Tänään 14.10.2014 julkaistiin Lapin Kansassa seuraava kirjoitukseni.

---

Auttin kappelin lakkauttamisesta

Rovaniemen seurakunta on Suomen ev. lut. kirkon mittapuussa suuri, niin pinta-alaltaan kuin jäsenmäärältään. Toimiva piirijako ja alueellisesti kattava palvelutarjonta ovat mahdollistaneet sen, että seurakunta voidaan kokea omaksi kotiseurakunnaksi myös entisen maalaiskunnan laajoilla kyläalueilla.

Monien ihmisten sydämissä asuu kuitenkin huoli, että tiukassa taloustilanteessa säästöihin pyritään palveluiden keskittämisen kautta. Tämähän on ollut yleinen linja jo pitkään yhteiskunnassa ”maallisen regimentin” puolella.

Viime viikkoina tämä huoli on tullut Rovaniemellä esiin erityisesti Auttin kappelin lakkautusuhan osalta (Lapin Kansa, 8.10.). Luojan kauniin luonnon keskellä sijaitseva Auttin kappeli on yksi kylän maamerkeistä. Ainakin minulle ensimmäinen asia, joka Auttin kylästä jäi lapsena mieleen, oli juuri tämä tyylikäs kappelirakennus, joka ohitettiin monet kerrat automatkoilla Kemijärveltä Ranualle.

Jos ja kun seurakuntalaiset haluavat säilyttää oman kappelinsa, on kaikki kivet vielä käännettävä tämän vaihtoehdon toteuttamiseksi. Maksaisiko lämmitystapamuutoksen toteuttaminen pian itsensä takaisin? Kuinka suurimittaiset remonttityöt ovat ehdottoman välttämättömiä?

Ihmisiä sitoo kirkon jäsenyyteen, kun he kokevat, että he voivat vaikuttaa seurakunnan päätöksentekoon – muulloinkin kuin seurakuntavaaleissa äänestettäessä. Jos ratkaisu tilanteeseen löydetään yhteistyössä auttilaisten kanssa, niin se motivoi heitä varmasti jatkossakin aktiivisuuteen seurakuntatyön suuntaan.

On toki ymmärrettävä, että säästötoimet vaativat joskus kovia ratkaisuja ja veronkorotusten tie on julkistaloudessa harvoin pidemmän päälle kestävä tie. Samalla on muistettava sekin, että kohtuullinen kirkollisvero tuskin on kenellekään kirkosta eroamisen todellinen syy. Sen sijaan sellaisissa tilanteissa, joissa seurakuntalainen kokee saavansa huonoa palvelua, kirkosta eroamisia tapahtuu herkästi.

Janne Kaisanlahti
kirkolliskokousedustaja