Ennakkoäänestys on alkuinnostuksen jälkeen hiipunut jopa kuuden vuoden takaisia lukemia pienemmiksi vaalien tässä vaiheessa. Ehdokkaita on kyllä joka lähtöön ja tuttuja naamoja kansalle kaikki (pl. Arto Lahti), niin että ei kovin vaikea pala pitäisi olla ratkaisun tekeminen. Ehkä olisi syytä kokeilla vähäksi aikaa jotain ei-demokraattista valtiomuotoa maahamme; jospa sitten kansalaisia kiinnostaisi äänestäminen ja omien johtajien valitseminen.

Tänään on äänestänyt 23,9 % äänioikeutetuista. Lapissa jälleen eniten äänestäjiä, hyvä me! Kemijärvellä tähän päivään, ennakkoäänestyksen toiseksi viimeiseen, mennessä on lapun pudottanut uurnaan 31,9 %. Ja vaalipäivänä luvut noussevat ainakin 70 %:iin, toivottavasti yli 80 %:iin. Kokoomusta tietysti matala aktiivisuus hyödyttäisi; he kun jostain syystä ovat kaikkein tunnollisimpia numeronpiirtäjiä.

Tokihan äänestyslukumme ovat paljon korkeammat kuin monissa muissa länsimaissa. Jopa demokratiaa maailmalle voimallisesti levittävä USA kärsii surkeasta äänestysaktiivisuudesta. Siinä olisi varmasti pohtimisen paikka.

Juna-addressi Kemijärvi-Rovaniemi -rautatieyhteyden säilyttämiseksi ja osuuden sähköistämiseksi on myös Internetissä. http://addressi.kemppa.info/ Tällä hetkellä näkyy olevan 2567 nimeä. Listaa kerätään myös paikallisissa kaupoissa, uskon sinne kertyvän enemmän paikallisväestön nimiä. Olen aika nihkeä uskomaan addressien maailmaa muuttavaan voimaan, mutta ehkä sillä voidaan kohdentaa päättäjien huomiota. Ainakin ennen vaaleja myötämielisesti niin presidentti Halonen kuin pääministeri Vanhanenkin tuntuvat asiaan suhtautuvan.