Venceremos! Uskallan käyttää sosialistista termiä. Koska muutamat ovat nyrpistelleet nokkaansa että tuin toisella kierroksella vasemmiston ehdokasta ulkopoliittisista syistä, niin teenpä nyt oikein tahallani punaisempaa politiikka koskevan kirjoituksen.

Tarja Halonen on vannonut virkavalan toiselle kaudelleen. Hän jatkaa hyvää työtään ja toivon, että myös porvarillisiin puolueisiin lukeutuvat voisivat hyväksyä hänet. Kuusi vuotta sitten pidin hiljaisen hetken yläasteen matikan tunnilla virkaanastujaisten johdosta. Kun ruokatunnilla kävi niin, että riisi loppui juuri kohdallani ruokaa ottaessa, niin pistin kamalan metelin päälle: "Nyt se sosialisointi alkoi!"

Mutta nyt ajattelen ihmistä enkä puoluetta tai poliitista taustaa. Hyvän ulkopolitiikan taakse tulivat Kekkosen aikana myös sosialistit, vaikka hän oli porvari. Niin minäkin olen hyvän ulkopolitiikan takana. En sen takia että Halonen on ollut demari, en todellakaan, vaan siitä huolimatta! 

Arvokas oli myös presidentin kannanotto kehitysyhteistyömäärärahojen suhteen. Pitäisi kehittää ajatustapaa, että kyseessä ei ole vastikkeetonta rahansyytämistä. Toki kohdentamisessa tulee olla tarkka ja valvottava, millaista apua annetaan. Itsekkyyttä löytyy kyllä, kun puhutaan kaikkein köyhimpien maiden auttamisesta, mutta EU-yhteistyössä taas kansallinen etu unohdetaan helposti. Se on mielenkiintoinen ristiriita.

Soitin eräälle vasemmistolaiselle ystävälleni ja onnittelin häntä kahdesta syystä. Ensinnäkin presidentti Halosen virkaanastujaisten johdosta. Toiseksi onnittelin häntä Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen eron johdosta. Olen itsekin kovin iloinen siitä. Siimeksen on selvästi ollut paha olla puolueessaan. Viime viikkojen käytös on ollut sen laatuista, ettei missään puolueessa sellaista katsottaisi.

Vasemmistoliiton kenttä on selvästi EU-kriittinen. Esko Seppänen sai viime vaaleissa 72401 ääntä, lähes puolet kaikista puolueensa äänistä. Tästä huolimatta puheenjohtaja on EU:n perustuslain ratifioinnin kannalla. Huomattakoon, että myös Keskustassa on voimakkaasti ajatustapaa, jonka mukaan EU:ta pitää kehittää itsenäisten valtioiden liittona - ei liittovaltiona! Ja meidänkin istuma hallitus vain ajaa perustuslakia, kuollutta ja syvälle haudattua.

Kyllä joskus turhauttaa koko politiikka. Onneksi meillä on Väyrynen ja muutama muu, jotka uskaltavat joskus pistää vastaankin.

Uutisissa kerrottiin, että kotikaupunkini kansanedustaja Markus Mustajärvi on yksi nimi Vasemmistoliiton puheenjohtajakilvassa. Kannatan häntä puheenjohtajaksi, sikäli kun nyt toisen puolueen asioihin saa sekaantua. Mustajärven ulkopoliittinen linja on vahvasti Paasikiven-Kekkosen linja.