Tänään uutisoitiin, että Keskustan kunniapuheenjohtaja, tohtori Paavo Väyrysen puoluehanke on edennyt siihen, että Kansalaispuolue r.p. on merkitty puoluerekisteriin.

Kyse on tietysti merkittävästä asiasta Suomen poliittisessa historiassa. Paavo Väyrynen on toiminut Keskustan ministerinä viidellä vuosikymmenellä, toiminut kansanedustajana tai Euroopan parlamentin jäsenenä vuodet 1970-2011 ja edelleen vuodesta 2014 lähtien. Hän ollut kolme kertaa Keskustan presidenttiehdokkaana. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Paavon perinteisten Keskusta-arvojen pohjalle rakentunut kampanja nosti Keskustan jälleen vaalivoittojen tielle vuoden 2011 eduskuntavaalien katastrofituloksen jälkeen.

Viime vuosina Paavo ei ole ollut Keskustassa vallan ytimessä, mutta hänen olemassaolonsa puolueessa on kuitenkin ollut osoitus, että hänen edustamansa poliittisen linjan perustalla voi puolueessa vaikuttaa.

Toivon, että Keskustassa otetaan vakavasti se kritiikki, jota Paavo on esittänyt puolueen toimintaa kohtaa. Epä-älyllisin vaihtoehto olisi kuitata se vain Paavon katkeruutena, kun ei päässyt ministeriksi. Syitä on haettava syvemmältä. Vaikka ei hyväksyisi Paavon ratkaisua perustaa uusi puolue, voi kuitenkin olla viisasta perehtyä niihin arvioihin, joita hän on Keskustan viime vuosien toiminnasta esittänyt.

Ei ole salaisuus, että olen "väyrysläisiä". Aion olla sitä edelleenkin, vaikka olemmekin nyt eri puolueissa. Jo ukkini isä kannatti Paavo Väyrystä 1970-luvulla. Lapsuudestani saakka olen seurannut Paavon toimintaa ja arvostan hänen yhteiskunnallista ajatteluaan. Olen ollut lukuisissa Paavon vaalikampanjoissa mukana. Viime kesänä esitin Pohjanrannan kesäteatterissa nuoren Väyrysen roolia näytelmässä, jonka Paavo itse oli kirjoittanut ja jossa hän esitti presidentti Kekkosta.

Se ideologinen vakaumus, joka on ollut Paavon poliittisen uran perusta, on jatkossakin meille keskustalaisille tärkeä: köyhän asia, vahva aluepolitiikka, vakaa ulkopolitiikka. Jos sille linjalle ei olisi puolueessa jatkossa tilaa, olisi se Maalaisliitto-Keskustan tarinan loppu Suomessa. Paavo itse on ilmoittanut julkisesti toivovansa, että hänen keskustalaiset kannattajansa jatkaisivat toimintaansa Keskustan sisällä ja pyrkisivät vaikuttamaan puolueen linjaan. Toivottavasti meillä on jatkossakin toimintamahdollisuus ja toimintavapaus puolueessa.