Ab_vajpayee2.jpg
 
Suuri elämäntyö on päättynyt. Intian entinen pääministeri ja kansainvälisesti arvostettu valtiomies Atal Bihari Vajpayee kuoli tänään pitkän sairauden murtamana 93 vuoden iässä. Harva valtiollinen vaikuttaja jättää niin suuren jälkeen oman kansakuntansa historiaan, vieläpä väkiluvultaan maailman suurimman valtakunnan vaiheisiin.
 
Vajpayee lienee viimeisiä jo Intian itsenäisyystaistelussa mukana olleita itsenäisen Intian poliitikkoja. Hänen poliittinen toimintansa kesti 1940-luvulta aina vuoteen 2009, jolloin hän sai halvauksen ja vetäytyi julkisuudesta. Vajpayee oli Intian hindunationalistisen laitaoikeiston edustaja ja ankara vastustaja maata hallinneelle Nehrun-Gandhin dynastialle. Kuitenkin pääministeri Nehru oli todennut kuultuaan Vajpayeen loistavat puhelahjat: "Tuo nuori mies on joskus vielä tämän maan pääministeri!"
 
Vapjayee toimi kansanedustajana lähes 50 vuoden ajan. Pitkien poliittisten taisteluiden jälkeen hän nousi lopulta kolmesti Intian pääministeriksi. Hänet muistetaan erityisesti tahdostaan tehdä Intiasta maailmanpolitiikan aktiivinen ja painava toimija. Myöhemmällä iällään hän siirtyi yhä enemmän markkinatalouden ja uusliberaalin talouspolitiikan kannattajaksi. Jälkikäteen voi sanoa, että hän onnistui paremmin ulkopolitiikassa kuin sisäpolitiikassa.
 
Ihmisenä Vajpayee oli poikkeuksellisen tarmokas, työkykyinen ja hyvin lahjakas mies. Hän kirjoitti kymmeniä kirjoja. Piinkovan poliitikon taiteellisempi puoli ilmeni ainakin siinä, että poliittisten tutkimusten lisäksi hän oli tunnettu runoilija, joka julkaisia useita runokokoelmia. Politiikka oli kuitenkin hänen pitkän elämänsä pääsisältö. Hän ei hankkinut koskaan lapsia eikä mennyt naimisiin. Jotkut ovat sanoneet, että Vajpayee oli rakastunut opiskeluvuosinaan erääseen naiseen eikä koskaan voinut ajatella muuta naista elämäänsä, vaikka kyseinen nainen lopulta päätyikin professorinrouvaksi. Juorulehtiä puhututtanut läheinen ystävyys kesti kuitenkin yli 50 vuotta, rouvan kuolemaan saakka.
 
Aloin kiinnostua yläasteikäisenä maailmanpolitiikasta ja erityisesti Intian tapahtumat kiinnostivat minua kovasti. Pääministeri Vajpayee ei kuulunut suosikkeihin. Kannatin Kongressipuoluetta ja suorastaan inhosin Vajpayeen puoluetta. Nykyään koetan ajatella Intian tilannetta laajemmin, mutta edelleenkin luulen, että tuskinpa olisin Vajpayeeta äänestänyt. Hän oli maansa määrätietoinen johtaja ja suuri valtiomies, mutta pääministerikausillaan hän menetti maansa köyhien ja etenkin maaseudun vähäväkisten ihmisten luottamuksen. Jos ei ollut ruokaa eikä työtä, ei digitalisaatiosta puhuminen paljoa lohduttanut. Jo poliittisesti kuolleeksi luultu Gandhin-Nehrun dynastia palasi valtaan Sonia Gandhin johdolla vuoden 2004 vaaleissa. Vapjayee jatkoi vielä viisi vuotta maansa parlamentissa, kunnes luopui poliittisista toimistaan. Viimeiset vuodet hän eli hyvin sairaana, pääosin julkisuudesta sivussa.
 
Atal Behari Vajpayee on poissa. Maataan määrätietoisin ottein johtanut aikansa jättiläinen siirtyy Jawarharlar Nehrun ja Indira Gandhin joukkoon Intian historian lehdille.