Olen vastustanut ja vastustan ehdottomasti esitystä puoluesihteerin valinnan siirtämiseksi pois kentältä. Toivon, että saamme nostettua väkemme kaatamaan tämän järjestödemokratiaa kaventavan esityksen.

 

Puoluesihteerihän on se henkilö, joka Keskustan kentällä eniten liikkuu. Hänellä tulee olla vahva valtakirja puoluekokousedustajilta.

 

Joka tapauksessa ainakin vielä Sotkamon ensi kesän puoluekokouksessa Keskusta valitsee puoluesihteerin.

 

Puoluesihteeri on ennen kaikkea kentän ääni, kenttäväen innostaja, järjestökoneiston koneenkäyttäjä, puolueen kampanjapäällikkö. Vai näemmekö Keskustalaisen mahtavan kansanliikkeen puoluesihteerin tehtävän ainoastaan Helsingin Apollonkadulla sijaitsevan puoluetoimiston esimiehenä?

 

Varsinkin jos puolueen puheenjohtaja on pääministerinä tai muussa vaativassa poliittisessa tehtävässä, korostuu puoluesihteerin rooli kentän kiertämisessä, kenttäväen innostajana, kouluttajana, tunteiden tulkkina.   .

 

Puoluesihteerikisaan on ilmoittautunut Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala. Vuosina 2011-12 toimin hänen esimiehenään, kun minä olin Keskustanuorten Lapin piirin puheenjohtaja, ja Jirka työskenteli piirin toiminnanjohtajana.

 

Olen monista asioista Jirka Hakalan kanssa eri mieltä. Olemme hyvin erilaisia ihmisiä. Keskusteluyhteys meillä on kuitenkin ollut hyvä. Arvostan hänen kykyään strategiseen ajatteluun ja pyrkimystään saada kansanliikkeemme parempaan kuntoon.

 

Ulospäinsuuntautuneen luonteensa mukaisesti Jirka haluaa kohdata ihmisiä ja on motivoitunut kehittämään Keskustan järjestökoneistoa aidosti. Hänellä on kokemusta puolueen monelta tasolta, kahden piirin toiminnanjohtajan töistä, opiskelijaliiton johtamisesta sekä työstä puoluetoimistolta.

 

Keskusta-liikkeen nykyinen tilanne ei ole hyvä. Tosiasiat on tunnustettava. Onko puolueemme enää aatteellinen itsekasvatusjärjestö ja sivistysliike, vai onko se ainoastaan rappeutuva vaaliorganisaatio?

 

Yksi puoluesihteeri ei voi tietenkään kaikkea korjata. Oman panoksensa hänkin voi silti antaa. Näissä olosuhteissa ajattelen, että Jirkasta saisimme aktiivisen ja asiastaan innostuneen puoluesihteerin.

 

Pidän myös tärkeänä, ettei puoluesihteeri ole kansanedustaja, vaan hänen on voitava keskittyä työhönsä täysipäiväisesti. Puoluesihteeri on muutoinkin parempi valita nyt järjestöväen eikä aktiivipoliitikkojen joukosta.