Kun paikallisen Vasemmistoliiton puolelta on meitä jälleen arvosteltu, ja etenkin valtuutettu Juha Pikkarainen mieluusti aina vaalien alla näimmä innostuu tekemään selväksi, että osa keskustalaisia on hänelle mieluisampia kuin toiset, niin sanottakoon muutama sana Vasemmistoliiton ehdokaslistasta.
 
Lukumäärällisesti Vasemmistoliitto piti listansa koon suunnilleen ennallaan. Mutta minkälainen on listan koostumus?
 
Paikallismediassa keskustalainen valtuutettu Aulikki Imporanta sekä Juha Pikkarainen kävivät taannoin keskustelua vasemmistoliittolaisten luottamushenkilöiden runsaista kokouspoissaoloista. Pikkarainen esitti poissaoloille syyt, joiden todenperäisyyttä minulla ei ole syytä epäillä. On kuitenkin ollut omituinen tilanne, että sivistyslautakunnassa Vasemmistoliiton paikat – joista toinen vieläpä puheenjohtajan paikka! – ovat olleet melkein koko ajan tyhjiä, jo ainakin vuoden ajan. Kummankin jäsenen varajäsenetkin ovat olleet jatkuvasti poissa.
 
En ota kantaa, onko kunnan toiminnalle suuri vahinko, jos vasemmistoliittolaiset eivät osallistu lautakuntien kokouksiin, mutta äänestäjiä kohtaan moinen menettely on kuitenkin väärin. Voi tulla tilapäisiä esteitä osallistua kokouksiin, kun elämäntilanteet vaihtelevat, mutta jos este on vuositolkulla pysyvä, niin silloin olisi reilua pyytää ero tehtävästä, ja tilalle valittaisiin uusi henkilö.
 
Mutta ei tässä vielä kaikki. Nimittäin kun ehdokaslistat paljastettiin, oli hämmästykseni suuri. Nimittäin kumpikin näistä varajäsenistä, jotka olisivat voineet osallistua vuoden ajan lautakuntien kokouksiin, ovat jälleen asetetut Vasemmistoliiton ehdokkaiksi! Voi vain kysyä, että aikooko Vasemmistoliitto valita heidät jälleen vaalien jälkeen luottamustehtäviin?
 
Lisäksi todettakoon, että Vasemmistoliiton ehdokaslistalla on henkilö, joka kuluneen valtuustokauden alkupuolella pyysi eroa luottamustehtävistään korkean iän ja pitkän luottamustehtäväuran vuoksi. Sen vielä ymmärrän, että jos pyytää eroa esim. sairauden takia, ja sitten jos sairaus paranee, on taas mukana. Mutta ikä lisääntyy päivä päivältä itse kunkin kohdalla. Onko tämä este jotenkin poistunut kuluneen valtuustokauden aikana?
 
Onhan kautta aikain varmaan joka puolueella ollut henkilöitä, jotka antavat nimensä ehdokaslistalle vain osoittaakseen tukea puolueelle. Tällaisia ”täyte-ehdokkaita” ei kuitenkaan tulisi asettaa luottamustehtäviin, jos he eivät aio niitä hoitaa – ja jos tällainen tilanne tulee, niin täytyisi olla vastuullisuutta pyytää itse ero tehtävästään, jota ei hoida. Kunnallinen demokratia ei nyt ihan pelleilyä saisi olla.