Kovasti on pitänyt kiirettä nyt joulukuussa, ja omatuntoni olisi parempi, jos kiireeni olisivat koostuneet opiskelukiireistä. Niitäkin on toki riittänyt, mutta joulun lähestyessä on enemmänkin aikaani kulunut luottamustehtävien hoitamisessa. Yhdistysten syyskokouksethan tulee pitää ennen vuodenvaihdetta, ja ne tahtovat vähän kasautua nyt päällekäin. Mutta ei pidä valittaa, kun on itse yhdistystoimintaan mennyt mukaan. Sellaistakin kuulee joskus jopa kunnallisten luottamushenkilöiden sanoneen, että ei kehtaa mennä johonkin kokoukseen, kun on sillä viikolla ollut jo niin monessa. Sitten kyllä pitäisi miettiä, onko oikealla paikalla. Työkiireet ja sairastumiset ovat tietysti asia erikseen.

Torstaina Kemijärven Suomi-Amerikka Yhdistys järjesti joulujuhlan Kulttuurikeskuksen kahviossa. Saimme kolme uutta jäsentä, näillä selkosilla ja näinä aikoina se on paljon. Tilaisuudessa luovutettiin yhdistyksemme sihteeri Airi Kellokummulle Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton kultainen ansiomitali tunnustuksena hänen tekemästään mittavasta työstä Suomen ja Yhdysvaltain välisen ystävyyden edistämiseksi ja Amerikka-tuntemuksen lisäämiseksi Suomessa. Airi on toiminut Kemijärven yhdistyksen sihteerinä 19 vuoden ajan ja mm. Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton liittovaltuustossa vuosina 2000-03.

Perjantaina oli kirkkovaltuuston kokous, jossa mm. käsiteltiin ensi vuoden budjetti. Valtuutettu Timo Kyyhkynen jätti aloitteen siitä, että valtuuston lainvoimainen päätös Ailangan metsien hoitamisesta on pantava täytäntöön mahdollisimman pian. Kirkkolain mukaan kirkkoneuvoston on pantava valtuuston lailliset päätökset täytäntöön, olivatpa ne mieluisia tai eivät. Kyyhkysen aloite oli hyvä ja mm. valtuutettu Eila Hyvönen käytti samansisältöisen puheenvuoron asiaa koskien. Tulen seuraamaan tämän asian etenemistä.

Kyselin puheenvuorossa myös tammikuun alussa tekemäni aloitteen perään, sitä kun ei ole missään käsitelty. Edellytin, että seurakunnan tietyt työntekijät tekisivät seurakunnan kotisivuille kuvauksen, jossa kerrotaan, mitä heidän vastuualueensa pitää sisällään - esim. millaisia lapsityön muotoja on tarjolla, miten diakonissan saa kotikäynnille tai millaisia seuroja seurakuntalaisten luona pidetään. Meillä on hyviä ja asiantuntevia työntekijöitä, joten tämän ei luulisi olevan iso työ. Kokouksessa otettiin myös valokuva kirkkovaltuustosta. Esityksestäni kirkkoneuvosto päätti, että kuva on kirkkovaltuutetuille maksullinen. Tuskin seurakunta olisi mennyt konkurssiin, vaikka kuva olisi kustannettu kaikille, mutta kyse on tärkeästä periaatteesta. Eihän kouluissakaan koulu maksa luokkakuvaa, vaan oppilaiden on se itse kustannettava.

Kirkon päätöksenteosta on sanottava, että vaikka meillä varmasti onkin erilaisia painotuksia, niin valtuustotyö on sujunut sopuisasti. On joskus sanottu, että tästä on hyvä osoitus se, että kirkkovaltuusto ei juuri äänestä kokouksissaan. Enpä tiedä, onko tämä sinällään hyvä asia. Useimmat asiat toki ovat sellaisia, että ne on pakko hyväksyä, mutta joskus voi olla myös tilanteita, joissa eri mieltä olemiseen on hyvät perusteet. Se kuitenkin on hyvä osoitus seurakunnan päätöksenteon hyvähenkisyydestä, että valtuustossa käydyt keskustelut ovat asiapitoisia ja että kokouksista on voinut lähteä hyvillä mielin.