Eduskuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Käytännössä suurimpien puolueiden osalta ehdokkaiden nimet ovat olleet tiedossa jo pitkään. Pienemmät puolueet lienevät koettaneet täyttää listojaan aikarajan loppuun saakka. Lapin Radion mukaan Lapin vaalipiiriin on asetettu kaikkiaan 114 ehdokasta. Heistä seitsemän valitaan.

Keskustan ehdokaslistan kokoamisessa olen ollut itsekin mukana. Olosuhteet huomioiden ehdokaslistaa voi pitää melko onnistuneena. Aluksi näytti siltä, että listallemme muodostuu kovin suuri aukko, kun ministeri Paavo Väyrynen siirtyy ehdokkaaksi Uudellemaalle ja pitkäaikainen kansanedustaja Hannes Manninen jää pois. Heidän tilalleen on kuitenkin löydetty monia uusia ehdokkaita, joilla on mitä parhaimmat edellytykset kerätä ääniä.

Täysi ehdokaslista meidän vaalipiirissämme koostuu neljästätoista ehdokkaasta. Täyden listan ovat Keskustan lisäksi asettaneet Vasemmistoliitto, SDP, Kokoomus, Perussuomalaiset ja Vihreä liitto. Vasemmistoliiton istuvista kansanedustajista Esko-Juhani Tennilä jää pois pitkän eduskuntauransa jälkeen ja jatkoon pyrkii Markus Mustajärvi. Hyvin todennäköisesti Mustajärvi uusii paikkansa. Vasemmistoliiton toinen kansanedustajapaikka on joidenkin gallupien mukaan vaarassa.

Sosialidemokraattien ensimmäisen kauden kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä tulee hänkin luultavasti valituksi uudelleen. Viimeksi hän kävi tiukahkon kisan Maija Raskin kanssa, mutta nyt samaa tasoa olevia vastustajia ei taida löytyä. Kokoomuksella on niin ikään yksi istuva kansanedustaja Ulla Karvo, joka pyrkii jatkoon. Rovaniemen nuorta Heikki Auttoa pidetään Karvon vahvimpana haastajana. Pidän luultavana, että kokoomusväen suuri osa ei halua jättää Karvon kansanedustajuutta yhteen kauteen.

Perussuomalaiset ovat Suomessa kovassa nosteessa ja Lapissakin heidän kannatuksensa tulee epäilemättä nousemaan. Eduskuntavaaleissa menestystä Lapissa tulee luultavasti vaimentamaan se tosiseikka, että ehdokaslista koostuu melko tuntemattomista ja poliittisesti kokemattomista nimistä. Mukana on myös useita puolueloikkareita, jopa entisiä vasemmistolaisia.

Vihreät olivat viimeksi vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa. Nyt Vihreät ovat omalla listallaan vaaleissa. Lapissa heidän kannatuksensa on niin vaatimatonta, että yhtään kansanedustajaa ei tule. Samoin käy Kristillisdemokraateille, jotka eivät onnistuneet keräämään listalleen kuin seitsemän henkilöä. Se, että eduskuntapuolue ei saa täyttä ehdokaslistaa kasaan, on hieman noloa. Ihmettelen, että puolueen toimijoiden joukosta ei löytynyt sen vertaa "uhrimieltä", että olisi edes imagosyistä koottu täysi ehdokaslista.

RKP on myös asettanut viiden ehdokkaan listan Lappiin. Muistaakseni joskus aikaisemminkin RKP on koettanut tehdä aluevaltauksen Lappiin, varsin surkealla menestyksellä.

Eduskunnan ulkopuolisista ryhmittymistä ehdokaslistan ovat asettaneet Suomen Kommunistisen Puolueen ja Kommunistisen Työväenpuolueen vaaliliitto, Suomen Työväenpuolue sekä Muutos 2011 -puolue. Viime vaaleissa ehdokkaita Lapissa asettaneet Itsenäisyyspuolue ja Köyhien Asialla -puolue jättivät vaalipiirimme nyt kokonaan tyhjäksi.