KIITOS ÄÄNESTÄJILLE!

Eduskuntavaalit on käyty. Olipa tuloksesta mitä mieltä tahansa, niin saamme kuitenkin olla kiitollisia demokratiasta ja sen takaamasta yhteiskuntarauhasta ja vakaudesta. Se ei ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa, eikä se ole aina ollut sitä meilläkään.

Itse sain olla toteuttamassa demokratiaa ensi kertaa eduskuntavaaleissa itse ehdokkaan roolissa. Kiitän jokaista lappilaista, joka tahtoi antaa ainokaisen äänensä minun valintani hyväksi. Vaikka en tullut valituksi eduskuntaan, niin toivon voivani edistää kampanjamme arvoja ja tavoitteita niissä luottamustehtävissä, joita minulla on edelleen hoidettavana. Käsitän saamieni äänten velvoituksen ja parhaani mukaan koetan pitää sen mielessä.

Kun olen ollut mukana politiikassa yli 20 vuotta, niin minulla ei ollut harhakuvitelmia omien mahdollisuuksieni suhteen. Kampanjoin silti tosissani. Olen erittäin kiitollinen tukijoilleni, jotka tekivät valtavasti työtä kampanjamme hyväksi. Vaikka ymmärrän, että kyse ei ollut vain minusta henkilökohtaisesti, vaan kampanjamme edustamista perinteisistä maalaisliittolaisista periaatteista, niin koen kuitenkin myös henkilökohtaista kiitollisuudenvelkaa näitä upeita talkoomiehiä ja talkoonaisia kohtaan.

Sellaiseen näkyvyyteen, mitä suurpääoman tai ay-liikkeiden rahoilla kampanjoivien ehdokkaiden oli mahdollista ostaa, en minä tietenkään voinut päästä. Moni läpimennyt kävi kampanjan kaksin- tai kolminkertaisella budjetilla minuun nähden. Enkä kuulunut niihin, joille maakunnallinen media antoi ilmaista näkyvyyttä ja vetoapua. Lisäksi on tunnustettava, että oma poliittinen urani on kuitenkin esim. istuviin kansanedustajiin verrattuna sangen köykäinen. Kaikki tämä huomioiden minun täytyy olla hyvin tyytyväinen jokaisesta saamastani äänestä.

Haluan kiittää myös ehdokaskollegoita. Ehdokkaiden kesken oli ainakin pääosin hyvä henki, uskallan monet vaalit käyneenä sanoa, että jopa yllättävän hyvä henki. Monien keskustalaisten ehdokkaiden kanssa kampanjoimme yhdessä aivan vaalien loppumetreille saakka. Emme toistemme vihollisina, vaan yhteiseen pottiin ääniä keräten.

Erityisen tyytyväinen olen siihen, että vanha ystäväni Katri Kulmuni tuli kolmannen kerran Keskustan ylivoimaiseksi ääniharavaksi Lapissa. Tämä osoittaa sen, että vahvan aluepolitiikan linjalla on edelleen mahdollista voittaa luottamusta. Siinäpä terveisiä Keskustalle muuallekin Suomeen. Toivon Katrille voimia ja menestystä eduskuntatyön jatkoon. Hänen poliittisen uransa parhaat päivät ovat – niin uskon – vielä edessäpäin. Ainoastaan Martti Miettunen on kyennyt aikanaan samaan, että on ollut kolmesti Lapin Maalaisliiton/Keskustan ääniharava peräkkäin (vuosina 1945, 1948 ja 1951).

Keskusta selätti pahimmat gallupit kenttäväen kovalla jalkatyöllä. Moni keskustalainen teki jälleen kerran vaikeissa olosuhteissa väkevää kampanjointia, ja siitä saamme olla ylpeitä. Mutta tosiasia on silti se, että kannatuksemme on historiallisen huonolla tasolla eikä sitä saa hyväksyä ”uudeksi normaaliksi”. Eikä se korjaannu hokemalla ”Eteenpäin”, vaan se vaatii rankan analyysin, menneiden virheiden tunnistamisen, myöntämisen ja niistä oppimisen. Myös tarvittaessa hyvinkin voimakkaiden johtopäätösten tekemisen. Santeri Alkio ei perustanut tätä liikettä hyssytteleväksi joo-joo kerhoksi, vaan itsekasvatusjärjestöksi. Mutta onko siihen vieläkään rohkeutta?

Lopuksi totean Kerttu Saalastin sanoin: ”Vaalit ovat aina edessäpäin!” En tiedä, olenko vielä joskus ehdolla eduskuntavaaleissa. Lahtelan Matti Kemijärveltä valittiin eduskuntaan aikanaan seitsemännellä yrittämällä. Olisinkohan minä sentään niin sinnikäs? Tuskinpa sentään :) Mutta jatkan nykyisten luottamustehtävieni, aluevaltuuston jäsenyyden, kirkolliskokouksen jäsenyyden ym. hoitamista. Toivon vihdoin pääseväni tekemään myös niin monta kertaa siirtynyttä väitöskirjaa.

Laskeudumme nyt Pääsiäisviikon aikaan. Sen keskeinen sanoma kuuluu meille kaikille – olimmepa tänään voittajia tai häviäjiä. Se ylittää ajallisen elämän poliittiset kiistat. Sen ilosanoma ja ikuinen totuus on: Kristus on noussut kuolleista. Golgatan työ on totta tänäänkin ja otettava uskon kautta vastaan itse kunkin kohdalla. Kun turvaamme Jumalan rakkauteen Hänen Poikansa sovitustyössä, olemme aina Voittajan puolella!

Omalta kohdaltani haluan vielä kerran kiittää ystäviä ja tukijoita eletyistä kuukausista – ja Hyvää Pääsiäisen aikaa kaikille!

Kaisanlahti.jpg