kirkolliskokous.jpg

Kuvassa olen kirkolliskokouksessa - maskit naamassa - Tervolasta tulevan edustajakollega Arja Heikkisen kanssa. Viimeksi olin ehdokaslistamme ainoa valittu kirkolliskokousedustaja. Kevään vaaleissa Keskustan Lapin ja Peräpohjolan piirien asettaman listan kannatus nousi ja saimme kaksi paikkaa.

* * *

Kirkolliskokous alkoi Turussa siis eilen. Tämä on nyt kolmas kausi minulle. Istuntoviikko piti olla jo toukokuussa, mutta se siirrettiin koronaepidemian takia eteenpäin. Nyt kokoonnuimme Turussa voimakkaiden turvallisuusmääräysten alla, jotta taudin tartuntaa voitaisiin mahdollisimman hyvin ehkäistä.

Nelivuotiskauden ensimmäisen kokousviikon asiana on tietysti järjestäytyminen. Kirkolliskokouksen puheenjohtajana toimii viran puolesta arkkipiispa, mutta varapuheenjohtajat valitaan äänestyksellä. Myös varapuheenjohtajat johtavat osan kokousta ja ovat mukana mm. puhemiesneuvoston toiminnasta, joten tehtävät ovat tärkeitä.

Ensimmäisessä puheenvuorossani tällä istuntokaudella kannatin lääkäri Seija Kuikan valintaa kirkolliskokouksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Seija valittiinkin äänin 64-41. Vastaehdokkaana oli entinen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos. Seija valittiin varapuheenjohtajaksi jo neljä vuotta sitten. Hän on hoitanut tehtävänsä mielestäni hyvin ja kun ennenkin meillä on ollut pitkäaikaisia varapuheenjohtajia, niin en nähnyt mitään syytä Seijan vaihtamiseen. Ihmettelin ylipäänsä hieman vastaehdokkaan esittämistä, vaikka demokratiaan toki sekin kuuluu.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin entinen maakuntajohtaja Pentti Rajala äänin 58-48. Vastaehdokkaana oli valtiotieteen tohtori Jouko Jääskeläinen. Äänestin Joukoa, olen tehnyt hänen kanssaan hyvää yhteistyötä lakivaliokunnassa kuluneen neljä vuotta. Teologisesti olemme myös uskoakseni melko lähellä toisiamme.

Jokainen kirkolliskokouksen jäsen nimetään johonkin valiokuntaan. Minut valittiin edelleen lakivaliokuntaan, johon olen kuulunut jo kahdeksan vuoden ajan. Yleensä on tapana, että lakimiehet nimetään täällä lakivaliokuntaan. Kovasti työtä on jälleen edessä, mm. eduskunnasta palautuneen kirkkolainsäädännön kokonaiskodifikaation suhteen.

Jumala työmme siunatkoon ja saakoon meitä johdattaa!