2077357.jpg

Kysynnän johdosta olen tilannut uuden painoksen Kemijärven kunnallishistoriasta kertovasta kirjastani. Sitä voi tilata lähettämällä sähköpostia janne ( at ) jannekaisanlahti.net tai soittamalla 040-7084832. Hinta 20 euroa + postikulut.

Tässä kirjassani, nimeltään Kunnallisvaalit ja valtuutetut Kemijärvellä 1919-2008 käydään läpi Kemijärven kunnallisen itsehallinnon perustamiseen johtaneet vaiheet sekä kunnalliselämän historia pääpiirteittäin nykypäivään saakka. Tiesitkö, että ensimmäisen kerran Kemijärven valtuustossa tapahtui ulosmarssi jo sen ensimmäisenä toimintavuotena? Ja tiesitkö, että kerran valituksen johdosta koko kunnallisvaalit menivät uusiksi.

Kirjassa on julkaistu ensi kertaa mm. luettelo kaikista Kemijärvellä toimineista valtuutetuista sekä täydelliset vaalitulokset vuoden 1950 vaaleista lähtien ja osittain myös sitä edeltävältä ajalta. Kirja käsittää vanhan Kemijärven kunnan ajan, Kemijärven jakautumisen kauppalaksi ja maalaiskunnaksi sekä nykyisen Kemijärven kaupungin ajan alkaen vuodesta 1973.

Uskon, että teos on jokaiselle kunnalliselämästä ja Kemijärven historiasta kiinnostuneelle mielenkiintoinen. Kirjassa on myös lukuisia eri puolueisiin kuuluvien kunnallisten toimijoiden haastatteluja. Erikoisesti mieltäni on lämmittänyt, että olen saanut haastatella pitkäaikaisimpiin kunnallisvaikuttajiimme kuuluneita Mauno Jankkilaa ja Kerttu Ylitaloa. Maalaisliittolainen Jankkila oli valtuuston puheenjohtajana 19 vuoden ajan kuuluen sodanjälkeisen historiamme merkittävimpiin päättäjiimme. SKDL:n Ylitalo puolestaan on pitkäaikaisimpia valtuutettujamme; hän toimi kauppalan- ja kaupunginvaltuutettuna vuosina 1965-99. Jankkilalle ja Ylitalolle olenkin lahjoittanut kirjani ensimmäiset painokset; muilta veloitan 20 euron hinnan.

Kirjan olen toteuttanut omakustaneena, mielenkiinnosta kotiseutuni historiaa kohtaan. En ole pyytänyt enkä ottanut vastaan sen laatimisesta euroakaan kaupungilta tai miltään muultakaan taholta.