Mittavan elämäntyön tehnyt suuri suomalainen lakimies, entinen Helsingin kaupunginviskaali Ritva Santavuori on kuollut. Hän oli aikanaan rikollisuuden ja etenkin huumeiden vastaisten taistelun keulakuvia maassamme. Hän oli myös uraauurtava syyttäjälaitoksen kehittäjä. Tavallisille suomalaisille hän tuli tutuksi monien suurta huomiota saaneiden rikosjuttujen syyttäjänä. Julkisena keskustelijana pitkän uransa jälkeen hän edusti juurevia, konservatiivisia arvoja yhteiskunnassamme. Santavuori varoitti myös hallitsemattoman maahanmuuton ongelmista aikana, jolloin niistä ei vielä yleisesti puhuttu. Pääasiallinen maalitaulu oli kuitenkin liberaali päihdepolitiikka ja toki yleensäkin kaikinpuolinen arvojen liberalisoituminen.

Ritva Santavuori toimi myös kirkolliskokouksen maallikkojäsenenä 2000-08 ja oli vuoden 1996 vaaleissa Kristillisten ehdokkaana EU-vaaleissa. Kirkkopäättäjänä hän muistutti, että tärkeintä ei ole mennä tämän maailman erilaisten ajan virtojen mukaan ja kaiken suvaitseminen, vaan on keskityttävä kristinuskon alkuperäiseen sanomaan ja evankeliumin levittämiseen.

Ritva Santavuoren suorasukaiset mielipiteensä ja kirjansa "Rouva syyttäjä" avasivat nuorena silmiäni monelle asialle. Luin tuon kirjan yläasteikäisenä moneen kertaan ja pyrin seuraamaan hänen kannanottojaan. En kannattanut kaikkia hänen mielipiteitään, mutta monella niistä oli suuri vaikutus myös yhteiskunnallisen ajatteluni muovautumiseen. Itse lukiolaisena ja myöhemmin oikeustieteen opiskelijana lähetin hänelle joskus muutamia sähköposteja, joihin hän vastasi minulle ystävällisesti. Muistan, kun hän onnitteli minua tultuani valituksi oikeustieteelliseen. Valitettavasti minulla ei ollut koskaan kunniaa tavata häntä henkilökohtaisesti.