Kauniissa Pietarin kaupungissa eilen tapahtuneet terroriteot ja viattomien ihmisten murhat ovat järkyttäneet. Tapahtumat ovat lähellä meitä. Pietari on monille suomalaisille tuttu kaupunki. Minäkin olen kyseisellä metroasemalla käynyt.

Tuskin tuntia oli kulunut tapahtumista, kun Ylen uutislähetyksiin oli tuotu asiantuntija muistuttamaan, miten kapea sananvapaus ja opposition liikkumatila Venäjällä on ja se voi sitten johtaa väkivaltaisiin purkautumisiin. Kysyä sopii, johtuivatko Ranskan, Saksan, Britannian ym. terroriteot kyseisten maiden heikosta demokratiasta - vai onko tälle pahuudelle sittenkin joku muu yhteinen nimittäjä?

Pietarissa räjäytettiin aikanaan hengiltä keisari Aleksanteri II, kansansa suuri hyväntekijä. Tuhannet suomalaiset kyselivät silloin järkyttyneinä, miten tällaista voi tapahtua? Pahuuden toiminnalle ei löydy järkiperusteita.

Jos Venäjän demokratia ei vastaakaan länsimaisia standardeja, on meidän tuettava Venäjää taistelussa terrorismia vastaan. Jos mille maalle, niin Suomelle, Venäjän vakaus on äärimmäisen tärkeätä. Meillä on raskas yhteinen historia Venäjän kanssa. Sankarihaudat siitä muistuttavat. Mutta suuren naapurin kanssa on tultava toimeen. Venäjä-vihan lietsominen ei hyödytä ketään ja kaikkein vähiten meitä.

Toivon pääseväni jossain vaiheessa taas vierailemaan tuossa kauniissa kaupungissa.