Euroopan Parlamentin vaalit käydään tänä keväänä. Ennakkoäänestys käydään 14.-.20.5.2014 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai, 25.5.2014. Suomesta valitaan 13 edustajaa Euroopan parlamenttiin. 

Moni voi pohtia, että kannattaako sinne äänestää ketään. Hukkuvatko pienen Suomen edustajat 751-jäsenisen parlamentin suuriin rivistöihin? En itsekään elättele kovin suuria toiveita Suomen vaikutusmahdollisuuksien suhteen suuressa EU-kolhoosissa. Suomen olisi ollut parempi jäädä niin EU:n kuin varsinkin rahaliiton ulkopuolelle. Mutta kun siellä nyt ollaan, niin tosiasiat on myönnettävä ja koetettava saada mahdollisimman hyvät edustajat sinne asiaamme ajamaan.

Eurovaalit ovat myös linjavaalit, niin EU-politiikan kuin välillisesti myös kotimaan politiikan osalta. Äänestämällä EU:n liittovaltiokehitystä vastustavia henkilöitä voimme kenties edes hitusen verran vaikuttaa harjoitetun politiikan suuntaan. Nykyisten hallituspuolueiden kannatuksen romahtaminen vaikuttaisi myös Suomen sisäpolitiikkaan.

Perustuslainvastainen suurkuntahanke saisi siinä ainakin yhden kunnon iskun lisää. Moniko maakuntien asukas haluaa antaa tukensa puolueille, jotka nykyisessä hallituksessa ovat olleet Suomen työpaikkojen, palveluiden ja asutuksen keskittämisen takuumiehinä?

Keskustan Lapin piiri ja Keskustan Peräpohjolan piiri ovat esittäneet puolueen kunniapuheenjohtajaa, valtiotieteen tohtori Paavo Väyrystä ehdokkaaksi Euroopan Parlamentin vaaleihin. Keskustan puoluevaltuusto on hyväksynyt esityksen.

Keskustalle poliittisena liikkeenä EU-politiikka on ollut haastava kysymys. Puolueen riveissä on ollut monenlaisia näkemyksiä EU-poliittisesta linjasta. Esko Ahon johtama hallitus vei Keskustan EU:n jäseneksi, vaikka Keskustan jäsenistön enemmistö oli EU:hun liittymistä vastaan. Euroalueeseen liittymistä Keskusta vastusti eduskunnassa, mutta Lipposen ja Niinistön johdolla Suomi vietiin talousliittoon. Sen kalliita seuraamuksia on nyt viime vuosina maksettu.

Paavo Väyrynen edustaa EU-kriittistä ajattelua kannattaen aidosti hajautettua yhteiskuntaa ja lähidemokratiaa. Paavon läpimeno merkitsisi myös selkää viestiä siitä, että hänen edustamalleen ajattelulle on kaikupohjaa Keskustassa. Viime presidentinvaaleissa Paavo Väyrysen edustamilla arvoilla Keskustan kannatus saatiin käännettyä nousuun. Uuden puheenjohtajan Juha Sipilän johdolla Keskusta on yhtenäistynyt.

Menneisyydessä tehtyjä virheitä ei saa unohtaa. Vain historian tosiasiat tunnustamalla puolueella on kestävä tulevaisuus.

On täysin mahdollista, että Keskusta voittaa seuraavat eurovaalit. Siitä saisimme lentävän lähdön eduskuntavaaleihin.

Toivon, että Suomen Keskustan ehdokaslistalta löytyy jokaiselle sopiva eurovaaliehdokas. Etsi omasi ja lähde mukaan kampanjoimaan.

Todettakoon lopuksi, että löysin mummolan vintiltä erään vihon, jossa olin koettanut värkkäillä laulun sanoja. Muiden kirjoitusten perusteella arvioin, että olen kirjoitellut vihkoon syys-lokakuussa 1994, eli 9-vuotiaana. Joukossa oli mm. riimi: "Ei EY:lle täällä virkataan / ei Paavoa parempaa voi ollakaan." - Täytyy sanoa, että linjani on pitänyt!

* * *

kuva%201-normal.jpg