Syksy alkaa lähestyä sitä päivää, kun ensilumi tulee maahan. Vielä sitä ei tosin ole näkynyt. Minulle ensilumen näkeminen on aina ollut hieno, jopa voimia antava tunne. Ovat kertoneet, että synnyin maanantai-aamuna, jolloin sen syksyn ensimmäinen lumi- tai pikemminkin räntäsade vihmoi maahan. Samana päivänä käytiin muuten kunnallisvaalit. Syntymäpäiväni tuli sen vuoksi mieleen, kun sain tänään eräältä sukulaistädiltä syntymäpäiväkortin. Hyvissä ajoin se olikin lähetetty, syntymäpäiväni kun on lokakuun 22. päivä, niin muutama viikko siihen vielä on jäljellä.

Yliopistolla on ollut vaihtelua massaluentojen sijaan, kun olen ollut Legal English -kurssilla. Tehtäviä on kyllä riittänyt joka kokoontumiskerraksi, mutta on ollut hauskaa osallistua muunkinlaiseen oppimiseen kuin ainaiseen luentojen kuuntelemiseen. Niina-serkkuni on myös oikiksessa ja kun olemme tauoilla jutelleet kotiseutumme elämänmenosta, on se herättänyt kiinnostusta monesti myös vieressä istujissa. "Onko siellä todella sellaista kuin Taivaan tulissa", on kysytty. Olen vastannut, että se oli vielä aika lievä versio todellisuudesta. Osaksi siinä vastauksessa on huumoria, mutta ei niin pientä pilaa ettei totta toinen puoli, kuten sanotaan.

Julkisuudessa on viime päivinä käyty keskustelua ministeri Suvi Lindénin adoptiosta ja äitiyslomasta tai oikeammin sen pitämättä jättämisestä. Tietysti olen itsekin hieman ajatellut, että olisiko hän voinut tehdä kuten ministeri Lehtomäki ja pitää reilusti ainakin muutaman kuukauden äitiysloman ja ottaa reilusti sijaisen tilalle. Tämä ratkaisu on kuitenkin hänen omansa ja ilmeisesti hän ministerin tehtävänsä hoitaa kuten kuuluu. Niin julkisessa virassa kuin ministeri onkin, on keskustelu saanut asiatonta sävyä ja Lindén on jo ehditty leimata huonoksi äidiksi. Ei ole mikään ihme, että hän on kertonut loukkaantuneensa syvästi keskustelun saamista piirteistä. Ihmettelin myös tapaa, jolla Ylen tv-satiirissa asiaa käsiteltiin muutama viikko sitten. Jos tässä yhteiskunnassa ei mitään pyhää enää olekaan, niin syvästi henkilökohtaiselle tasolle meneviin loukkauksiin ei pitäisi sentään alistua ja perhe-elämän asiat lienevät juuri tällaisia. En ole ministeri Lindénin kannattaja, mutta tuntuu jokseenkin surulliselta, jos hänen ensimmäiseltä ministerikaudeltaan muistetaan vain golf-jupakka ja toiselta adoptio ja äitiysloma -keskustelu.

Kemijärven asioistakin pitänee joku sana mainita. Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota kunnallisvalitusten lisääntyneeseen määrään Kemijärvellä ja pyytää kaupunginhallitusta pohtimaan keinoja valmistelun ja päätöksenteon selkeyttämiseksi. Onkohan tarkastuslautakunta itse pohtinut loppuun saakka, onko kaupunginhallitus oikea taho vastaamaan kysymykseen. Ainakin kouluvalitusten osalta kaupunginhallitus on äänin 5-4 todennut, että valitukset ovat olleet perusteettomia ja aiheettomia. Tuskin sieltä nytkään myönnetään, että päätöksenteossa on mitään virheitä tehty ja varmaan väitetään, että kokoustekniikka valtuuston kokouksissakin on hyvin hallussa. Ainoa paha ovat ulosmarssijat, mutta heidäthän tullaankin pian toverituomioistuimessa tuomitsemaan. Tosin sen joutui kaupunginhallituksen enemmistökin pitkin hampain myöntämään (Pikkaraista lukuun ottamatta), että Kemijärven Vasemmistoliitto mokasi ja pahasti ohittaessaan yhden varavaltuutetun kokouskutsuja lähetettäessä.

p.s. Naamani oli kuulemma ollut maanantaina paikallislehdessä koskien valintaani Lapin K-nuorten piirin johtokuntaan. Ainakaan tällä kertaa en ole tunkenut itseäni lehteen, sillä sain tietää koko jutusta jälkikäteen, mutta ihan hyvä juttuhan se oli eikä oikeastaan ollutkaan juttu minusta, vaan Lapin Keskustanuorten syyskokouksesta. Jos olisin lähdössä kunnallisvaaleihin, niin minunhan kannattaisi kyllä työntää kirsuani joka paikkaan ja huolehtia, että se näkyy myös paikallismediassa. Voisi oikeastaan antaa ilmaisen vinkin niille, jotka haluavat jatkaa Kemijärvellä vallankahvassa: koettakaa päästä vaikka itsenäisyysjuhlaan pitämään juhlapuhe tai edes oikein liikuttavat avajaissanat tai edes uuden vuoden juhlaan, jos niitä vielä järjestetään - siinä tulee sitä näkyvyyttä ja ilmaista mainosta ensi lokakuun vaaleja varten. Pianhan käsillä ovat taas päivät, jolloin rahvaalla riittää ystävää ja kissanristiäisissä vierailijoita.