Tämän päivän iltapäivälehtien kotisivuja tutkaillessani en malta olla sanomatta minäkin omaa sanaani Suomen ulkoministeri Ilkka Kanervan ympärillä vellovaan kohuun.

Tietenkään ei ole hyvä, että valtakunnan ykkösmiehet ovat jatkuvasti lööppijulkisuudessa. Osittain se johtuu mediasta, joka uutisoi yhä korostetummin vain viihteellisiä ja muita ilmanaikaisia asioita, mutta luonnollisesti myös ministerit itse voivat katsoa peiliin. Kun on tarpeeksi korkeassa asemassa, myös yksityiselämän ratkaisuilla on – valitettavasti – vaikutusta viranhoitoon. Minä ainakin olen niin vanhanaikainen, että haluan uskoa, että valtakunnan johtajilla on myös jonkinlainen moraalinen velvollisuus olla jonkinlaisia esikuvia kansalaisille. Muistakaamme vaikkapa Kyösti Kalliota, joka oli vakava ja arvokas, syvästi uskonnollinen ja vaimolleen uskollinen.

Minä kuitenkin olen sitä mieltä, että kohu Ilkka Kanervan ympärillä tulisi rauhoittaa ja toivon, että hän ei joudu eroamaan virastaan. Pahasti kuitenkin näyttää siltä, että toisin käy. Kun kohutut tekstiviestit julkaistaan, niin jos sieltä löytyy jotain, jota katsotaan sopimattomaksi, niin Kokoomus ilmoittanee luottamuksen menneen. Luulen, että Kokoomus pelkää muutoin menettävänsä erityisesti naisäänestäjiä. Kataisellahan on ollut täysi työ vakuuttaa, että ei tässä olla nyt vain asenteella että heh-heh, pojat on poikia.

Voi kuitenkin miettiä, ovatko kaikki muutkaan ministerit olleet mitään korkean moraalin esikuvia. Valehteleminen on toki rumaa ja aina tuomittavaa, koskipa se julkista tai yksityistä elämää, mutta käsi sydämellä: onko tässä kyse asiasta, joka on vaikuttanut Kanervan viranhoitoon? Jos näissä kohutuissa viesteissä olisi jotain sellaista, jossa esim. ministerin aseman nojalla luvattaisiin järjestää jotain etuisuuksia tms., niin peli olisi selvä. Kuitenkin ainakin tähänastisten tietojen nojalla tästä ei ole kysymys.

Kokoomuksen sisällä käy jo kuhina: kenestä uusi ulkoministeri? Suomenmaa-lehden päätoimittaja muistutti viisaasti, että kuka kokoomuslainen olisi parempi ulkoministeriksi kuin Kanerva. Olin erittäin pettynyt, että Nato-jäsenyyttä kannattavalle puolueelle ylipäänsä annettiin ulkoministerin salkku, mutta kun näin kävi, niin kokenut ja maltillinen Ilkka Kanerva oli ehdottomasti paras vaihtoehto. Mitä jos nyt ulkoministeriksi tulisi vaikka Häkämies (Venäjä, Venäjä, Venäjä...) – ajatuksin tympäsee! Siis, rakkaat kokoomusnaiset, paheksukaa ja tuomitkaa niin paljon kuin mieli tekee, mutta älkää vaatiko hyvää ulkoministeriä eroamaan!

p.s. Eilen kiersi viesti: "Susan Ruusunen on kiinnostunut Perussuomalaisten ehdokkuudesta. Pitäkää kepulaiset kiirettä, että saatte edes Johanna Tukiaisen..."

4.4.2008

Tänään ulkoministeri sitten vaihtui, näin tässä kävi. En liity Kataisen "rohkean ratkaisun" ylistäjiin. Kaksinaismoralismi ja tekopyhyys rehottavat. Ovatko tuolla monet muutkaan ministerit aina niin siveästi käyttäytyneet? Muidenkin tekosista on pitkin maailmaa revitelty ja Suomelle naurettu. Kanerva oli kuitenkin hyvä ulkoministeri, kokenut valtiomies. Olen oikeasti tosi pahoillani, että Kokoomuksen puheenjohtaja päätyi tällaiseen ratkaisuun. Jossain päiviteltiin viime viikolla, että ulkomailla tällaiset kohut olisivat jo kaataneet ministerin. No, nyt Suomikin on sitten liittynyt "länsimaisten demokratioiden" tasolle. Sensaatiolehti päätti, mitä Kokoomus tekee.

p.s. Vitsini Kanervan tekstiviestiystävän ehdokkuudesta ei sitten ollutkaan vitsi. Kyseinen henkilö ainakin iltapäivälehtien mukaan harkitsee kunnallisvaaliehdokkuutta, mahdollisesti Kristillisdemokraattien ehdokkaana.