Tänään, 6.2.2021, tuli kuluneeksi 69 vuotta siitä, kun kuningas Yrjö VI nukkui pois ja alkoi kuningatar Elisabet II:en valtakausi. Maailmansodan myllerrysten, brittiläisen imperiumin hajoamisen ja vanhojen monarkioiden murtumisten jäljiltä tälle hallituskaudelle ei välttämättä ennustettu suurta menestystä. Moni näki periytyvän vallan käsitteen ja monarkian kaikkine hassuine tapoineen murskautuvan modernin maailmanajan vaatimuksissa.
Toisin kuitenkin kävi. Maailma on muuttunut paljon sitten vuoden 1952, mutta Britanniassa monarkian suosio ja hallitsijan henkilökohtainen suosio on säilynyt vankkana. 16 pääministerin kanssa tehdyn yhteistyön tuoma valtava kokemus maan asioiden hoidosta on suunnaton voimavara Britannian kulloisellekin hallitukselle. Vastoin kaikkia ennustuksia, Elisabet on edelleen myös Kanadan, Australian, Uuden-Seelannin ym. monen muun maan kuningatar. Hän on vuosikymmenten ajan ollut luultavasti maapallon tunnetuin nainen, ja hänen merkityksensä ymmärrettäneen todella vasta sitten, kun hän on poissa. Epävirallisesti monissa yhteyksissä häneen viitattu sanoilla - The Queen of the World - Maailman kuningatar.
Tämän kaiken keskellä on kuitenkin yksi ihminen. Kymmeniä häntä koskevia kirjoja ja tutkimuksia lukeneena sekä suuren määrän hänen esiintymisiään seuranneena uskallan arvioida, ettei kuningatar ole ihmisenä mikään luontainen suuri puhuja, räiskyvä persoonallisuus tai yleisnero. Monin tavoin hän on hyvin tavallinen, vaatimaton ihminen. Mutta suurinta on se, että hän on halunnut täyttää velvollisuutensa ja kasvaa suureen, tuhatvuotisen tradition velvoittamaan tehtäväänsä nöyryydellä. Nuoruudessaan hän lupasi pyhästi, että koko elämänsä, olipa se pitkä tai lyhyt, hän tulee käyttämään kansansa palvelemiseen. Hän ei anna lakeja eikä johda sotia, kuten entisaikojen hallitsijat, mutta hallituksensa tukena, kansakuntansa inspiraation lähteenä ja arvokkaan esikuvan antajana kaikille kansoille, tulee hän kerran jäämään historiaan yhtenä Britannian mahtavimmista hallitsijoista, Elisabet Suurena.
Ja hän on tämän maallistuneen maailmanajan keskellä rohkeasti ja horjumatta lukuisissa julkisissa esiintymisissään tunnustanut henkilökohtaisen uskonsa Jeesukseen Kristukseen. Kuningattaren luvalla julkaistiin taannoin hänen kristillistä uskoaan käsittelevä kirja nimeltään "Palvelijakuningatar ja Kuningas, jota hän palvelee."
Toivon kuningattarelle vielä monia menestyksekkäitä vuosia!