Tänään on kuultu monia hyviä uutisia vihdoin myös täällä itäkairassa. Ensinnäkin on ilmoitettu, että Rovajärven ampumaharjoitusaluetta ei laajenneta ja että yksityismaita ei pakkolunasteta. Tämä on suuri ilouutinen alueen asukkaille ja kesämökkiläisille sekä muille yksityismaanomistajille. Minunkin perheeni tähän joukkoon kuuluu.

Toinen merkittävä uutinen koskien rautatieyhteyksiämme kuultiin tuoreen ulkomaankauppaministerin lausumana. Kyllä silloin vaalien alla Kemijärvellä huudeltiin paikallisen ehdokkaan kannattajajoukoista, että vain hän välittää Itä-Lapista, Paavo Väyrynen ei välitä siitä vähääkään. Ja että Paavo lähtee vain Brysseliin ja hukkaan menevät äänet. Niinkin on huudettu, että Paavo ei varsinkaan rautatiestä piittaa mitään eikä sitä tule ajamaan. No mikä on ollut ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen ensimmäinen kannanotto? Se on ollut vahva kannanotto rautatieyhteyden avaamiseksi Kemijärveltä Murmanskiin! Ja sen puolesta hän nyt ryhtyy töihin. Valtamedia tietysti on kauhistellut tällaista siltarumpupolitiikkaa - mitä mieltä ovat Kemijärven junakapinalliset? Onko Väyrynen huono mies? Taas nähtiin, että Paavo Väyrynen pitää sen, minkä lupaa. Kannatti tehdä työtä, kannatti kestää haukkuja.

No, nyt eräät näihin paikallisen ehdokkaan ahkeriin tukijoihin kuuluvat henkilöt ovat jo uusissa juonissa, Kemijärven kouluverkon kimpussa. Ehkä se tuo jotain lohdutusta mm. paikallista ehdokkaasti julkisesti tukeneelle lukionsiirtäjille, jos kouluasian saisivat juntattua vihdoin läpi - lukio Särkikankaalle tiloihin, joita asiantuntijat eli koulun opettajakunta pitää yksimielisesti pedagogisesti kelvottomina ja toisaalta yhtenäisperuskoulu Hillatielle; mitenpä vaikka Hillatien rakennuksen piha pienille lapsille soveltuu! Ja mitä tulee maksamaan lisäsiipi kauppikselle - vai aiotaanko lukiota kierrättää kolmessa, neljässä eri rakennuksessa, kunnes kunnolliseen lukioon haluavat nuoret ovat lähteneet niin sankoin joukoin Rovaniemelle, että lukiolaiset mahtuvat kauppiksen siivouskomeroon?

Mm. lukiolaiset ovat keränneet adressia demokraattisen kouluverkkopäätöksen kunnioittamiseksi ja myös useat yksityishenkilöt. Tällä hetkellä on kertynyt 373 nimeä Kemijärvellä kerättynä ja lisäksi 79 henkilöä muualta on allekirjoittanut vetoomuksen netissä; useimmat näistä ovat Kemijärvellä lukionsa käyneitä nuoria, jotka ovat opiskelemassa muualla - osa heistä varmasti olisi valmiita palaamaan kotiseudulleen, jos työtä ja toimeentuloa tarjottaisiin.

Mielenkiintoista nähdä, miten tämä etenee. Siellähän vastapuolella lasketaan, että kyllä joku niistä 18 valtuutetusta saadaan kääntymään ja uskotellaan, että ei ne kunnallisvaaleissa rankaise takinkäännöstä, vaan päin vastoin kunnioittavat rohkeaa visionääriä. Mutta ovatko laskeneet sitä, että demokraattista päätöksentekojärjestelmää puolustaakseen voi myös joku niistä 17 valtuutetusta nyt äänestää voimassaolevan päätöksen puolesta. Nimittäin jos päätös nyt pyörretään, vaikka remonttia on tehty lukion ja yläasteen kouluksi, niin sitten kyllä se on sellainen ennakkotapaus, joka osoittaa, että Kemijärvellä voidaan tuoda käsittelyyn mikä päätös tahansa kunnes se on tiettyjen mielen mukainen.