PS. En seuraa kovin paljon urheilua, mutta pohdin tässä, että miksihän kaikki puhuvat jalkapallosta, vaikka Wimbledonissa on menossa tennisturnaus, johon osallistuu myös suosikkiurheilijani Serena Williams. Luulisi sen olevan paljon kiinnostavampaa.