Toimin vuodesta 2000 ainakin jonkin verran Kemijärven poliittisessa kentässä. Olin kaupunginvaltuutettuna vuosina 2009-14 ja sitä ennen mm. Keskustan kunnallisjärjestön johtokunnassa. Viime vuoden elokuussa muutin Rovaniemelle. En ole sen jälkeen kovin paljon ottanut julkisesti kantaa entisen kotikaupunkini asioihin. Nyt en malta olla kommentoimatta paria asiaa.

Tunnettu halpahauppaketju Tokmanni Oy olisi rakentamassa kauppaa Kemijärvelle. Tekniselle lautakunnalle kuitenkin esitetään, ettei kaavamuutosta ainakaan tällä erää lähdettäisi toteuttamaan. Asemakaavassa alue on kuulemma osoitettu "korkeatasoista hotellia" varten. (Koskahan se tulee?) - Muistan myös hyvin nyrpeän asenteen S-Marketin uutta rakennusta kohtaan. Olin silloin valtuustossa, ja naamaa väänneltiin eri valtuutettujen toimesta, kuinka "tämä ei silmää miellytä" ja rakennuksen pitäisi olla mieluummin tällainen tai tuollainen. Asenne tuntui olevan, että kaupungin pitäisi voida määrätä, että millaisia rakennuksia yrittäjien pitäisi rakentaa. Mielestäni Kemijärven nykyisissä oloissa pitäisi olla iloinen, jos yksityisellä rahalla ylipäänsä joku haluaa sijoittaa kaupungin alueelle ja uudistaa rakennuskantaa.

Yrittäjyydestä puhutaan kauniisti juhlapuheissa, mutta kun niitä harvoja konsteja, joilla kunnallishallinto voi yrittäjyyden edellytyksiä parantaa, pitäisi käyttää, voidaan joskus ajautua todella lapsellisiin perusteisiin, kuten että joku yksityiskohta rakennuksessa ei nyt miellytä tai että alueelle odotetaan toisenlaista rakennuskantaa. Kuitenkin sellaisesta asenteesta, että "ei me sellaisessa kaupassa ole ennenkään käyty, niin mitä sillä täällä tekee" yms., pitäisi päästä Kemijärvelläkin eroon ja ottaa ilolla vastaan kaikki uudet yritykset. Puisto- ja metsäalueita kyllä Kemijärvellä riittää, vaikka yhden tontin uhraisikin Kulttuurikämpän läheisyydestä kauppakiinteistölle.

Kemijärven kirkonkylän historiallinen keskusta tuhoutui jo saksalaissodassa ja jäljelle jääneet kauniit puurakennukset tuhosi ihmisten mielettömyys sotien jälkeen. Nykyisen keskustan ilme ei uusista liikerakennuksista enää huonone

Toinen Kemijärven osalta julkisuutta maakunnassamme herättänyt asia on kaupunginvaltuutettu Aulikki Imporannan ero Keskustan valtuustoryhmästä. Imporannan Lapin Kansassa (17.6.) esittämät Kemijärven kunnalliselämän ja Keskustan paikallisen toiminnan kielteisistä piirteistä johtuvat perusteet erolle ovat sinällään varmasti totuudenmukaiset. Sen sijaan ihmetyttää suuresti se, että Imporanta lähti tuomaan niitä esiin vasta nyt.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa valtuusto uudistui suuresti. Kuntalaiset tahtoivat muutosta. Mielestäni keskeiset vastuunkantajat olisi pitänyt sen johdosta vaihtaa. Imporanta oli yhtenä operaatiossa mukana ja eräät muutosta halunneet luottamushenkilöt vieläpä kokoontuivat Imporannan kodissa, minä yhtenä, sopimassa askelmerkeistä paikkajakoon ja tuleviin neuvotteluihin mentäessä. Arto Ojalan saimmekin kahdeksi vuodeksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Kokoomuksen puolelta on hurskasteltu myöhemmin Keskustan riitelyä, mutta totuus on, että ilman meitä "riitelijöitä" ei Arto Ojalaa olisi ikinä valittu kaupunginhallituksen johtoon.

Kuitenkin Imporanta vetäytyi itse tästä hankkeesta kokonaisuutena sen jälkeen, kun Heikki Nivalan tukijoiden puolelta oli luvattu hänelle paikka kaupunginhallituksesta. Niinpä halutun suuruista muutosta ei saatu aikaan. Minutkin yritettiin saada tähän mukaan lupaamalla erinäisiä luottamuspaikkoja, mutta en voinut enkä halunnut syödä aiempia sanojani. Koin takinkäännön henkilökohtaisesti erittäin loukkaavana, kun oli vuosien ajan yhdessä tehty työtä ja koetettu saada muutosta aikaan kohti avoimempaa hallintokulttuuria. Tämä oli tärkein yksittäinen tapahtuma siinä prosessissa, jonka johdosta katsoin voivani vaikuttaa Kemijärven asioihin paremmin kaupunginvaltuuston ulkopuolelta ja siirsin kirjani Rovaniemelle lopulta elokuussa 2014.

Nyt kun Imporanta talvella itse putosi kahden vuoden jälkeen kaupunginhallituksesta, on hän päättänyt erota ryhmästä. Tulee mieleen tapaus, kun hän erosi aikanaan kirkkovaltuuston jäsenyydestä sen jälkeen, kun ei päässyt Kemijärven Yhteismetsän kokousedustajaksi seurakunnasta. Tästä asiasta löytyy vanha kirjoitus blogistani.