trump.jpg

Eilen, 20.1.2017, päättyi presidentti Barack Obaman virkakausi ja alkoi uuden presidentin Donald Trumpin virkakausi.

Obaman kausi alkoi suurin odotuksin. Nyt kahdeksan vuoden jälkeen hänen poliittinen perintönsä tulevaisuudelle on raskas. Irakista vetäytyminen johti terroristijärjestö Isisin nousuun. Jihadistit ovat iskeneet myös Yhdysvaltain maaperällä, mutta presidentti ei ole suostunut puhumaan ongelmasta oikealla nimellä. Obaman hallinto myötäili Lähi-Idän kaaokseen ajanutta arabikevättä ja hyljeksi alueen uskollisinta USA:n liittolaista, Israelia. Bushin aikainen yhteistyö Venäjän kanssa, joka on maailmanrauhan kannalta mitä tärkeintä, on tärvelty. Sisäisesti maa on entistä kahtiajakautuneempi. Köyhät ovat köyhtyneet, rikkaat ovat rikastuneet. Yhdysvaltain kristillistä arvopohjaa on rapautettu ääriliberaalien ajatusten saadessa lisää valtaa maassa.

Kaikki ne, jotka kauhistelevat Donald Trumpin valintaa, voivat miettiä, mistä tämä johtuu? Olisiko Trumpia ikinä valittu ilman tätä Obaman kahdeksaa vuotta vallassa? Ne ihmiset, jotka ovat kyllästyneet poliittiseen ylikorrektiuteen ja ongelmien hyssyttelyyn, protestoivat äänestyslipun avulla. Yhdysvalloissa henkinen ilmapiiri on mennyt sellaiseksi, että moni perinteisiin arvoihin uskova työtä tekevä kunnon amerikkalainen ihmettelee, mitä hänen maalleen on tapahtumassa? Ääni Trumpille, hänen monista puutteistaan huolimatta, oli näiden ihmisten viimeinen toivo.

Valtamedia ympäri läntisen maailman teki kaikkensa mustamaalatakseen Trumpia. Suomessakin monet ihmiset on peloteltu lähestulkoon uudella maailmansodalla. Mutta kansa, joka ei elä punavihreässä kuplassa, on nähnyt poliittisten eliittien vieraantumisen tavallisista ihmisistä myös Euroopasta. Joku voi pelätä Trumpin valintaa. Itse pohdin, mitä jos häntä ei olisi valittu. Mitä jos sama meno olisi jatkunut? Mitä kautta protesti lopulta purkautuisi? Niin kauan kuin se tapahtuu demokraattisen järjestelmän puitteissa, äänestyslipun avulla, niin kauan on vielä asioita mahdollista muuttaa rauhanomaisesti.

Presidentti Donald Trump piti mainion virkaanastujaispuheen, jota liberaalit ympäri maailmaa ovat jo ehtineet kauhistella. He olivat luultavasti muodostaneet mielipiteensä ennen kuin olivat kuulleet puheesta ensimmäistäkään sanaa. Suomen iltapäivälehdistön vihanlietsonta on masentavaa. Onneksi yhä useammat ihmiset osaavat lukea sen ohitse. Sitä paitsi Obaman puheet, kuten yleensä amerikkalaiset poliittiset puheet, olivat yhtä lailla julistavia. Niissä vaan huudettiin "hope and change" -höpötystä - ja liberaalit Suomessa ja Euroopassa hurrasivat!

Ja kun katsoo niitä Trumpia vihaavia ihmisiä, jotka protestoivat demokraattista ja laillista valintaa polttamalla autoja ja rikkomalla ihmisten omaisuutta eri puolilla Yhdysvaltoja – nämäkö ovat maailmanrauhan asialla?

Trump mm. sanoi, että Amerikka on asetettava etusijalle. Onpa kauheaa! Jokaisen maan oikeus on katsoa omaa etuaan. Jokaisen maan päättäjien velvollisuus on katsoa kansallista etua, sillä kukaan muu sitä ei tee. Tämä pätee myös maahanmuuttopolitiikkaan. Ruotsi on meillä naapurimaana karu esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos kansallista etua ei saa edes ajatella rasistiksi leimautumisen pelossa. Meillä suomalaisilla ei ole mitään syytä hävetä Suomenlinnan Kuninkaanportin sanoja: "Jälkimaailma, seiso tässä omalla pohjallasi, äläkä luota vieraan apuun." 

Kansallinen ylpeys ja itsetunto ei ole rasismia. Yhdysvallat on maailman monikulttuurisin valtio. Sitä on kuitenkin yhdistynyt yhteiset arvot, tavoitteet ja ihanteet. Ne tekivät Yhdysvalloista mahtavan. Niiden arvojen alle yhdistyivät Donald Trumpin kannattajat. Toivon, että hän onnistuu lunastamaan valitsijoittensa odotukset. Ymmärrän hyvin kritiikin, jota häntä kohtaan on esitetty. Trumpin käytös ei ole ollut aina kovin presidentillistä eikä hänen tapansa esiintyä ja puhua ole ollut aina erityisen rakentavaa. Hänen valintansa presidentiksi on kuitenkin seuraus jostakin, joka olisi tunnistettava, vaikka kuinka pahalta tuntuisi.

Seurasin Trumpin puhetta eduskunnasta. Hän on ollut koko elämänsä ehdottoman raittiuden miehiä, joten nostin minäkin raittiusmiehenä mukillisen hanavettä uuden presidentin virkakauden onneksi ja menestykseksi!

* * *

Käänsin Trumpin puheen englannista suomeksi vapaasti, ja julkaisen sen tässä. Puhe löytyy mm. linkin takaa.

PRESIDENTTI DONALD TRUMPIN VIRKAANASTUJAISPUHE

Päätuomari Roberts, presidentti Carter, presidentti Clinton, presidentti Bush, presidentti Obama, kanssa-amerikkalaiset ja kaikki maailman ihmiset, kiitos!

Me, Amerikan kansalaiset, olemme nyt liittyneet suureen kansalliseen ponnistukseen rakentaaksemme maamme ja palauttaaksemme sen lupaukset kaikille ihmisille. Yhdessä me määrittelemme Amerikan ja maailman suunnan moniksi, moniksi tuleviksi vuosiksi. Me tulemme kohtaamaan haasteita. Me tulemme kohtaamaan vaikeukisa, mutta tulemme tekemään tämän työn. Joka neljäs vuosi me kokoonnumme näille portaille toteuttamaan järjestäytyneen ja rauhanomaisen vallanvaihdon, ja me olemme kiitollisia presidentti Obamalle ja ensimmäiselle naiselle Michelle Obamalle heidän suurenmoisesta avustaan siirtymäkauden aikana. He ovat olleet loistavia. Kiitos teille.

Tämän päivän seremonialla on kuitenkin hyvin erityinen merkitys, koska tänään me emme ainoastaan siirrä valtaa yhdeltä hallitukselta toiselle tai yhdeltä puolueelta toiselle, vaan me siirrämme vallan [pääkaupungista] Washingtonista takaisin teille, kansalle.

Liian kauan pieni ryhmittymä maamme pääkaupungissa on korjannut hallituksen töiden sadon, kun kansa on maksanut kustannukset. Washington on kukoistanut, mutta kansa ei ole saanut osuuttaan sen varaudesta. Poliitikot ovat kukoistaneet, mutta työpaikat ovat menneet ja tehtaat on suljettu. Poliittinen eliitti on suojannut itseään, muttei maamme kansalaisia. Heidät voittonsa eivät ole olleet teidän voittojanne. Heidän menestyksensä ei ole ollut teidän menestyksenne ja, kun he ovat juhlineet maamme pääkaupungissa, niin vähän on ollut juhlittavaa kärsivillä perheillä ympäri maatamme.

Muutokset alkavat juuri täältä ja juuri nyt, sillä tämä hetki on teidän hetkenne. Se kuuluu teille. Se kuuluu jokaiselle tänne tänään kokoontuneelle ja kaikille ympäri Amerikkaa tätä katsoville. Tämä on teidän päivänne. Tämä on teidän juhlanne, ja tämä, Amerikan Yhdysvallat, on teidän maanne.

Mikä todella merkitsee ei ole se, mikä puolue on vallassa hallituksessa, vaan onko hallituksemme kansan vallassa. Tammikuun 20. päivä 2017 tullaan muistamaan päivänä, jolloin kansasta tuli jälleen tämän maan hallitsija. Maamme unohdettuja miehiä ja naisia ei tulla enää unohtamaan.

Kaikki kuuntelevat teitä nyt. Teitä tuli kymmenin miljoonin ottamaan osaa historiallisen kansanliikkeeseen, jollaista maailma ei ole vielä millonkaan nähnyt. Tämän kansanliikkeen keskuksessa on keskeinen vakaumus siitä, että valtio on olemassa palvellakseen kansalaisiaan. Amerikkalaiset haluavat mahtavia kouluja lapsilleen, turvallisia naapurustoja perheilleen, ja hyviä työpaikkoja itselleen. Nämä ovat oikeudenmukaisia ja kohtuullisia vaatimuksia oikeudenmukaisilta ihmisiltä, mutta liian monille kansalaisillemme todellisuus on toisenlainen.

Äidit ja lapset elävät köyhyydessä sisäkaupungeissamme. Ruostuneita tehtaita on siroteltu maisemiimme ympäri maata kuin hautakiviä. Koulujärjestelmämme vetää rahaa, mutta jättää nuoret ja kauniit opiskelijamme ilman tietoa. Rikollisuus, jengit ja huumeet ovat varastaneet monta elämää ja ryöstäneet maastamme niin käsittämättömän paljon mahdollisuuksia. Tämä Amerikan lahtaaminen loppuu juuri tähän ja loppuu juuri nyt.

Me olemme yksi kansakunta ja heidän kipunsa on meidän kipumme. Heidän unelmansa ovat meidän unelmiamme ja heidän menestyksemme tulee olemaan meidän menestyksemme. Me jaamme yhden sydämen, yhden kodin ja yhden loistavan kohtalon. Virkavala, jonka vannoin tänään, on uskollisuudenvala kaikille amerikkalaisille. Useiden vuosikymmenten ajan olemme rikastuttaneet ulkomaisia teollisuuksia amerikkalaisen teollisuuden kustannuksella, tukeneet toisten maiden armeijoita samalla, kun olemme sallineet hyvin surullisen oman armeijamme alasajon.

Me olemme puolustaneet toisten maiden rajoja samalla, kun olemme kieltäytyneet puolustamasta omiamme, ja kuluttaneet biljoonia ja biljoonia dollareita merten taakse, kun Amerikan infrastruktuuri on rappeutunut ja hajonnut. Me olemme tehneet toisia maita rikkaiksi, kun oman maamme vauraus, voima ja luottamus ovat kadonneet horisontin taakse. Yksi kerrallaan tehtaat ovat sulkeutuneet ja jättäneet rantamme uhraamatta ajatustakaan niille miljoonille ja miljoonille Amerikan työläisille, jotka ovat jääneet taakse. Keskiluokkamme vauraus on riistetty kodeista ja jaettu ympäri maailmaa.

Mutta, tämä on nyt mennyttä ja me katsomme ainoastaan tulevaan. Me kokoonnuimme koolle tänne tänään ja annamme uuden käskyn, joka kuullaan kaikissa kaupungeissa, jokaisessa ulkomaisessa pääkaupungissa ja jokaisessa vallan keskuksessa. Tästä päivästä lähtien, uusi näky tulee johtamaan maatamme. Tästä päivästä lähtien se tulee olemaan vain – ”Amerikka ensin!” Amerikka ensin. Jokainen päätös, joka tehdään kaupan, verotuksen, maahanmuuton tai ulkopolitiikan suhteen tullaan tekemään niin, että se hyödyttää Amerikan työläisiä ja Amerikan perheitä.

Meidän täytyy vartioida rajojamme hävitykseltä, jota syntyy, kun muut maat tekevät tuotteitamme, varastavat yrityksemme ja tuhoavat työpaikkamme. Suojelu tulee johtamaan suureen vaurauteen ja vahvuuteen. Taistelen teidän puolestanne viimeiseen hengenvetooni saakka enkä koskaan, koskaan petä teitä.

Amerika alkaa jälleen voittaa. Se voittaa ennennäkemättömällä tavalla. Tuomme työpaikkamme takaisin. Tuomme rajamme takaisin. Tuomme vaurautemme takaisin. Ja tuomme unelmamme takaisin. Me rakennamme uusia teitä, moottoriteitä, siltoja, lentokenttiä, tunneleita ja rautateitä kaikkialle ihmeelliseen maahamme. Me saamme ihmisemme pois sosiaalituen varasta, takaisin työhön rakentamaan maatamme amerikkalaisin käsin ja amerikkalaisella työvoimalla. Me seuraamme kahta yksinkertaista sääntöä: Osta amerikkalaista ja palkkaa amerikkalaisia. Me etsimme ystävyyttä ja hyvää tahtoa maailman valtioiden kanssa, mutta me teemme sen sillä ymmärryksellä, että jokaisella kansalla on oikeus huomioida omat etunsa.

Me emme pyri tyrkyttämään omaa elämäntapaamme kenellekään, vaan mieluummin annamme sen loistaa esimerkkinä. Loistamme kaikille, jotka haluavat meitä seurata. Me vahvistamme vanhoja liittojamme ja luomme uusia – ja yhdistämme sivistyneen maailman radikaalia islamilaista terrorismia vastaan, jonka me tulemme täydellisesti hävittämään maailmasta. Politiikkamme kulmakivi tulee olemaan täysi uskollisuus Amerikan Yhdysvalloille ja, maatamme kohtaamme osoittamamme lojaalisuuteen kautta me löytdämme myös lojaalisuuden toisiamme kohtaan. Kun avaat sydämesi isänmaallisuudelle, ei ole tilaa ennakkoluuloille.

Raamattu kertoo meille, kuinka hyvää ja mieluisaa on, kun Jumalan ihmiset elävät yhdessä yksimielisyydessä. Meidän täytyy puhua ajatuksistamme avoimesti, väitellä erimielisyyksistämme rehellisesti, mutta aina osoittaa solidaarisuutta. Kun Amerikka on yhtenäinen, Amerikka täysin pysäyttämätön. Pelätä ei tarvitse. Meitä suojellaan ja meitä tullaan aina suojelemaan. Meitä suojelevat armeijamme ja poliisimme mahtavat miehet ja naiset, ja mikä tärkeintä, meitä suojelee Jumala.

Lopuksi, meidän täytyy ajatella suuri ja unelmoida vielä suurempia. Amerikassa me ymmärrämme, että kansakunta elää ainoastaan niin kauan kuin se ponnistelee eteenpäin. Me emme tule enää hyväksymään poliitikkoja, jotka vain puhuvat, mutta eivät tekee mitään, valittavat jatkuvasti, mutta eivät tee mitään asioille. Älä anna kenenkään kertoa sinulle, että sitä ei voi tehdä. Mikään haaste ei vedä vertoja Amerikan sydämelle, taistelulle ja hengelle. Me emme epäonnistu. Maamme tulee tulee kukoistamaan ja vaurastumaan jälleen.

Me seisomme uuden vuosituhannen synnyn äärellä valmiina vapauttamaan Maapallon sairauksien onnettomuuksista ja valjastamaan tulevaisuuden energiat, teollisuudet ja teknologiat käyttöömme. Uusi kansallinen ylpeytemme tulee nostamaan katseemme ja eheyttämään jakautumisemme. On aika muistaa se vanha viisaus, jota sotilaamme eivät milloinkaan unohda, että olemmepa mustia, ruskeita tai valkoisia, me kaikki vuodamme samaa isänmaallisten punaista verta. Me kaikki nautimme samoista kunniakkaista vapauksistamme ja me kaikki tervehdimme samaa mahtavaa Amerikan lippua.

Ja syntyipä lapsi Detroitin kaupunkilähiöissä tai tuulenpieksämillä Nebraskan aroilla, he katsovat samaa yöllistä taivasta. He täyttävät sydämensä samoilla unelmilla ja he ovat saaneet elämänsä henkäyksen samalta Luojalta. Siis, kaikki amerikkalaiset kaikissa kaupungeissa, lähellä ja kaukana, pienissä ja suurissa, vuorilta vuorille, mereltä merelle, kuulkaa nämä sanat: Teitä ei enää torjuta. Teidän äänenne, teidän toivonne ja teidän unelmanne määrittelevät amerikkalaisen kohtalomme. Ja teidän rohkeutenne ja hyvyytenne ja rakkautemme ohjaavat meitä ikuisesti matkalla.

Yhdessä me teemme Amerikasta jälleen voimakkaan. Me teemme Amerikasta jälleen vauraan. Me teemme Amerikasta jälleen turvallisen. Me teemme Amerikasta jälleen ylpeän. Me teemme Amerikasta jälleen turvallisen. Ja, kyllä, me teemme Amerikasta jälleen mahtavan! Kiitos! Jumala siunatkoon teitä ja Jumala siunatkoon Amerikkaa! Kiitos! Jumala siunatkoon Amerikkaa!