Uuden gallupin mukaan Ruotsidemokraatit ovat nyt kannatukseltaan Ruotsin suurin puolue. Tietääkseni tämä on ensimmäinen kerta, jolloin Ruotsidemokraatit ohittavat maan vanhan valtionhoitajapuolueen, Sosialidemokraatit, suosituimman puolueen asemassa. Tilanne on pitkälti samanlainen meillä Suomessa, kun Perussuomalaiset ovat jo monta kuukautta pitäneet gallupien selkeää ykkös. Miksi näin? Keskeisin syy on varmasti se, että vanhat puolueet eivät ole onnistuneet tunnistamaan ja sanoittamaan niitä huolia, joita kansan syvien rivien keskuudessa tunnetaan eriarvoistumista, maahanmuuttopolitiikan epäkohtia ja perinteisten kansallisten arvojen murtumista kohtaan.
 
Ajattelen tästä huolimatta, että Keskustan tulisi olla nyt ja jatkossakin se puolue, joka on herkkätuntoinen kansan, etenkin vähäväkisen kansan, vähäosaisten ihmisten ja vähäosaisten alueiden, tuntojen, toiveiden ja pelkojen suhteen. Viime vuosina tämä kosketus perinteiseen kannattajakuntaamme katosi, luottamus meni ja kannatus romahti. Uudella puoluejohdolla on suunnaton työ edessä. Uskon, että voimme kuitenkin palata suurten puolueiden joukkoon, kunhan kosketus kenttään säilyy aitona ja kaikkia päätöksiä saadaan aidosti altistaa aatteelliselle tarkastelulle ja tarvittaessa myös kritiikille. Puolueen päätöksiä ei saa tehdä myöskään pienessä sisäpiirissä, vaan aidolla, laajalla valmistelulla. Mm. viime aikojen ruokakeskustelut osoittavat, että Keskustan sanomaa tarvitaan tässä yhteiskunnassa.
 
Joskus kuulee sanottavan, että Suomen Keskustan pitäisi ottaa mallia Ruotsin Keskustapuolueesta. Kieltämättä Ruotsissa sisarpuolueemme on pitänyt hyvin esillä esim. koko maan asuttuna pitämistä ja pienyrittäjien asemaa. Heillä on myös hyviä poliittisia lauluja, joita voisi kääntää suomeksi. Kuitenkin samalla pitää muistaa, että Ruotsin Keskustapuolue on kuihtunut entisestä pääministeripuolueesta pieneksi liberaalipuolueeksi (kannatus nyt 7,7 %), joka rikkoi sitä paitsi lupauksensa muodostaa hallituksen Allianssin kanssa lähtemällä tukemaan Löfvenin sosialidemokraattista hallitusta. (Sinällään en tietenkään vastusta punamultahallituksia, mutta Centerpartiet rikkoi tässä vaalilupauksensa ja se voi koitua kohtalokkaaksi puolueelle.)