Toimin Uusheräyksen ensi kesän Rovaniemellä pidettävien kesäseurojen päätoimikunnan puheenjohtajana. Tässä ominaisuudessa minua haastateltiin Uusheräyksen lehteen Lähettäjään. Julkaisen kysymykset ja vastaukset myös tässä blogissani.

---

1.      Kuka on Janne Kaisanlahti? Mistä olet kotoisin ja millainen perhe sinulla on? Mitä kotiseutu sinulle merkitsee?

Synnyin Kemijärvellä 22.10.1984. Polveudun pääosin lappilaisista talonpoikaissuvuista, osittain myös vanhoista lappalaissuvuista. Kävin peruskoulun ja lukion Kemijärvellä. Minulla ei ole omaa perhettä. Kaikki isovanhempani ovat edelleen elossa Kemijärvellä ja ovat tiiviisti mukana elämässäni. Minulla on kaksi nuorempaa veljeä.

Lappi ja lappilaisuus on keskeinen osa identiteettiäni. Toivottavasti saan elää Lapissa koko elämäni ja jos Herran paluu viipyy, niin tulla myös aikanaan haudatuksi kotiseutuni multiin. On mukava käydä matkoilla muualla, mutta aina haluan tänne palata.

2.      Olet ammatiltasi juristi, miten ole päättynyt tähän ammattiin?

Lakimiehen ammatti ei ole minulle kutsumustyö, mutta en halunnut lukion jälkeen lähteä pois Lapista. Rovaniemellä Lapin yliopistossa oikeustieteellinen tiedekunta tuntui läheisimmältä. Juristin koulutuksella voi työllistyä monelle eri alalle.

3.      Työskentelet eduskunnassa kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana
        Mitä tämä työ pitää sisällään?

Avustajan tehtävä on ensisijaisesti avustaa edustaa valtiopäivätoimien valmistelussa, kuten aloitteiden laatimisessa, tiedon hankkimisessa, tarvittaessa myös puheiden kirjoittamisessa yms. Kun olemme molemmat juristeja koulutukseltamme, niin käymme paljon oikeudellisia kysymyksiä läpi. Eduskuntahan on lainsäädäntöelin. Olen vain osan ajasta Helsingissä ja onneksi voin työskennellä maakunnassa suuren osan ajasta. Tapaan siellä Maijalan puolesta myös lappilaisia eduskunta-asioissa. Kun otin työn vastaan, niin sanoin, että en ala sihteeriksi enkä kahvinkeittäjäksi, mutta niitäkin hommia on pitänyt tehdä joskus.

4.      Olet myös kirkolliskokousedustaja. Kuinka kauan olet ollut, ja mikä merkitys sillä on sinulle?
5.      Millaisena näet tämän tehtävän?

Tulin valituksi kirkolliskokoukseen keväällä 2012 ja olen siitä asti ollut kirkolliskokouksen ja kirkon lakivaliokunnan jäsen. On suuri etuoikeus olla palvelemassa kansankirkkoa tässä tehtävässä, mutta koen vastuun raskaana. Kirkon sisäiset riidat, maallistuminen ja liberaaliteologian voimakas leviäminen masentavat. Meillä ei ole enää yhteistä näkyä kristillisen kirkon merkityksestä ja tehtävästä.

6.      Olet nyt Uusheräyksen:n kesäseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja. Onko herätysliikkeemme sinulle entuudestaan tuttu?

Kotiseudullani Kemijärvellä uusherätys tuli lestadiolaisuuden hajaannuksessa valtasuunnaksi, kun naapuripitäjissä vanhoillislestadiolaisuus pääsi voitolle. En ole itse minkään herätysliikkeen jäsen, mutta uusheräys on opillisesti lähellä minua. Kotikyläni Levärannan vanha kristillisyys on ollut uusheräystä ja suvussani on ollut uusheräykseen kuuluneita ihmisiä runsaasti.

7.      Mainitse kolme tärkeintä asiaa elämässäsi.

Koti, uskonto, isänmaa.

8.      Onko jokin Raamatun kohta sinulle erityisen tärkeä?

Psalmi 90 puhuttelee voimakkaasti. Luen sitä usein itsekseni mielessäni, kun olen lentokoneessa ja maanpiiri alkaa näkyä lentokoneen ikkunasta.

9.      Mitä haluta sanoa kesäseuravieraille?

Tervetuloa Lappiin - herätyksen alkuaikojen ja Lars Levi Laestadiuksen kotimaakuntaan!