Roomalais-katolilaisen kirkon entinen paavi Benedictus XVI on elänyt vanhassa nunnaluostarissa eläkepäiviään pääasiassa julkisuudelta syrjässä sen jälkeen, kun hän yllätti maailman eroammalla tehtävästään, ensimmäisenä paavina vuosisatoihin. Lehtitietojen mukaan hän on nyt antanut julki kirjeen, jossa kertoo vakavasti sairaana olevansa viimeisellä pyhiinvaellusmatkallaan kohti taivaan kotia.

Benedictus XVI tulee jäämään historiaan syvällisenä teologina, jonka kirjoista muidenkin kirkkokuntien jäsenet voivat saada paljon ajattelemisen aihetta Raamatun opetuksista. Minäkin sain kerran tilaisuuden kuulla hänen puhettaan Pietarinkirkon aukiolla. Ja vaikka onkin monia kristittyjä, joista on jotenkin ihanaa pilkata katolilaisia ja korostaa oman seurakuntansa paremmuutta, niin eiköhän sentään portilla ratkaise kysymys syntien sovituksesta Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä, ei se, mihin kirkkoon tai herätysliikkeeseen kuuluimme.

Vankkumattomana konservatiivina tämä entinen paavi, Jumalan rottweileriksi kutsuttu, on saanut paljon tämän maailman vihaa osakseen. Kristillistä arvomaailmaa puolustaessaan hän kohtasi vuorollaan niin lännen arvoliberaalien kuin tiukan linjan muslimien vihanpurkauksia. Eikä virheetön ollut varmasti paavikaan, sillä "kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta."

Kerran kaikki pilkkahuudot kuitenkin jäävät taakse. - "Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä."