Kirkolliskokouksessa käsiteltiin useita aloitteita, mm. Lapuan hiippakuntavaltuuston tekemää, joissa tehtiin esityksiä seurakuntavaalien ajankohdan muuttamisesta pois isänpäivältä ja myös ns. sähköisen ääniluettelon käyttämistä. Yleisvaliokunta on suhtautunut näihin myönteisesti ja asioita on viety eteenpäin.

Osassa puheenvuoroista pyrittiin jälleen käymään keskustelua nettiäänestyksestä, vaalitavan muuttamisesta ym., jotka eivät olleet aloitteiden esityksiäkään. Viime kaudella näistä kysymyksistä tehtiin laaja selvitys ja suotavaa olisi, ettei jälleen tarvitsisi tehdä samoista asioista uusia selvityksiä. Kirkko on aika paljon panostanut seurakuntavaalien markkinointiin ym., mutta tulokset ovat olleet laihoja. Pitäisikö panostaa nyt johonkin muuhun?

Pieni puheenvuoroni asiasta oli seuraavanlainen:

---

Kiitän lapualaisia hyvästä esityksestä ja jos mahdollista, niin vaalitoimitustahan on toki hyvä yksinkertaistaa. Minustakin tämä sähköinen ääniluettelo on ihan hyvä työkalu, mutta sen mahdolliset kustannukset tulee kyllä sitten valmisteluvaiheessa selvittää huolella. Yleensäkin seurakuntavaaleihin käytettyjen rahojen hinta-laatusuhdetta on syytä varmasti tarkastella aika kriittisesti, kun muistaa vaikka tuossa taannoin käytyjen seurakuntavaalien mittavan, mutta sanomaltaan hieman onton kampanjan, joka lopulta ei valtakunnalliseen äänestysaktiivisuuteen ainakaan positiivisesti vaikuttanut. Sitä voi pohtia tietysti, että onko isänpäivä huono vaalipäivä, mutta kuten edellinen puhuja, korostaisin ennen kaikkea ennakkoäänestyksen kehittämistä äänestysaktiivisuuden nostamisessa. 

Tuolla entisessä kotiseurakunnassani Kemijärvellä toimme äänestyspaikat pariin paikalliseen kauppaan, sairaalaan, vanhainkotiin, toisen asteen oppilaitoksiin ja erilaisiin maaseutukyliin. Ehdokkaat ja ehdokaslistatkin hieman kampanjoivat. Seurauksena äänestysprosentti nousi 14,6%:sta 23,5%:een ja ennakkoäänestys sai sellaisen suosion, että peräti 82,7% äänestäjistä kävi äänestämässä ennakkoon. Mitä sitten yleensä sähköiseen äänestykseen ja tämmöiseen nettivaaliin tulee, niin muistutan, että edelliskaudella tätä asiaa aika laajasti ja perusteellisesti käsiteltiin ja kannattaa tutustua niitä koskeviin mietintöihin. Sieltä kyllä käy ilmi, että tämän nykyisen vaalitavan säilyttämisen puolesta löytyy sangen lukuisa joukko hyviä perusteita. Kiitos.