Tänään olisi yliopistolla lukuvuoden avajaiset, mutta koska varsinaista opintoihin kuuluvaa ohjelmaa siellä ei vielä ole, niin päätin lähteä Rovaniemelle vasta huomenissa. Hienot kökkäjäiset kun eivät oikein ole minun juttuni sen enempää kuin verrattain yleisesti opiskelijaelämään kuuluvat kapakkakiertueet örveltämisineen. Mutta huomenna täytyy lähteä hakemaan tenttikirjoja ja pitkän kesäloman jälkeen saada taas päähän ajatus, että edelleen sitä on opiskelija.

Ihan sosiaalisesti syrjäytynyt en silti, ainakaan vielä, ole. Eilen kävin Kemissä Lapin Keskustanuorten piirikokouksessa. Lähdin äitin autolla ennen kahdeksaa ja viiden maissa olin takaisin. En ole ennen ajanut väliä Rovaniemi-Kemi enkä pitänyt siitä välistä yhtään. Nopeusrajoitukset vaihtuivat jatkuvasti, milloin satasta, milloin kahdeksaa-, kuutta- tai viittäkymppiä. Kun valvontakameroita tuntui tuijottavan joka mutkan takana, niin koko ajan sai miettiä, että mikä rajoitus tällä kohtaa nyt olikaan voimassa.

Piirikokouksessa tuli melko runsaasti henkilövaihdoksia. Aika monet aktiivit tuntuvat siirtyvän etelään, tuli aivan apaattinen olo joitakin päiviä sitten, kun mietin, että jos kepulaiset nuorisoaktiivitkin lähtevät mieluummin pääkaupunkiseudulle, niin mikä on järjestön tulevaisuus. Toisaalta kaikki eivät ole lähteneet sinne ns. huvikseen. Timo Tapaninen on siellä avustamassa kansanedustaja Janne Seurujärven työtä Pohjois-Suomen hyväksi. Käytin puheenvuoron, jossa muistutin, että tällainen tilaisuus kannattaa hyödyntää ja saada piirin puheenjohtajaksi henkilö, joka on pääkallonpaikalla, eduskunnassa, viemässä viestiä täältä ja tuomassa viestiä tänne tärkeistä asioista. Hänet valittiinkin piirin uudeksi puheenjohtajaksi äänestyksen jälkeen. Seurujärvi on luvannut, että töiden puolesta ei tule ongelmaa, vaan luottamustehtävän hoitamiseen löytyy aikaa.

Piirin varapuheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Susanna Viitala, joka oli nuorten piirin puheenjohtajana vuosina 2005-06. Esittäessäni Susannaa tähän tehtävään muistutin käydyistä eduskuntavaaleista, jotka viimeistään osoittivat, kenessä on valovoimaisuutta ja tästä koko piirillä on mahdollista hyötyä. Johtokunnan valinnassa kävi siten, että paikkoja täytettäessä myös allekirjoittanut tuli valituksi. Olen aikaisemmin kieltäytynyt johtokuntapaikasta, mutta kun mm. Susanna vetosi alueelliseen tasa-arvoon ja siihen, että Itä-Lapistakin pitäisi olla edes joskus edustus, niin suostuin ensi vuoden ajaksi tehtävään. Muuten en olisi luultavasti suostunut nytkään, mutta koska vuosi 2008 on vaalivuosi, tulin siihen tulokseen, että kaikkien panosta tarvitaan. Olen useita kertoja pyytänyt, että Kemijärveltä joku toinen keskustanuori ryhtyisi johtokuntaan, mutta kun kukaan ei ole osoittanut kiinnostusta, niin en enää viitsinyt kieltäytyä.

Tuleva vuosi on Kepunuorten piirille tärkeä, sillä tuolloin järjestetään kunnallisvaalit. Uusia päättäjiä tarvitaan ja ehdokasasettelu on aloitettava ajoissa. Kemijärvellä siinä onkin iso työ. Viimeksi nuorten kunnallisvaalityö oli minun vastuullani. Ensi vuonna toivon jonkun muun ottavan vetovastuun paikallisesta vaalityöstä, vaikka itsekin varmasti jollakin tavalla tulen olemaan mukana. Keskustanuorten osalta mielenkiintoni on nyt erityisesti piirin tekemässä vaalikampanjassa, haasteita riittää. Varsinkin Rovaniemellä tilanne on mielenkiintoinen, kun kyseessä on ensimmäinen yhtyneen kaupungin aikana suoritettavat kunnallisvaalit.