Kansanvalta on puhunut ja Tarja Halonen on valittu Suomen tasavallan presidentiksi 1.3.2006 lukien kuudeksi vuodeksi eteenpäin.

Tulos oli odotettua tiukempi. Ainakin minä oletin Haloselle suurempaa vaalivoittoa gallupeista huolimatta. Syitä siihen on monia, enkä minä ole kykeneväinen niitä pohtimaan. Niinistön kampanja kuitenkin onnistui hyvin, sitä ei voi kieltää. Ehdokas oli monella tavalla ansioitunut ja arvostettu mies. Hurmoksen keskellä moni unohti, että presidentinvaali on ulkopoliittinen linjanvalinta. Lupaukset kansanäänestyksestä saivat sen aikaan. Osa ei-sosialisteista tuli kumminkin sille kannalle, että ulkopolitiikka on tärkeämpi asia kuin porvaripresidentin pitäminen itseisarvona.

Se porvallisen yhteistyön aika on sitten eduskuntavaalien jälkeen, jos niin käy. Sosiaalipoliittisissa kysymyksissä SDP on lähempänä Keskustaa, yrittäjyysasioissa taas Kokoomus.

SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatus viime eduskuntavaaleissa oli 34,4 %. Siihen lisättynä Vihreiden kannatus tekee yhteensä 42,4 %. Eli kyllä sitä tukea tuli myös porvarillisista puolueista. Koska Kokoomuksen voi olettaa pysyneen lähes täydellisesti oman ehdokkaansa tukena, niin Keskustan ja varmaan myös Perussuomalaisten ääniä on mennt Haloselle.

En lähtenyt tekemään yhteistä porvaripresidenttiä. Olenko siis sosialisti? Vastakkainasettelun ajan piti olla ohi, mutta juuri sitä mielialaa täällä lietsottiin. En äänestänyt väriä, punaista tai valkoista. Äänestin Suomen ulkopoliittista linjaa. Se, että presidentti olisi vaihdettu vain siksi, että kokeillaanpa miten tuo toinen hoitaa hommaan, olisi ollut aika huono peruste.

Ja anteeksi nyt vain - en jaksa vihata Halosta. Kuusi vuotta sitten oli kamalaa, kun Esko Ahoa ei valittu, mutta siitä olen selvinnyt ja oppinut arvostamaan hyvää ulkopolitiikkaa tekevää presidenttiä; eihän kaikesta tarvitse olla samaa mieltä. En ole koskaan väittänytkään olevani ns. hyvä uskovainen, mutta tämä ratkaisu ei kai sentään minusta huonompaa tee.

Toivotan mitä parhainta onnea Tasavallan Presidentille hänen vaativassa työssään! Arajärveä ei vapautettu, vaikka tekstiviestikampanjassa sitä vaadittiin, mutta ehkäpä hän sen kestään. Olisihan ollut kamalaa viedä Miskalta, Rontilta ja Pentiltä koto.