Irakin kansa pääsee valitsemaan parlamenttinsa 15.12.2005. Esimakua demokratiasta on saatu tänä vuonna jo kahdesti, tammikuussa väliaikaista kansalliskokousta valitettaessa ja syksyllä perustuslaista äänestettäessä. Terroristit ovat uhanneet iskeä ja iskeneetkin myös vaalipäivinä. Tästä huolimatta suuri enemmistö irakilaisista on uskaltautunut äänestämään. Joku sanoikin niiden tammikuun vaalien jälkeen, että "nyt Saddam Hussein on totisesti kuollut".

Vapaat vaalit ovat taistelua henkisin asein, äänestyslipun avulla, demokratian ja kansanvallan puolesta - diktaattoreita ja terrorismia vastaan. Olipa Irakin sodasta mitä mieltä hyvänsä, niin totuus on, että ilman sitä näitä vapaita vaaleja ei nyt käytäisi, vaan se mies, joka räyhää oikeussalissa, istuisi yhä palatsissaan Bagdadissa kiduttamassa omaa kansaansa.

Kannattaisi miettiä meidän suomalaisten, jotka valitamme, kuinka vaivalloista on käydä äänestämässä, että siellä ihmiset menevät äänestämään henkensä kaupalla, pommien räjähdellessä, mutta silti he menevät. Niin kallis asia on demokratia.

Irakin vaaleissa valitaan 275-paikkainen parlamentti, ja paikoista kilpailee lukuisia puolueita ja ehdokkaita. Lisäksi useat puolueet ovat liittoutuneet yhteen, puoluekoalitioiksi, jotteivät samanmielisten äänet hajaantuisi liikaa. Hyvä asia varmastikin on, että mopen osalle jääneet sunnit ovat osallistumassa vaaleihin - hehän boikotoivat tammikuun vaaleja. Nyt ehkä heidätkin saadaan paremmin mukaan uuden Irakin luomiseen.

Itse toivon erityisesti "Irakin listan" nimellä tunnetulle koalitiolle menestystä. Sitä johtaa Irakin väliaikaishallinnon pääministeri, tohtori Ijad Allawi. Hän on maltillinen shiia. Koalitio koostuu maallista valtaa korostavista puolueista. Sunnimuslimeja siinä edustavat ainakin entisen presidentin Ghazi al-Jawerin ja veteraanipoliitikko Adnan Pachachin puolueet.

Irakista vielä mainittakoon, että yksi vanhan hallinnon vangittuna ollut ja tuomiota odottanut johtaja, entinen pääministeri Muhammad Hamza al-Zubaydi on siirtynyt suuremman tuomioistuimen eteen. Hän kuoli viime viikolla sydänkohtaukseen. Hän oli vastuussa monista niistä raaoista toimenpiteistä, joita toteutettiin kurdeja ja shiiamuslimeja vastaan.