S-Kauppaketju eli ns. osuuskaupat ovat Suomessa jäsenmaksun maksaneiden asiakasomistajien omistamia osuuskuntia. Osuuskunnissa omistajat valitsevat edustajiston edustamaan omistajien ja asiakkaiden näkemyksiä hallinnossa.

Siitä, kuinka paljon demokratia todella toteutuu nykyisissä osuustoiminnallisissa liikeyrityksissä, on käyty ajoittain vilkastakin julkista keskustelua. Kritiikille on varmasti ollut perusteensakin. Se ei kuitenkaan ole mikään syy olla osallistumatta. Äänioikeutta on aina syytä käyttää.

Tänä keväänä käydään Osuuskauppa Arinan vaalit. Niissä valitaan 65-jäseninen edustajisto seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Itse olen myös osuuskauppalainen, mutta kun Suomi jakautuu maantieteellisten alueiden mukaan useisiin eri osuuskauppoihin, niin en voi osallistua Arinan vaaleihin. Kemijärvellä ja muualla Itä-Lapissa kun vaikuttaa Kuusamossa pääpaikkaansa pitävä Koillismaan Osuuskauppa, jonka jäseneksi olen jo vuosia sitten liittynyt. Rovaniemen alue puolestaan kuuluu Osuuskauppa Arinan alueeseen muun Lapin sekä Pohjois-Pohjanmaan tavoin. Osuuskuntaan voi kuulua toki myös vaikkei asuisi sen toiminta-alueella. Itse olen kuitenkin kokenut luontevaksi pitää jäsenyyteni Koillismaan Osuuskaupassa. Olen ollut kahdesti asiamiehenä Koillismaan Osuuskaupan vaaleissa, ja äitini kuului vuosina 2009-12 tämän osuuskaupan edustajistoon.

Osuuskauppa Arina, jonka uusi luottamusmiesjohto pian valitaan, on paitsi alueensa myös jäsenmääränsä puolesta suuri osuuskunta. Siihen kuuluu yli 150.000 omistajaa. Meidän oloissamme Arinan edustajiston vaalit ovat siis melko huomattavat vaalit.

Ehdokaslistoja ei ole vielä julkistettu, mutta vanha ystäväni Susanna Junttila (o.s. Viitala) kertoi Facebook-profiilissaan olevansa ehdokkaana, joten hänen osaltaan tietoa voi jo pitää julkisena.

suski-normal.jpg

Susanna valittiin neljä vuotta sitten Osuuskauppa Arinan edustajiston jäseneksi. Sieltä hänet valittiin kaksi vuotta sitten Arinan hallintoneuvostoon. Paitsi asiakkaan roolista, niin Susannalle on kertynyt kokemusta S-kauppojen toiminnasta siltäkin osin, että moni muistaa hänet Rovaniemen Prisma-tavaratalon reippaana kassana, mitä työtä hän on aikanaan tehnyt opintojen lomassa.

Kun hänelle on nyt syntynyt tuntemusta osuuskunnan luottamustehtävien hoitamisesta sekä edustajiston että hallintoneuvoston tasolla, niin jatkokausi edustajistossa olisi varmasti paikallaan.

Susanna on nuori perheenäiti, yliopisto-opiskelija ja keskusta-aktiivi. Hän toimii Rovaniemellä nyt toista kautta kaupunginvaltuutettuna ja sai luottamuksen myös jatkaa kaupunginhallituksen jäsenenä. Susanna toimii myös kirkkovaltuutettuna Rovaniemen seurakunnassä sekä kuuluu Lapin Liiton valtuustoon.

Olen tuntenut Susannan pian kymmenen vuoden ajan. Tapasimme Paavo Väyrysen isännöimällä Brysselin-matkalla nuorina keskustalaisina. Sen jälkeen tulin mukaan aktiivisempaan politikointiin. Olemme tehneet paljon yhteistyötä. Vaikka olemme hyvin erilaisia persoonia, niin meillä on samankaltainen maaseutuhenkinen ja arvokonservatiivinen ajattelutapa. Susanna pohjaa toimensa keskustalaiseen arvopohjaan kaikissa luottamustehtävissään. Olen kiitollinen siitä tuesta ja ystävyydestä, jota Susanna on minua kohtaan osoittanut, joskus kovinakin aikoina. Politiikka saa usein meistä ihmisistä huonoimmat luonteenpiirteet esiin ja ystävyyssuhteet särkyvät kovin helposti.

Susannan henkilöhistoriasta haluan tuoda esiin myös sen, että hän varttui ja kävi koulunsa Suomen punaisimmassa kaupungissa Kemissä. Siellä paine ryhtyä vasemmistolaiseksi oli suuri. Susanna kuitenkin omaksui itsenäisesti ajatellen keskustalaisen ja porvarillisen maailmankatsomuksen. Myöhemminkään punavihreät ja liberaalit tuulet eivät ole häntä kumoon puhaltaneet.

Rovaniemellä on varmasti monia hyviä ehdokkaita myös Arinan vaaleissa. Rouva Junttila on yksi heistä ja voin vilpittömästi kannustaa kaikkia Arinan jäseniä hänen tuekseen.