34387960_10156370182527114_2767713570203

Pitkän projektin päätös, legendaarinen "Lapin keisari", kansanedustaja ja kunnallisneuvos Matti Oskari Lahtela sai vihdoin muistomerkin Kemijärvelle. Sijaintipaikka on kaupungintalon ja Asusteen talon välissä. Siihen on kaksi syytä: ensinnäkin paikka on keskeinen ja kaupungissa vierailevatkin löytävät sen helposti ja toiseksi Lahtelan talo sijaitsi sotien välisenä aikana aivan vieressä.
 
Nyt on myös Mauno Jankkilalle, Hannu Kellokummulle ym. Kemijärven merkkihenkilöille annettu lupaus täytetty, vaikka he itse eivät enää maisin silmin olekaan muistomerkkiä näkemässä.
 
Muistomerkkihanke oli pitkä ja eteni takkuillen. Monenlaista toimikuntaa valittiin, mutta tulokset jäivät laihoiksi. Valehtelisin, jos sanoisin, että kaikesta jäi hyvä mieli. Arvostelijat eivät kuitenkaan onnistuneet rahoja keräämään, joten viime vuonna entinen museoemäntä Helena Poikolainen ja minä otimme vastuun, että hanke saatiin päätökseen.
 
Varat on saatu pääosin ilmaiseksi kirjoittamani M. O. Lahtelan elämäkerran myyntituloilla. Kirjan painatukseen saimme monilta yrityksiltä apuja ja erityisen merkittävää oli, että M. O. Lahtelan tytär Eeva Kivinen lahjoitti 90 v. syntymäpäiväkeräyksensä tuoton kirjan painatukseen. Lämmin kiitokseni pilvenreunalle! Myös lehti-ilmoitustuloilla saatiin jonkun verran kasaan, ja puuttuvat 2.500 euroa meille lahjoitti Maaseudun Säätiö.
 
Näyttävämpi patsas olisi varmasti saatu, jos kaupunki olisi tukenut hanketta, mutta pidimme ehdottomana periaatteena, ettei köyhältä kaupungilta kerjätä veronmaksajien rahoja tähän hankkeeseen. M. O. Lahtela itse ei olisi sitä ikinä hyväksynyt. Mielestäni tuollainen yksinkertainen, suoralinjainen graniittipaasi kuvaa myös parhaiten M. O. Lahtelan juurevaa, rehellistä olemusta, suoraselkäistä suomalaista miestä.