Yhdysvaltain uusi presidentti, järjestyksessä neljäskymmeneskuudes, on astunut virkaansa.

Miljoonille hänen kannattajilleen tämä päivä on ollut suuri juhla, joka on parhaimmillaan täynnä iloa uudesta presidentistä ja toivoa kenties seesteisimmistä ajoista, mutta pahimmillaan ilkkumista entistä presidenttiä, hänen kannattajiaan ja kiistattomia aikaansaannoksiaan kohtaan. Mutta miljoonille amerikkalaisille tämä päivä on ollut myös katkeran pettymyksen sinetöitymisen päivä.

Virkaanastujaispuheessaan Biden korosti kansakunnan yhtenäistymisen merkitystä. Se on kova tehtävä. Trumpin suurin virhe oli se, että hän ei pyrkinyt lähestymään häntä vastustaneita, vaan keskittyi lähinnä omien kannattajiensa tyytyväisenä pitämiseen ja keskeisiin vaalilupauksiinsa. Se toi hänelle miljoonia uusia äänestäjiä, mutta vastustajalle vielä enemmän. Bidenillakin on kuitenkin syvä kuilu ylitettävänään, jos hän haluaa nousta Rooseveltin ja Reaganin kaltaiseksi koko kansakuntaa kokoavaksi presidentiksi.

Puhutaan paljon, kuinka Republikaaninen puolue on mennyt kohti oikeiston äärilaitaa ja populismia Trumpin aikana. Vähemmän puhutaan siitä, miten myös Demokraattinen puolue on muuttunut. Se on kaukana Kennedyn päivistä sekin. Toivon, että presidentti Biden lähtee tekemään aitoa yhteistyötä republikaanien kanssa sen sijaan, että hän näyttäytyy puolueensa ”edistyksellisen” taistolaissiiven äänenkannattajana.

Vaikka en ole Demokraattien kannattaja, niin uskon ja toivon, että Bidenilla on tähän paremmat edellytykset kuin monella muulla puolueensa edustajalla. Toisin kuin pöljimmät väittävät, niin hän ei ole kommunisti eikä edes sosialisti. Hän on isänmaalleen elämänsä omistanut patriootti, jonka pitkä poliittinen ura sisältää monia onnistumisia, erityisesti työssä vähäosaisimpien väestöryhmien puolesta. Toisin kuin Obama, jolla oli hyvin heikko poliittinen kokemus ennen valintaansa, tai Trump, jolla ei ollut sitä ollenkaan, Biden on tehnyt mittavan poliittisen uran. Valmistuttuaan nuorena lakimieheksi hän nousi kovan kampanjan jälkeen vain 30-vuotiaana senaattiin, ja toimi siellä ennätykselliset 36 ennen valintaansa USA:n varapresidentiksi 2009–17. Nyt, liki kahdeksankymmenvuotiaana, hän ottaa maapallon vastuullisimman viran haltuunsa.

Raittiusmiehenä olen tietysti iloinen, että presidentti Biden on edeltäjänsä tavoin ollut ehdottoman raittiuden kannalla koko pitkän elämänsä ajan.

Presidentti Trump kehotti ihmisiä rukoilemaan Yhdysvaltain uuden hallituksen puolesta. Yli puolue- ja valtiorajojen meidän on hyvä tänään rukoilla presidentti Bidenille voimia ja viisautta.