susanna%20bryssel.jpg

Kävin Brysselissä Euroopan parlamentissa maanantaina, missä olen vierailijoiden vastaanottoaulassa kuvattuna Paavo Väyrysen avustajana toimivan ystäväni, rouva Susanna Junttilan kanssa. Euroopan maiden yhteistyötä tarvitaan, mutta EU:ta on kehitettävä itsenäisten kansallisvaltioiden yhteisönä, läntisten arvojen pohjalta. Ei liittovaltiolle! Paljon virheitä on tehty.

* * *

Itävallassa jytisi muutama päviä sitten. Maahanmuuttokysymyksissä linjaansa terävöittänyt maan perinteinen oikeiston valtapuolue, Kansanpuolue sai jyrkempää oikeistoa edustavan Vapauspuolueen kanssa historiallisen suurvoiton. Mistä tämä kertoo? Yhä useampi kokee, että länsimaiset, eurooppalaiset arvot ovat uhattuja omalla maaperällämme. Kansat nousevat.

Vapauspuolueen historiassa on pelottavia elementtejä. Moni meistä muistaa vielä Vapauspuolueen entisen puheenjohtajan, jyrkän linjan miehenä pidetyn Jörg Haiderin. Hänhän sittemmin jättikin oman puolueensa perustaakseen uuden ja menehtyi myöhemmin ajaettuaan humalassa autokolarin. Toivottavasti niistä on sanouduttu täydellisesti irti.

Jos postiäänet eivät muuta tulosta, niin Vihreät putoavat kokonaan Itävallan parlamentista. Sen sijaan Vihreistä erityisesti liian liberaaliin maahanmuuttopolitiikkaan pettynyt ja puolueesta eronnut blokki on saamassa jonkin verran paikkoja.

On helppo ymmärtää äänestystuloksen syyt. Niin paljon on viime vuosina vaiettu Euroopan suurista ongelmista. Punavihreässä kuplassa voi olla nyt vaikeaa, kun kansat eivät usko heidän unelmiinsa. Vaarana on tietysti, että äärimmäinen oikeisto nousee, kun kansa näkee sen ainoana muutosvoimana. Ruotsissa Sverigedemokraattien kannatuksen kasvu on harjoitettu sinisilmäinen maahanmuuttopolitiikka ja ahdasmielinen keskusteluilmapiiri huomioiden täysin ymmärrettävää. Siksi maltillisten voimien tulisi tajuta, mistä tässä on kyse ja uskaltaa tehdä oikeat poliittiset johtopäätökset.

* * *

Viime päivinä on riittänyt paljon puhetta Kittilän kunnan ongelmista. Valtiovarainministeriö aikoo uuden "Lex Kittilä" -lain nojalla ottaa Kittilän kunnallishallinnon ohjaukseensa ja hyllyttää rikossyytteessä olevat luottamushenkilöt.

Totean vain, että toivottavasti tuomioiden julistajat tutustuvat myös toisen osapuolen näkemyksiin asiasta. Harvassa lappilaisessa kunnassa tehdään niin hyvää tulosta kuin Kittilässä, vaikka ongelmiakin on ollut. Esimieheni Eeva-Maria Maijala on toivottanut julkisuudessa voimia Kittilän kunnan päättäjille, jotka ovat joutuneet melkoiseen kujanjuoksuun. Kohtuus kaikessa.

Sitäkin voi pohtia, että onko rikos äänestää valtuustossa "jaa" tai "ei". Jos luottamus menee, niin se menee. Kittilän kunnanjohtajalle se meni. Erottamista kannattaneet luottamushenkilöt istuvat nyt syytettyjen penkillä rivivaltuutettuja myöten. Jos äänestämisestä tulee tuomio, niin kuka maallikko uskaltaa lähteä jatkossa kuntavaaleihin ehdokkaaksi?

* * *

Päivän uutisankka, joka ei oikeastaan huomiota edes antaitsisi paitsi huumoriarvonsa vuoksi, oli kun rovaniemeläinen Vihreiden valtuutettu vaati Stockmannia lopettamaan "Hullut päivät" -nimen käytön alennusmyynneistään. Stockmannihan on useita vuosikymmeniä pitänyt "Hulluja päiviä" ja hassunnäköinen piirroshahmo-haamu on tapahtuman logona. Kuulemma "Hullut päivät" -nimitys loukkaa mielisairaita.

Paitsi että koko vaatimus on täydellisen naurettava, niin mielipiteen esittäjä tuli samalla yhdistäneeksi mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset "hullu" -nimitykseen.

Konsti se on tietysti tämäkin saada julkisuutta. Sitä vaan aina kun kuvittelee, ettei Vihreiden riveistä mitään vielä pöljempää kannanottoa paukaista, niin aina tulen yllätetyksi. Taitohan se on sekin. Mikä vinkujien ja mielensäpahoittajien valtakunta. Kyseinen Vihreiden valtuutettu on muuten sama henkilö, joka Rovaniemen seurakunnan julkisella Facebook-seinällä käski minua eroamaan kirkosta, kun en hyväksy kristillisen avioliittokäsityksen muuttamista vastoin Raamatun ja kristillisten kirkkojen enemmistön selvää kantaa. Miten ihanan suvaitsevaista!