Tänään keskustaväki sai kesken EU-vaalitohinan kuulla pysähdyttävän ja järkyttävän uutisen. Keskustan kansanedustaja, kauhavalainen Susanna Haapoja kuoli Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa puolenpäivän aikoihin. Hän oli saanut äkillisen aivoverenvuodon edellisenä päivänä. Susanna Haapoja oli kuollessaan vasta 42 vuoden ikäinen. Hän toimi kansanedustajana vuodesta 2003. Muista luottamustehtävistä merkittävimpiin kuuluu varmasti toiminta Keskustanaisten puheenjohtana ennen Anneli Jäätteenmäkeä vuosina 2003-05. Aikaisemmin hän oli mukana aktiivisesti myös Keskustanuorten toiminnassa.

Susanna Haapoja oli koulutukseltaan agrologi ja hän toimi mm. MTK:n palveluksessa ennen kansanedustajuuttaan. Maaseudun asiat ja vahva aluepolitiikka olivat hänen sydäntään lähellä. Europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski on todennut tänään: "Erityisesti suomalainen maaseutu, kansallinen kulttuurielämä ja keskustalainen elämänkatsomus menettivät hänessä vahvan ja vakuuttavan puolustajan."

Susanna Haapoja edusti juurevaa, pohjalaista keskustalaisuutta. Hän oli reilusti pienen ihmisen ja maakuntien puolella. Pohjanmaalla maalaisliittolainen aate on syntynyt. Pohjanmaalta jääkäritkin saivat vahvimman tukensa, kun isänmaan vapaudesta taisteltiin. Koti, uskonto ja isänmaa ovat edelleen arvoja, joihin lakeuksilla uskotaan.

Työikäisen, terveen ihmisen äkkikuolema muistuttaa meille kylmästä tosiasiasta: omakin elämämme voi katketa milloin tahansa. Silloin on jätettävä rakas kotiseutu ja kotimaakunta, arjen työt ja yhteisetkin riennot. Tämä on asia, jonka helposti haluaa torjua mielestä, mutta se olisi syytä muistaa. Miten meille käy, kun ylitämme kuoleman rajan? Jos otamme henkilökohtaisesti vastaan evankeliumin ilosanoman, tunnustamme Herran Jeesuksen syntiemme sovittajaksi, saamme uskoa omalle kohdalle todeksi Vapahtajan lupauksen: "Totisesti, totisesti: joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan näe kuolemaa"