KM%20ehdolla.jpg
Vanha ystäväni Kirsi-Marja Wargh on ehdolla kuntavaaleissa Utsjoella numerolla 29.
Tutustuimme kauan sitten Lapin Keskustanuorten toiminnassa, kun hän oli tullut Rovaniemelle opiskelemaan kotiseudultaan Pohjanmaalta. Samoihin aikoihin Lapin Keskustanuorissa toimintaansa aloittivat mm. Katri Kulmuni ja Susanna Junttila. Näiden vuosien jälkeen emme olleet missään tekemissä lähes kymmeneen vuoteen, kunnes yllätyksekseni tapasimme Utsjoella. Olin siellä pitämässä Pub Rastigaisassa EU-vaalien puhetilaisuutta. Tällä välin hän oli ehtinyt valmistua sosionomiksi, perustaa perheen ja muuttaa Suomen huipulle. Hänellä on kolme lasta ja hän on työskennellyt viimeksi nyt reilun vuoden Utsjoen seurakunnassa diakoniatyöntekijänä.
Kirsi-Marja ei ole mikään ”poliittinen broileri”. Lukuun ottamatta noita paria vuotta Keskustanuorten toiminnassa hän ei ole ollut mukana politiikassa, eikä ole koskaan aiemmin ollut missään vaaleissa ehdolla. Hän on kuitenkin seurannut koko ajan yhteiskunnallista toimintaa.
Käsityksemme yhteiskunnasta ja politiikasta ovat pitkälti yhteneväiset. Olemme käyneet viime aikoina hyvää dialogia elämästä ja maailmasta. Kirsi-Marjan aatemaailma on hyvin perinteinen maalaisliittolainen ideologia sekä Suomen kansan vanhat hyvät perusarvot: koti, uskonto ja isänmaa. Lapin oloihin hänellä on ulkopuolelta tulleen ihmisen ennakkoluulottomuutta ja perspektiiviä, mutta samalla ymmärrys siihen, että täällä on kunnioitettava lappilaisia traditioita ja kulttuuria. Ei niin, että etelästä tullaan sanomaan, että miten pitäisi toimia ja elää, vaan haluten yhdessä kehittää kotiseutua ja maakuntaa, joka on ainoa kansainvälisesti tunnettu Suomen maakunta.
Lappilaiseen elämänrytmiin ja maailmankuvaan hän onkin sopeutunut erittäin hyvin. Olemme kävelleet Ylä-Lapin tuntureilla ja hän on esitellyt minulle maisemia kuin kotiaan.
En tunne Utsjoen oloja kovin hyvin enkä ole oikea ihminen neuvomaan, ketä siellä pitäisi äänestää. Keskustan listalla on varmasti paljon hyviä tyyppejä. Mutta uskoakseni tällaisia ihmisiä, jotka ovat valinneet Lapin kotipaikakseen ja haluavat, että muutkin täällä viihtyisivät, tarvitaan kuntien päätöksentekijöiden joukossa.