Maakuntalehti Lapin Kansa päätti harjoittaa tutkivaa journalismia julkaisemalla 13.2.2014 kaksi irrallista lausetta henkilökohtaisen Facebook-profiilini seinällä käydystä keskustelusta. Kyseisen keskustelun ei ainakaan Facebookin asetusten mukaan pitänyt olla julkinen, mutta no, yhtä kaikki pari sieltä otettua lausetta tuli sangen näkyvästi tietoisuuteen ympäri maakuntaa, oikein kuvan kera. Mistähän vielä onnistuivat löytämään kuvan, jossa silmät katsovat kieroon... No, eikös sitä sanota, että politiikassa kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta :)

lapin%20kansa%20130214-normal.jpg

Kun kävin tänään kaupungilla, niin huomasin, että kyseinen kohta Lapin Kansan kakkossivulta oli päätynyt monien lukemaksi. Sain useita hyvin kannustavia kommentteja, jotka tietysti lämmittivät mieltäni. Jotkut ovat tosin ilmeisesti luulleet, että olen lähettänyt tuon kirjoituksen tarkoituksella lehteen tai että olisin muuttamassa Helsinkiin. En ole lähettänyt tuota tekstinpätkää tietenkään lehteen.

Se on pieni pätkä, joka on otettu erilleen eräästä ei-julkisesta Facebook-keskustelusta, jonka julkaisen nyt alla. Ja missään nimessä en ole muuttamassa Helsinkiin enkä muutoinkaan pois Lapista. Olen ainoastaan sanonut, etten ole Kemijärvellä ehdokkaana seuraavissa vaaleissa. Vaikka eräs rouva sanoikin minulle viime keväänä, että "hanki elämä ja muuta Helsinkiin" (oli muuten tökeröimpiä ja loukkaavimpia keskusteluita, mitä olen ikinä kokenut), niin syntyperäisenä lappilaisena aion edelleenkin, jos Luoja suo, rakentaa elämääni tänne.

Mutta ei minua sinällään haittaa, että tuokin pelin politiikkaan ja tyrannimaiseen hallintokulttuuriin tympääntyneen ihmisen kommentti päätyi julkiseksi. Vaikka en sitä sellaiseksi tarkoittanut.

Lapin Kansan 12.2. julkaisema artikkeli sisälsi myös useita lainauksia kemijärveläisten henkilöiden Facebook-keskusteluista. Erikoista siinä oli, että mm. minun jälkimmäisestä kommentista oli mukaan mahtunut vain lopputoteamus, etten jatka keskustelua enemmälti ja itse kommentin perusteet oli jätetty pois. Näin luotiin mielikuvaa, että olen ylimielisesti vain tokaissut jotain suunnilleen ajatuksella, että enpäs viitsi teidän kanssanne jutella. Tätä viestiäni edeltäneet Pirkka Aallon ja Pasi Vierelän minua halveksuvat ja osin alatyyliset kommentit, jotka selittivät oman viestini sävyä, oli tietysti jätetty lehdestä pois.

Tämä, samoin kuin se, että 12.2. artikkelissa mainittiin vain Tarja Perälän nimi, mutta ei lainkaan valtuuston puheenjohtajana kokouksen kulusta ja seurauksista vastaavan henkilön nimeä, sai ainakin kaksi tuttavaani kysymään tänään minulta - onko puolueettomana esiintyvä Lapin Kansa valinnut puolensa tässä kaplakassa? En osaa siihen vastata, asiaa voi kysyä lehden toimituksesta.

Aiemmassa blogikirjoituksessani olen julkaissut otteita Pirkka Aallon ja Pasi Vierelän kommenteista, joista myös Lapin Kansa kertoi.

Tämän päiväisen lainaukseni osalta, paremman kokonaiskuvan luomiseksi, julkaisen nyt tämä alun perin ei-julkisen keskustelun tässä. Koska keskusteluun osallistuneet henkilöt eivät ole julkisuuden henkilöitä, niin käytän heistä nimiä A, B ja C. Heistä B (joka ei ole edes kemijärveläinen) on syyttänyt minua erittäin voimallisin ilmauksin aikaisemminkin Kemijärven maineen häpäisemisestä, kun olen kertonut julkisuuteen eräitä tosiasioita Kemijärven kunnallishallinnon toiminnasta. (Missään kohtaa ei ole ainakaan vielä kukaan osoittanut, että valehtelisin. On vain huudettu, että tietyistä asioista ei saisi puhua julkisesti.)

KESKUSTELU 11.2.2014

Janne Kaisanlahti: "Sanoin valtuuston kokouksessa, että väärin menee ja kehotin selvittämään laillisuuden. Puheenjohtaja ei kuunnellut ja valtuutettujen joukosta sai kuulla taas tutut halveksuvat hymähtelyt. No, nytpä menee taas valinnat uusiksi. Ei ole ensimmäinen kerta meillä." (linkki Lapin Kansan uutiseen: 
http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194874172697/artikkeli/uusiksi+menee+kemijarven+valtuustovaalissa+toppailtiin.html)

A: "Gallupilla voisi selvittää paikallisen valtuuston uskottavuutta/luotettavuutta. Oikeesti..."

Janne Kaisanlahti: "En tiedä, mutta minulle tämä on joka tapauksessa viimeinen valtuustokausi Kemijärvellä. Sitten saavat tehdä laittomia päätöksiä vaikka joka päivä, kunnes väkiluku on nollassa."

B: "Janne. Ei millään pahalla, mutta odottaisi politikolta hieman myönteisempää suhtautumista kotikaupunkinsa asioihin. Vaikka vaikeaa on, niin asioita pitää kehittää ja viedä eteenpäin. Tuo viimeinen lause ei ole vastuullista puhetta edes kuntalaiselta, puhumattakaan valtuutetulta ja eduskunnan palkkaa nauttivalta."

Janne Kaisanlahti: "Kirjoitan täällä tuntoni mukaan. En ala teeskennellä hienompaa kuin oikeasti olen. Jos ei miellytä, en voi mitään."

B: "Jos ennen valtuustokauden puoliväliä on mielipide, että kaupungin väkiluku saa mennä kohti nollaa, niin on syytä harkita olisiko mahdollista erota ko. tehtävistä. Varmasti paikalle löytyy motivoituneitakin päättäjiä. Olen itse ollut aina vankka keskustalainen, mutta en hyväksy tuollaisia mielipiteitä. Kyse ei ole hienostelusta. Käsittääkseni valtuutetun tehtävä on hoitaa ihmisten asioita, eikä miellyttää."

Janne Kaisanlahti: "En ole sanonut toivovani väkiluvun putoamista. Kirjoitukseni oli turhautuneen ihmisen avautuminen siihen peliin, jota Kemijärvellä harjoitetaan. Tosiasioita ei tunnusteta, vaan hoetaan kuinka hyvin menee, vaikka monet tosiasiat viittaavat toiseen suuntaan. Edelleen totean, että kirjoitan omalla seinälläni juuri mitä itse haluan, miten rehellisesti tunnossani koen. Kaikille mielisteleviä ja kauniisti puhuvia kiiltokuvapoliitikkoja varmasti löytyy riittävästi ilman minuakin. B voi hyväksyä tai olla hyväksymättä mielipiteitäni aivan vapaasti."

B: "Totta kai Janne saat kirjoittaa mitä tahansa, koska Suomessa on sananvapaus. Ihmettelen vain, että jo tässä vaiheessa valtuustokautta ollaan noin turhautuneita."

C: "Älä anna Janne kritiikin masentaa!"

---

Lähetin em. johdosta Lapin Kansaan yleisönosastolle pienen kirjoituksen, joka kuuluu seuraavasti:

Kaisanlahden Facebook-kirjoituksesta

Lapin Kansa julkaisi 13.2.2014 näyttävästi kakkossivullaan Internetin Facebook-sivullani olleesta keskustelusta irrotetut pari lausetta, vieläpä kuvan kera.

On totta, että olen kokenut kunnallishallintomme toiminnan Kemijärvellä ajoittain valitettavan turhauttavaksi. Viimeisin kohu on noussut siitä, että valtuuston puheenjohtaja kieltäytyi ottamasta selkeää esitystä käsiteltäväksi asiallisella tavalla. Kyse ei ole siitä, että jotkut ihmiset nahistelevat huvikseen tyhjästä. Kyse on siitä, että Kemijärvellä tehdään jatkuvasti lainvastaisia päätöksiä, mutta sitä ei saisi edes arvostella.

Minä en tehnyt valtuuston kokouksessa yhtään esitystä, mutta yritin valtuuston kokouksessa neuvoa valtuuston puheenjohtajaa ja varoitin, että taas joku pääsee valittamaan, jos päätöksiä ei tehdä laillisesti. Mutta taaskaan neuvojani ei kuunneltu.

Olen sanonut julkisesti, etten asetu enää seuraaviin vaaleihin ehdokkaaksi Kemijärvellä. Tämä ei tarkoita sitä, että olen muuttamassa esim. Helsinkiin. Tulen varmasti asumaan jatkossakin kotimaakunnassani Lapissa, jossa sukujuureni ovat ja jota haluan olla rakentamassa.

Janne Kaisanlahti
oikeustieteen maisteri
Kemijärvi