Kemijärven sos.dem. työväenyhdistys väitti 22.9.2011 julkaistussa kannanotossaan Keskustan sisäisten riitojen vaikeuttavan kunnallista päätöksentekoa ja nähtävästi yleensäkin asioiden hoitoa kaupungissamme. Kirjoitus antaa kuntalaisille väärän kuvan Kemijärven kunnallishallinnon tilasta, ja sen motiivina on nähtävästi vain halu mollata keskustalaisia.

Ymmärrän toki, että demarit haluavat pitää huomion meidän pikku kärhämissämme, kun kuntavaalit tulevat – eikä vaikkapa siinä, millaista kuntapolitiikkaa Kokoomuksen ja SDP:n johtama maan hallitus on tekemässä. Se kyyti on kylmää.

Kemijärven kaupunginvaltuuston ja käsittääkseni myös kaupunginhallituksen ja eri lautakuntien kokoukset ovat sujuneet asiallisesti. Suurin osa käsiteltävistä asioista on päätetty yksimielisesti. Joistakin on äänestetty, mutta sehän on normaalia demokraattista toimintaa. Ainakaan minun tiedossani ei ole mitään sellaista, että kaupungin hallintokoneisto olisi halvaantunut jonkun yksittäisen asian vuoksi.

Kaupunginhallituksen valinta herätti talvella toki paljon tunteita, kuten henkilövaalit yleensäkin. Mutta kun nuija paukahti pöytään, niin sen jälkeen kaupunginhallitus on toiminut. Ei se, että sen valinnasta on tehty valitus, merkitse millään muotoa sitä, että se ei olisi kelvollinen tekemään päätöksiä valitusaikana. Jos KHO aikanaan kumoaa valinnan, niin sitten toimielin valitaan uudestaan ja sillä hyvä.

Toki kaupunginhallituksen valinta tapahtui tammikuussa ilmeisesti väärässä järjestyksessä. Mutta se ei ole "Keskustan oppositioksi" kutsuttujen valtuutettujen vika. Tammikuisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa hylättiin minun ja Kaarina Soppelan laatima suhteellisen vaalin ehdokaslista muka laittomana, vaikka se oli laillinen. Kolmannessa äänestyksessä suhteellisen vaalin vaalilautakunta puolestaan hyväksyi tasa-arvolain vastaisen listakokonaisuuden.

Mitä Keskustan henkilövalintojen valtuustolle tuomiseen tulee, niin sellaista soppaa ovat myös sosialidemokraatit olleet mielellään hämmentämässä, kun on pitänyt saada vasemmistolle mieluisia valintoja aikaan. Valtuuston pöytäkirjat osoittavat tämän. Esimerkiksi vuonna 2003, jolloin Veikko Perälä (vaalien ääniharava) vaihdettiin Heikki Nivalaksi, suhteellisen vaalin pitämistä kaupunginvaltuustossa vaati Markku Harju (sd.). Samassa kokouksessa hallituksen puheenjohtajiston vaalissa Keskustan ryhmän ehdokas puheenjohtajaksi oli Aulikki Imporanta. Kuitenkin samaan vaaliin asetettiin ehdokaslista, jonka ensimmäiselle sijalle tuli Heikki Nivala ja toiselle sijalle Markku Harju. tältä listalta kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittiin silloin Heikki Nivala, etupäässä vasemmistolaisten ja Keskustan ryhmän vähemmistön äänin.

Turha siis on, demariystävät, toisia kovin kirkassilmäisesti syytellä, jos itse on vastaavanlaista menettelyä harjoittanut. Henkilövaaleja on ollut siis ennenkin ja niistä voidaan olla monta mieltä. On kuitenkin väärin antaa sellainen kuva kuntalaisille, että kunnallishallinto ei toimisi sen takia, että yhdestä luottamuselimestä käytiin talvella äänestyksiä. Ei kunta pysähtynyt silloinkaan eikä se pysähdy nytkään – ellei teidän ja Kokoomuksen johtama hallitus pakkoliitä koko Itä-Lappia Rovaniemeen.