Iso viikate iski taas Rovalan pellolla. Valtameren takaa kantautui viesti Urpo-sedän poismenosta viime yönä. Ajatukseni ja rukoukseni ovat hänen perheensä luona. Urpo-setä, joka käytti Yhdysvalloissa nimeä Rex Rovala, pääsi tästä maailmasta vaikean sairauden jälkeen 89 vuoden iässä.

Urpo Kaisanlahti syntyi Kemijärven Alakylässä, Rovalan maa- ja porotilalla, 19.5.1933, neljätoistalapsisen perheen seitsemäntenä. Isä oli luvannut maksaa hänen koulutuksensa sillä ehdolla, että poika lukisi papiksi, mutta liike-elämä veti puoleensa enemmän. Jo oppikoululaisena hän teki monenlaista pientä liiketoimintaa, hankki kuulakärkikyniä yms. tuotteita, joita sodanjälkeisessä maassa oli vaikeasti saatavilla ja möi niitä eteenpäin.

Sukumme keskuudessa on usein kerrottu tarinaa, kun Urpo-setä oli veljiensä kanssa parkkaamassa puita. Hän oli jossain vaiheessa tuskastunut työhön, iskenyt parkkuuraudan pöllin kylkeen ja todennut, että kyllä sitä helpommallakin konstilla täytyy leipä tienata. Hän löysikin hyvin oman uransa.

Urpo ja hänen vaimonsa Helena jättivät Suomen jo 1950-luvun lopulla. He asuivat pitkään Kaliforniassa ja myöhemmin Arizonassa. Setäni intohimo oli tehdä bisnestä, ja siinä hän suorittikin mittavan työsaran mm. kiinteistönvälitysalalla. Komea oli myös hänen omistamansa ostoskeskus, jossa minullakin oli tilaisuus kerran vierailla. Yhteydet Suomeen säilyivät tiiviinä. Aineellinen menestys ei ylpistänyt häntä, vaan hän oli hyvin mutkaton, ystävällinen ja humoristinen persoonallisuus.

Nuoruudessaan setäni omaksui vanhoillislestadiolaisen uskonkäsityksen ja oli ymmärtääkseni Yhdysvalloissa herätysliikkeen keskeisiä vastuunkantajia uudella kotiseudullaan, toimien pitkään mm. paikallisen rauhanyhdistyksen puheenjohtajana.

Lapsuudestani saakka perheeni maailmankuvaa avarsi se, että meillä oli kaksi ”Amerikan-setää”, joihin pidettiin tiiviisti yhteyttä, ja joiden kautta sai seurata amerikkalaista elämänmenoa. Matti-setä, sisarussarjan nuorimmainen, meni veljensä perässä Kaliforniaan vuonna 1972. Hän kuoli vuonna 2015. Molemmat setäni lähtivät Atlantin yli muutaman matkalaukun kanssa, mutta rakensivat kovalla työllä uutta kotimaataan tehden mittavan uran yrittäjinä ja työllistäen varmasti suuren määrän ihmisiä. Tunnen ylpeyttä heidän jättämästään esikuvasta. Nyt he ovat molemmat ovat poistuneet ajallisesta elämästä. Matti-sedän maalliset jäännökset lennätettiin Kemijärvelle, mutta Urpo haudataan Arizonan multiin. 🇫🇮🇺🇸🙏