Minä ja hyvä yhteistyötoverini Keskustanuorista, Sanna Ruokamo Keskustan Lapin piirin kokouksessa 18.4.2010.

Elämme vuosikokousten aikaa ja minullakin niitä on nyt riittänyt. Sunnuntaina 18.4. oli oman piirijärjestöni, Keskustan Lapin piirin, vuosikokous. Kokousta ennen Saarenkylän nuorisotalolla järjestettiin Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden paneeli. Paikalla olivat kaikki neljä ehdokasta. Paikalla oli meidän oloihimme nähden mukavasti väkeä, lähemmäs kolmesataa henkeä.

Vuosikokouksessa eräänä tärkeänä asiakohtana oli Suomen Keskustan puoluevaltuuskunnan valinta. Keskustan Lapin piiri lähettää puoluevaltuuskuntaan neljä edustajaa ja neljä varaedustajaa. Puoluevaltuuskunta on puoluekokousten välillä Keskustan ylin päätöksentekoelin. Siihen kuuluu kaikkiaan 134 jäsentä ja 129 varajäsentä. Puoluevaltuuskunta kokoontuu seuraavan kerran kesäkuussa puoluekokouksen jälkeen käsittelemään ministerivaihdoksia.

Kotikaupungistani Kemijärveltä ei ole ollut edustajaa puoluevaltuuskunnassa ainakaan kymmeneen vuoteen. Tällä kertaa Keskustan Kemijärven kunnallisjärjestössä päätettiin esittää puoluevaltuuskuntaan konduktööri, eläkeläinen Mauno Kerkelää. Esitystä ajoi voimakkaasti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala, joka teki myös piirikokouksessa esityksen Mauno Kerkelän valinnasta. Koska arvelin, että minulla ja Mauno Kerkelällä on eri kannattajat, annoin minäkin nimeni käyttöön tarjotakseni oman arvopohjani mukaisen vaihtoehdon. Minua puoluevaltuuskuntaan esitti Keskustanuorten Sanna Ruokamo ja esitystä kannatti Tarja Perälä Kemijärveltä.

Äänestyksessä saatiin seuraava tulos:

Valitut: Janne Kaisanlahti Kemijärveltä 32 ääntä, Mirva Salmela Ranualta 25 ääntä, Pirkko Jauhojärvi Kittilästä 24 ääntä, Susanna Schwarz-Matero Savukoskelta 23 ääntä. Varajäsenet: Ari Ruotsalainen Rovaniemeltä 22 ääntä, Antero Miettinen Sallasta 21 ääntä, Arja Mäkitalo Sodankylästä 21 ääntä ja Olavi Lehtiniemi Posiolta 21 ääntä. Ei valitut: Veikko Guttorm Utsjoelta 20 ääntä, Mauno Kerkelä Kemijärveltä 14 ääntä, Seppo Punna Utsjoelta 9 ääntä.

Olin yllättänyt vaalin tuloksesta ja otan sen kiitollisuudella vastaan. Vaikka en ole kovinkaan vaatimaton luonne, niin todella veti nöyräksi nähdä, että sain kannatusta myös monilta pitkään puoluetyössä toimineilta henkilöiltä, jopa sota-aikana eläneiltä ihmisiltä.

Vaalin seurauksena Lapin edustus puoluevaltuuskunnassa uudistui täysin. Olemme kaikki ensikertalaisia, joskaan emme järjestötyössä kokemattomia. Nykyisistä puoluevaltuuskunnan edustajista Ari Ruotsalainen tuli kyllä valituksi 1. varajäseneksi. Seppo Punna jäi kokonaan valitsematta. Naisista Heidi Alariesto sekä Lapista pois muuttanut Henna Sarajärvi eivät olleet edes ehdokkaina. Valituista kaikki muut paitsi minä olivat myös naisia, Susanna Schwarz-Matero peräti Lapin Keskustanaisten puheenjohtaja. 

Olen iloinen, että Keskustan kansanvaltainen perinne on voimissaan Lapin piirissä. Asioista voidaan olla eri mieltä ja äänestää reilusti. Kun olin Keskustan Peräpohjolan piirin kokouksessa vähän aikaisemmin, niin siellä puoluevaltuuskunta valittiin ihan toisella tavalla. Vaikka esityksiä tehtiin enemmän kuin paikkoja oli täytettävissä, otettiin äänestykseen vain naisehdokkaat ja miesehdokkaista kaksi valittiin ilman äänestystä alueellisuuteen vedoten. Minusta piirikokouksen menettely ei ollut siellä sopivaa. Äänestyksiä ei pitäisi kansanvaltaisessa puolueessa pelätä. Mutta ehkä siitäkin jotain opittiin vastaisen varalle.

Olen ollut mukana Keskusta-järjestöjen toiminnassa kymmenen vuoden ajan. En ole aikaisemmin pyrkinyt puolueen tai nuorisojärjestön valtakunnallisiin tehtäviin. Mielenkiinnolla odotan tulevaa työtä puoluevaltuuskunnassa.

Piirikokoukseen osallistui myös varatuomari Eeva-Maria Maijala, jonka valitsemisesta kansanedustajaehdokkaaksi on tehty lukuisia esityksiä. Luultavasti hänet tullaankin asettamaan ehdokkaaksi. Nyt Itä-Lappiin on vihdoin löytymässä ehdokas, jolla on aito mahdollisuus tulla valituksi ja vieläpä vahva, keskustalainen arvomaailma ja maaseutuhenkinen elämänkatsomus. Ainakin tällä hetkellä näyttää sieltä, että Eeva-Marialle on löytämässä vahvaa kannatusta eri kunnista. Mielenkiinnolla seuraan, miten tämä seutukunnallemme uusia näköaloja avaava ehdokkuushanke etenee.