Kun poliittinen puolue kohtaa suuren vaalitappion, on luonnollista, että vastuuhenkilöiden asemasta ja vaihtamisesta käydään keskustelua. On osattava vetää oikeat johtopäätökset. Joskus kumminkin käy niin, että ”lapsi menee pesuveden mukana”, kun tehdään hätiköityjä ratkaisuja.

En ole kaikista asioista samaa mieltä Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvisen kanssa, ja Keskustanuorten nykyisen liittohallituksen laatimista kannanotoista löytyy useita sellaisia, joita en missään olosuhteissa voisi kuvitellakaan allekirjoittavani. Mutta kokonaisuutena asiaa tarkastellen, Suomen Keskustanuorten puheenjohtajaa ei ole tulevana syksynä syytä vaihtaa. Ensimmäistä kauttaan istuva ja ahkerasti toimiva puheenjohtaja, oikeustieteen ylioppilas Antti Kurvinen on ansainnut jatkokauden. Hän ei ole vastuussa puolueen nykyisestä tilasta, mutta hänestä voi olla hyötyä puolueen kurssia reivattaessa selkeämmin alkiolaisen aatteen ydintä kohti. Uskallan väittää tuntevani koko joukon keskustanuoria ympäri maata. En yksinkertaisesti keksi sopivampaa henkilöä tähän tehtävään näissä olosuhteissa.

Ennen Lahden puoluekokousta esitin Antti Kurvisen valintaa Keskustan varapuheenjohtajakisaan, mutta hän kieltäytyi kunniasta. Tämä oli häneltä ehkä järkeväkin valinta, monelle nuorelle poliitikolle kun kihahtaa valta ja suosio helposti päähän ja lopulta ollaan valmiita kaikkiin tehtäviin, joita vain joku keksii esittää. Antti on pitänyt tässä suhteessa päänsä kylmänä. Mutta sittenkin on sanottava – jos Keskustan puoluejohdossa olisi enemmän Antin kaltaisia henkilöitä, ei tilanteemme olisi niin synkkä, mitä se tällä hetkellä on. Hänellä on selkeä käsitys politiikan merkityksestä keinona ihmisten elinolosuhteiden parantamiseksi ja yhteisöllisyyden korostus leimaa hänen ajatteluaan yhteiskuntaelämän kaikilla sektoreilla.

Yleispuolueena Keskustaan on kertynyt monenlaista väkeä. Antti Kurvisen kyvystä koota erilaisia ihmisiä yhteen kertoo hänen edellinen kampanjansa Keskustanuorten puheenjohtajaksi. Kurvista oli tukemassa meidän arvokonservatiiveiksi kutsuttujen henkilöiden lisäksi koko joukko enemmän tai vähemmän liberaalia arvopohjaa omaavia henkilöitä. Tietyistä Keskusta-aatteen peruskysymyksistä vallitsi kuitenkin yhtenäinen näkemys. Tärkeimpänä on käsitys siitä, että Keskustan tärkein tehtävä on koko Suomen elävänä ja asuttuna pitäminen. Tämän käsityksen hämärtyminen ”ukkopuolueessa” oli tappiomme tärkein syy. Siksi uskon Antti Kurvisen luotsaamalla nuorisoliikkeellä olevan edellytyksiä tehdä paljonkin sen hyväksi, että Keskusta poistuu tappioiden tieltä ja että varsinkin maakuntaväen luottamus puoluetta kohtaan voi palata.