Kuulemma 11.11.2011 on nyt suosittu hääpäivä. Hyvä tietysti, että ihmiset menevät naimisiin. Kristillinen avioliitto on suuri siunaus ja kestävän onnen lähde elämään, jos molemmat osapuolet ottavat sen vakavasti.

No, itse en ole menossa naimisiin tuona päivänä - enkä nähtävästi muutenkaan lähiaikoina :D - eikä kukaan tuttavanikaan tietääkseni ole päätynyt tuota päivää varaamaan, eli puhutaanpa muusta kuin avioliitoista. Seuraava päivämäärä, 12.11., oli muuten isomummini Hulda Huttusen, kuuden lapsen äidin ja kolmen sodan veteraanin puolison, syntymäpäivä. Syntymävuosi oli 1905 ja kuolinvuosi 1990.

Eli päätin katsoa, mitä meidän presidenttiehdokkaamme tekevät mainittuna päivänä. Jos on tosissaan, niin kampanjaahan täytyy käydä ahkerasti, olipa sitten muita kiireitä tai ei, mutta jos on tosissaan, niin tämän pitäisi olla kyllä aika lailla ykkösasia. - Esimerkiksi Yhdysvalloissa vaaleihin on vielä vuosi, mutta republikaanien esivaaliehdokkaat kiertävät ympäri maata ja koneistot pyörivät täysillä.

Tuona kuuden ykkösen päivänä ehdokkaiden Internet-sivujen mukaan Kokoomuksen Sauli Niinistö on kahdessa paikassa: Sotkamossa ja Kajaanissa. Pekka Haavisto puolestaan on turvallisuuspoliittisessa juhlaseminaarissa Santahaminassa ja Essayah emännöi Brysselissä yleisurheilun tukisäätiön vierailua. Eva Biaudet käy Rovaniemellä (hyvä, että edes kerran Lapissa). Timo Soinin kalenteria ei hänen Internet-sivuiltaan edelleenkään löydy.

Paavo Lipposen kalenterista ei löytynyt mitään tuolta päivältä. Aika monia muitakin tyhjiä päiviä näkyi. Tuntuu, että kannatusta pudottanut Lipponen on jotenkin kuin luovuttanut. Tämä EU:n presidentiksikin haaveillut, suureksi valtiomieheksi julistettu entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies tuntuu olevan vähän kuin väkisin väännettynä tässä kisassa mukana.

MTV3:n uutisissa arvioitiin, että EU:n kriisi näkyy Lipposen kannatuksessa. Lipposen hallitus vei Suomen ilman kansanäänestystä euroalueeseen. Sanottiin, että jäämme ulos kehityksestä, jos emme ole mukana. No ovatko Tanska, Ruotsi ja Britannia nyt kehityksen ulkopuolella? Ymmärrän kyllä hyvin, jos ihmiset eivät halua äänestää Lipposta. Niin törkeä oli päätös viedä Suomi rahaliittoon - vastoin perustuslakia. Rahaliitosta tuli liian laaja, se sisältää liian erilaisia maita - ja nyt nähdään, mikä on tulos.

On kuitenkin lyhytnäköistä pistää tähänastinen EU-politiikkamme ja vastuu euroalueeseen liittymisestä Paavo Lipposen piikkiin. Kuka oli valtiovarainministeri ja Lipposen tunnetuin liittolainen noina vuosina? Se oli juurikin Sauli Niinistö. Nythän Niinistöä on etelän mediassa lanseerattu eurokriittisenä ehdokkaana. Ei kai Suomen kansa sentään tällaista puppua syö? Niinistö ja Lipponen veivät Suomen euroalueeseen rinta rinnan. Kokoomus on Suomen puolueista kaikkein euromyönteisin. Puhumattakaan siitä, että puolue on kaikkein kiihkeimmin viemässä Suomea sotilasliitto Naton jäseneksi ja suomalaisia mukaan vieraiden valtioiden välisiin sotiin.

Mutta palatakseni vielä presidenttiehdokkaisiin, joilla on perjantaina nolla, yksi tai kaksi tilaisuutta. Miten se Väyrynen? Paavo aloittaa perjantain tapaamalla ihmisiä Oulun yliopistolla. Sitten edessä ovat yleisötilaisuudet Haukiputaalla, Kiimingissä, Utajärvellä, Muhoksella, Kempeleessä ja Oulunsalossa. Ja vielä samana iltana klo 19.30 yleisötapahtuma Oulussa. Näin kampanjoi koko Suomen presidentti - koko kansan Paavo!

Lauantaina klo 16 Paavo on muuten Rovaniemellä, Rantavitikan koululla, Yliopistonkatu 6. Kynnelle kykenevät lappilaiset, tulkaapas paikalle. Menen sinne minäkin.

PS. Kolmoskanavan presidenttigallup osoitti toki edelleen Niinistön olevan ykkönen. Kuinkas muuten, kun tiedotusvälineet ovat jo useamman vuoden ajan hokeneet, että on aivan selvää, että Niinistö valitaan. Puolueettomuutta medialta tässä maassa toki on turha odottakaan. Gallupissa kuitenkin oli eräs varsin mielenkiintoinen yksityiskohta. Edelliseen kolmosen gallupiin verrattuna suurin voittaja oli Paavo Väyrynen, jonka kannatus oli noussut viidellä prosenttiyksiköllä. Paavo Lipposen kannatus on puolestaan pudonnut seitsemän prosenttiyksikköä ja Sauli Niinistön kannatus on pudonnut neljä prosenttiyksikköä. Jos kansa muistaa, mistä näissä vaaleissa on kyse - Suomen ulkopolitiikasta - niin tulemme näkemään vielä paljon rajumpia pudotuksia.